Bèriliyum

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Beryllium,  4Be
Be-140g.jpg
General properties
Pangucapan/bəˈrɪliəm/ (bə-RIL-ee-əm)
Wujudwhite-gray metallic
Bobot atom standar (Ar, standard)9.0121831(5)[1]
Beryllium in the periodic table
Hydrogen Helium
Lithium Beryllium Boron Carbon Nitrogen Oxygen Fluorine Neon
Sodium Magnesium Aluminium Silicon Phosphorus Sulfur Chlorine Argon
Potassium Calcium Scandium Titanium Vanadium Chromium Manganese Iron Cobalt Nickel Copper Zinc Gallium Germanium Arsenic Selenium Bromine Krypton
Rubidium Strontium Yttrium Zirconium Niobium Molybdenum Technetium Ruthenium Rhodium Palladium Silver Cadmium Indium Tin Antimony Tellurium Iodine Xenon
Caesium Barium Lanthanum Cerium Praseodymium Neodymium Promethium Samarium Europium Gadolinium Terbium Dysprosium Holmium Erbium Thulium Ytterbium Lutetium Hafnium Tantalum Tungsten Rhenium Osmium Iridium Platinum Gold Mercury (element) Thallium Lead Bismuth Polonium Astatine Radon
Francium Radium Actinium Thorium Protactinium Uranium Neptunium Plutonium Americium Curium Berkelium Californium Einsteinium Fermium Mendelevium Nobelium Lawrencium Rutherfordium Dubnium Seaborgium Bohrium Hassium Meitnerium Darmstadtium Roentgenium Copernicium Nihonium Flerovium Moscovium Livermorium Tennessine Oganesson


Be

Mg
lithiumberylliumboron
Atomic number (Z)4
Groupgroup 2 (alkaline earth metals)
Periodperiod 2
Element category  alkaline earth metal
Bloks-block
Konfigurasi èlèktron[He] 2s2
Electrons per shell
2, 2
Sipat angga
Phase at STPsolid
Melting point1560 K ​(1287 °C, ​2349 °F)
Boiling point2742 K ​(2469 °C, ​4476 °F)
Density (near r.t.)1.85 g/cm3
when liquid (at m.p.)1.690 g/cm3
Critical point5205 K,  MPa (extrapolated)
Heat of fusion12.2 kJ/mol
Heat of vaporization292 kJ/mol
Molar heat capacity16.443 J/(mol·K)
Vapor pressure
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
at T (K) 1462 1608 1791 2023 2327 2742
Atomic properties
Oxidation states+2, +1[2] ​(an amphoteric oxide)
ElectronegativityPauling scale: 1.57
Ionization energies
  • 1st: 899.5 kJ/mol
  • 2nd: 1757.1 kJ/mol
  • 3rd: 14,848.7 kJ/mol
  • (more)
Atomic radiusempirical: 112 pm
Covalent radius96±3 pm
Van der Waals radius153 pm
Color lines in a spectral range
Miscellanea
Crystal structurehexagonal close-packed (hcp)
Hexagonal close packed crystal structure for beryllium
Speed of sound thin rod12,890 m/s (at r.t.)[3]
Thermal expansion11.3 µm/(m·K) (at 25 °C)
Thermal conductivity200 W/(m·K)
Electrical resistivity36 nΩ·m (at 20 °C)
Magnetic orderingdiamagnetic
Magnetic susceptibility−9.0·10−6 cm3/mol[4]
Young's modulus287 GPa
Shear modulus132 GPa
Bulk modulus130 GPa
Poisson ratio0.032
Mohs hardness5.5
Vickers hardness1670 MPa
Brinell hardness590–1320 MPa
CAS Number7440-41-7
History
DiscoveryLouis Nicolas Vauquelin (1798)
First isolationFriedrich Wöhler & Antoine Bussy (1828)
Main isotopes of beryllium
Iso­tope Abun­dance Half-life (t1/2) Decay mode Pro­duct
7Be trace 53.12 d ε 7Li
γ
9Be 100% stable
10Be trace 1.39×106 y β 10B
| references | in Wikidata

Bèrilium yaiku anasir kimia sing duwèni lambang Be lan nomer atom 4, bèrilium iku salah sijiné anasir sing rada arang ana ing jagad. kerepé dadi saka rompalan atom sing luwih gedhé amerga kena sinar kosmik. Ing njero intine lintang-lintang bèrilium iku bakal nggabung lan nggawe anasirsing luwih gedhé. Bèrilium iku kagolong anasir divalen sing umume ditemokaké ing alam iku nggabung karo anasir liyané dadi mineral. watu-watu inten(gemstone) sing ngandut anasir bèrilium kaya ta bèryl (aquamarine lan emerald) uga chrysobèryl. Nalika dadi anasir ijèn bèrilium wernané klawu wesi, atos, ènthèng, lan gampang rompal.

Bèrilium bisa nguwataké sipat angga nalika dicampur karo anasir liyane, kaya ta aluminium, tembaga (tembaga bèrilium), wesi lan nikel [5]. Bèrilium iku ora bakal mbentuk wujud oksidané yèn durung tekan suhu sing panas banget. Piranti sing kagawe saka campuran tembaga-bèrilium iku nduwèni sipat sing kuwat lan atos uga ora njalari kembang geni nalika ditumbukaké ing lumahing wesi. Ing aplikasi umumé tembaga-bèrilium dienggo bahan nggawé pesawat, pluru kendhali, lan satelit [5] amerga sipaté sing kuwat, setabil ing suhu panas, lan konduktivitas panas sing apik sanajan nduwèni kerapetan sing cilik. Bèrilium nduwèni sipat transparan nalika kasorot sinar X, mulane bèrilium iku dipigunkaké kanggo nyaring sinar X lan detèktor partikel. Sipat konduktivitas tèrmalé bèrilium sing dhuwur njalari bèrilium dipigunakake kanggo piranti mènèjemen panas.

Ciri[besut | besut sumber]

Sipat Angga[besut | besut sumber]

Bèrilium iku logam sing wernané klawu wesi, atos, lan gampang rompal ing suhu kamar uga nduwèni bentuk kristal segi enem. Nduwé kekuwatan modulus young (Young's modulus 287 GPa) lan titik lèlèh sing dhuwur. Modulus elastisitas bèrilium kira-kira 50% luwih gedhé tinimbang baja. Kombinasi modulus lan kerapetané sing endhèk ndadèkaké bèrilium dadi kabel swara sing paling cepet, kira-kira 12.9 km / s ing kahanan ambien[6] .

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Meija, J.; et al. (2016). "Atomic weights of the elements 2013 (IUPAC Technical Report)". Pure and Applied Chemistry 88 (3): 265–91. doi:10.1515/pac-2015-0305. 
  2. "Beryllium: Beryllium(I) Hydride compound data" (PDF). bernath.uwaterloo.ca. Dijupuk 2007-12-10. 
  3. Haynes, William M., ed. (2011). CRC Handbook of Chemistry and Physics (ed. 92nd). Boca Raton, FL: CRC Press. k. 14.48. ISBN 1439855110. 
  4. Weast, Robert (1984). CRC, Handbook of Chemistry and Physics. Boca Raton, Florida: Chemical Rubber Company Publishing. kk. E110. ISBN 0-8493-0464-4. 
  5. a b Jakubke, Hans-Dieter; Jeschkeit, Hans, eds. (1994). Concise Encyclopedia Chemistry. trans. rev. Eagleson, Mary. Berlin: Walter de Gruyter. 
  6. Behrens, V. (2003). "11 Beryllium". In Beiss, P. Landolt-Börnstein – Group VIII Advanced Materials and Technologies: Powder Metallurgy Data. Refractory, Hard and Intermetallic Materials 2A1. Berlin: Springer. kk. 1–11. ISBN 978-3-540-42942-5. doi:10.1007/10689123_36.