Kromiyum

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Crocoite (PbCrO4)

Krom punika anasir kimiah kanthi cihna Cr lan nomer atom 24. Iku anasir pisanan saka klompok 6 sing duwèni werna klawu wesi, sumunar, atos lan logam ringkih.[1]ora gampang kusem, lan duwé titik lèlèh dhuwur . Jeneng anasir iku asalé saka basa yunani kanthi tembung χρῶμα, chrōma, sing maknané werna,[2] amarga akeh senyawa sing saka krom wernané manéka macem.

Ferrochromium iku diprodhuksi saka chromite kanthi cara silikotermik utawa reaksi aluminotermik saka logam krom sing dibakar lan dilindi nganggo karbon lan banjur alumuniyum. Krom logam duwèni sipat sing angèl karaten lan atos. Pangembangan prodhuksi waja sing saiki wajané ditambahi karo anasir krom supaya ora gampang tèyèngen, campuran iku sing saiki diarani stainless steel. Stainless steel lan chrome plating (elektroplating karo krom) saiki dadi produk sing nguwasani pasar nganti 85%.

Ing Amérika Serikat,ion logam krom (Cr(III)) dianggep minangka nutrisi penting ing manungsa kanggo pambentukan insulin, gula lan metabolisme lemak .[3] Nanging, ing 2014, Lembaga pangan ing Éropah , neliti yèn ora ana bukti cekap kanggo krom minangka logam sing penting kanggo nutrisi manungsa.[4]

Logam krom lan ion Cr(III) ora dianggep beracun, ananging logam hèksavalèn krom (Cr(VI)) dianggep beracun lan Karsinogènik.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Brandes, E. A.; Greenaway, H. T.; Stone, H. E. N. (1956). "Ductility in Chromium". Nature 178 (587): 587. Bibcode:1956Natur.178..587B. doi:10.1038/178587a0. 
  2. χρῶμα, Henry George Liddell, Robert Scott, yunani-inggris Lexicon, ing Deklinasi
  3. "Chromium". Office of Dietary Supplements, US National Institutes of Health. 2016. Dijupuk 26 June 2016. 
  4. "Scientific Opinion on Dietary Reference Values for chromium". European Food Safety Authority. September 18, 2014. Dijupuk March 20, 2018.