Oksigèn

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Oksigen)
8 nitrogenoksigenfluor
-

O

S
O-TableImage.png
Katrangan Umum Unsur
Jeneng, Lambang, Nomer atom oksigen, O, 8
Dhèrèt kimia non-logam
Golongan, Période, Blok 16, 2, p
Panampilan tak berwarna
O,8.jpg
Massa atom 15,9994(3) g/mol
Konfigurasi elektron 1s2 2s2 2p4
Cacahing èlèktron saben kulit 2, 6
Ciri-ciri fisik
Fase gas
Massa jenis (0 °C; 101,325 kPa)
1,429 g/L
Titik lebur 54,36 K
(-218,79 °C, -361,82 °F)
Titik umob 90,20 K
(-182,95 °C, -297,31 °F)
Kalor peleburan (O2) 0,444 kJ/mol
Kalor panguapan (O2) 6,82 kJ/mol
Kapasitas kalor (25 °C) (O2)
29,378 J/(mol·K)
Tekanan uap
P/Pa 1 10 100 1 k 10 k 100 k
ing T/K       61 73 90
Ciri-ciri atom
Struktur kristal kubus
Bilangan oksidasi 2, −1
(oksida netral)
Elektronegativitas 3,44 (skala Pauling)
Energi ionisasi pertama: 1313,9 kJ/mol
ke-2: 3388,3 kJ/mol
ke-3: 5300,5 kJ/mol
Jari-jari atom 60 pm
Jari-jari atom (terhitung) 48 pm
Jari-jari kovalen 73 pm
Jari-jari Van der Waals 152 pm
Lain-lain
Sifat magnetik paramagnetik
Konduktivitas termal (300 K) 26,58 mW/(m·K)
Kecepatan suara (gas, 27 °C) 330 m/s
Isotop
iso NA waktu paruh DM DE (MeV) DP
16O 99,762% O stabil kanthi 8 neutron
17O 0,038% O stabil kanthi 9 neutron
18O 0,2% O stabil kanthi 10 neutron
Referensi

Oksigen utawa zat asam iku unsur kimia sajeroning sistem tabel périodik kang duwé lambang O lan nomer atom 8. Elemèn biyasa lan ana ing endi-endi, tinemu ora mung ing Bumi nanging ing saindhenging alam semesta. Ing Bumi, oksigen biyasané gegandhèngan karo unsur liya kanthi kovalen utawa ionik.

Oksigen ora kaiket (uga ingaran molekul oksigen, utawa dioksigen, O2, molekul diatomik) pisanan muncul sajeroning cacah kang signifikan ing Bumi sajeroning era Paleoproterozoik (antara 2,5 milyar taun lan 1,6 milyar taun kapungkur) minangka produk saka aktivitas metabolik déning organisme anaerob wiwitan (archaea lan baktèri). Akèhé oksigen bébas ing atmosfer ing epoch géologi sabanjuré lan paningkatan konsentrasiné nganti tingkat wektu iki mligi disebabaké sintesis saka organisme fotosintetik; watara telungprapat dikasilaké déning alga lan mikroorganisme ijo ing segara, lan seprapat manèh déning tuwuhan ing dharatan.

Karakteristik[besut | besut sumber]

Oksigen iku siji saka loro komponèn utama udara. Oksigen dikasilaké déning tuwuhan sajeroning prosès fotosintesis, lan diperlokaké banget kanggo pernafasan aerobik kéwan lan manungsa. Tembung oksigen dijupuk saka loro tembung basa Yunani, οξυς (oxys) (asam, landhep) lan -γενης (-genēs) (dilairaké). Ing wiwitan abad ka-18, Antoine Lavoisier migunakaké jeneng oksigen saka akar basa Yunani amarga dhèwèké percaya yèn iku komponèn saka kabèh asam (definisi asam mau wektu iki wis direvisi).

Golongan → 1 2
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Période ↓
1 1
H

2
He
2 3
Li
4
Be


5
B
6
C
7
N
8
O
9
F
10
Ne
3 11
Na
12
Mg


13
Al
14
Si
15
P
16
S
17
Cl
18
Ar
4 19
K
20
Ca

21
Sc
22
Ti
23
V
24
Cr
25
Mn
26
Fe
27
Co
28
Ni
29
Cu
30
Zn
31
Ga
32
Ge
33
As
34
Se
35
Br
36
Kr
5 37
Rb
38
Sr

39
Y
40
Zr
41
Nb
42
Mo
43
Tc
44
Ru
45
Rh
46
Pd
47
Ag
48
Cd
49
In
50
Sn
51
Sb
52
Te
53
I
54
Xe
6 55
Cs
56
Ba
*
71
Lu
72
Hf
73
Ta
74
W
75
Re
76
Os
77
Ir
78
Pt
79
Au
80
Hg
81
Tl
82
Pb
83
Bi
84
Po
85
At
86
Rn
7 87
 Fr 
88
Ra
**
103
Lr
104
Rf
105
Db
106
Sg
107
Bh
108
Hs
109
Mt
110
Ds
111
Rg
112
Cn
113
Nh
114
Fl
115
Mc
116
Lv
117
Ts
118
Og

* Lantanida 57
La
58
Ce
59
Pr
60
Nd
61
Pm
62
Sm
63
Eu
64
Gd
65
Tb
66
Dy
67
Ho
68
Er
69
Tm
70
Yb
** Aktinida 89
Ac
90
Th
91
Pa
92
U
93
Np
94
Pu
95
Am
96
Cm
97
Bk
98
Cf
99
Es
100
Fm
101
Md
102
No
Seri Kimia saka Tabel Périodik
Logam alkali Alkali tanah Lantanida Aktinida Logam transisi
Logam Metaloid Nonlogam Halogen Gas mulia