Timah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
indiumtimbelantimoni
Ge
Sn
Pb  
 
 
220px
Umum
Jeneng, Simbol, Nomer timbel, Sn, 50
Seri kimia logam miskin
Kelompok, Periode, Blok 14 (IVA), 5, p
Densitas, Kekerasan 7310 kg/m3, 1.5
Penampakan abu-abu keperakan mengkilap
Sn,50.jpg
Properti Atomik
Bobot atom 118.710 sma
Jari-jari atom 145 (145) pm
Jari-jari kovalen 141 pm
Jari-jari van der Waals 217 pm
Konfigurasi elektron [Kr]4d10 5s2 5p2
Elektron per tingkat energi 2, 8, 18, 18, 4
Wilangan oksidasi (Oksida) 4,2 (amfoter)
Struktur kristal Tetragonal
Ciri-Ciri Fisik
Keadaan benda Padhet
Titik lebur 505.08 K (449.47 °F)
Titik didih 2875 K (4716 °F)
Volume molar 16.29 ×10−6 m3/mol
Kalor penguapan 295.8 kJ/mol
Kalor peleburan 7.029 kJ/mol
Tekanan uap 5.78 E-21 Pa at 505 K
Kecepatan suara 2500 m/s pada 293.15 K
Lain-lain
Elektronegativitas 1.96 (Skala Pauling)
Kapasitas kalor spesifik 228 J/(kg*K)
Konduktivitas listrik 9.17 106/(m•ohm)
Konduktivitas kalor 66.6 W/(m*K)
potensial ionisasi pertama 708.6 kJ/mol
potensial ionisasi ke-2 1411.8 kJ/mol
potensial ionisasi ke-3 2943.0 kJ/mol
potensial ionisasi ke-4 3930.3 kJ/mol
potensial ionisasi ke-5 7456 kJ/mol
Isotop paling stabil
iso NA waktu-paruh DM DE MeV DP
112Sn 0.97% Sn stabil kanthi 62 neutron
114Sn 0.65% Sn stabil kanthi 64 neutron
115Sn 0.34% Sn stabil kanthi 65 neutron
116Sn 14.54% Sn stabil kanthi 66 neutron
117Sn 7.68% Sn stabil kanthi 67 neutron
118Sn 24.23% Sn stabil kanthi 68 neutron
119Sn 8.59% Sn stabil kanthi 69 neutron
120Sn 32.59% Sn stabil kanthi 70 neutron
wujud meta 0.006 MeV 55 tahun IT
Beta-
0.006
0.394

121Sb
122Sn 4.63% Sn stabil kanthi 72 neutron
124Sn 5.79% Sn stabil kanthi 74 neutron
126Sn {syn.} ~1 E5 y Beta- 0.380 126Sb
Satuan SI & STP digunakan kecuali tertera yang lain.

Timbelutawa timah iku awijining unsur kimia jroning tabel periodik sing nduwni simbol Sn (basa Latin: stannum) lan nomer atom 50. Unsur ini merupakan logam miskin keperakan, bisa ditempa ("malleable"), ora gampamg kaoksidasik ing udhara saéngga tahan karat, ditemokaké jroning akèh aloy,ldan dipigunakaké kanggo nglapisi logam liyané kanggo nyegah karat. Timbel dijupuk utamané sakai mineral cassiterite sing kabentuk minangkai oksida.

Referensi[besut | besut sumber]

Deleng uga[besut | besut sumber]

Pranla jaba[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Timah&oldid=1050880"