Wesi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
26 manganwesikobalt
-

Fe

Ru
Fe-TableImage.png
Katrangan Umum Unsur
Jeneng, Lambang, Nomer atom wesi, Fe, 26
Dhèrèt kimia logam transisi
Golongan, Période, Blok 8, 4, d
Panampilan metalik mengkilap
keabu-abuan
Fe,26.jpg
Massa atom 55,845(2) g/mol
Konfigurasi elektron [Ar] 3d6 4s2
Cacahing èlèktron saben kulit 2, 8, 14, 2
Ciri-ciri fisik
Fase padat
Massa jenis (watara suhu kamar) 7,86 g/cm³
Massa jenis cair ing titik lebur 6,98 g/cm³
Titik lebur 1811 K
(1538 °C, 2800 °F)
Titik umob 3134 K
(2861 °C, 5182 °F)
Kalor peleburan 13,81 kJ/mol
Kalor panguapan 340 kJ/mol
Kapasitas kalor (25 °C) 25,10 J/(mol·K)
Tekanan uap
P/Pa 1 10 100 1 k 10 k 100 k
ing T/K 1728 1890 2091 2346 2679 3132
Ciri-ciri atom
Struktur kristal kubus pusat badan
Bilangan oksidasi 2, 3, 4, 6
(oksida amfoter)
Elektronegativitas 1,83 (skala Pauling)
Energi ionisasi pertama: 762,5 kJ/mol
ke-2: 1561,9 kJ/mol
ke-3: 2957 kJ/mol
Jari-jari atom 140 pm
Jari-jari atom (terhitung) 156 pm
Jari-jari kovalen 125 pm
Lain-lain
Sifat magnetik feromagnetik
Resistivitas listrik (20 °C) 96,1 nΩ·m
Konduktivitas termal (300 K) 80,4 W/(m·K)
Ekspansi termal (25 °C) 11,8 µm/(m·K)
Kacepetan swara
(ing wujud kawat)
(suhu kamar) (elektrolitik)
5120 m/s
Modulus Young 211 GPa
Modulus rigiditas 82 GPa
Modulus ruah 170 GPa
Nisbah Poisson 0,29
Skala Mohs 4,0
Kakerasan Vickers 608 MPa
Kekerasan Brinell 490 MPa
Isotop
iso NA waktu paruh DM DE (MeV) DP
54Fe 5,8% >3,1E22 tahun penangkapan 2ε  ? 54Cr
55Fe syn 2,73 tahun penangkapan ε 0,231 55Mn
56Fe 91,72% Fe stabil kanthi 30 neutron
57Fe 2,2% Fe stabil kanthi 31 neutron
58Fe 0,28% Fe stabil kanthi 32 neutron
59Fe syn 44,503 hari β 1,565 59Co
60Fe syn 1,5E6 tahun β- 3,978 60Co
Referensi

Wesi kuwi logam kang asalé saka wiji wesi (tambang) kang akèh dipigunakaké kanggo kauripan manungsa sadina-dina wiwit saka kang manfaat nganti kang bisa ngrusak.

Jroning tabel périodik, wesi duwé simbol Fe lan nomer atom 26.




Golongan → 1 2
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Période ↓
1 1
H

2
He
2 3
Li
4
Be


5
B
6
C
7
N
8
O
9
F
10
Ne
3 11
Na
12
Mg


13
Al
14
Si
15
P
16
S
17
Cl
18
Ar
4 19
K
20
Ca

21
Sc
22
Ti
23
V
24
Cr
25
Mn
26
Fe
27
Co
28
Ni
29
Cu
30
Zn
31
Ga
32
Ge
33
As
34
Se
35
Br
36
Kr
5 37
Rb
38
Sr

39
Y
40
Zr
41
Nb
42
Mo
43
Tc
44
Ru
45
Rh
46
Pd
47
Ag
48
Cd
49
In
50
Sn
51
Sb
52
Te
53
I
54
Xe
6 55
Cs
56
Ba
*
71
Lu
72
Hf
73
Ta
74
W
75
Re
76
Os
77
Ir
78
Pt
79
Au
80
Hg
81
Tl
82
Pb
83
Bi
84
Po
85
At
86
Rn
7 87
 Fr 
88
Ra
**
103
Lr
104
Rf
105
Db
106
Sg
107
Bh
108
Hs
109
Mt
110
Ds
111
Uuu
112
Uub
113
Uut
114
Uuq
115
Uup
116
Uuh
117
Uus
118
Uuo

* Lantanida 57
La
58
Ce
59
Pr
60
Nd
61
Pm
62
Sm
63
Eu
64
Gd
65
Tb
66
Dy
67
Ho
68
Er
69
Tm
70
Yb
** Aktinida 89
Ac
90
Th
91
Pa
92
U
93
Np
94
Pu
95
Am
96
Cm
97
Bk
98
Cf
99
Es
100
Fm
101
Md
102
No
Seri Kimia saka Tabel Périodik
Logam alkali Alkali tanah Lantanida Aktinida Logam transisi
Logam Metaloid Nonlogam Halogen Gas mulia

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wesi&oldid=814006"