Insulin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Model struktur insulin
Abang: karbon; ijo: oksigen; biru: nitrogen; jambon: sulfur. Pita biru/ungu minangka krangka [-N-C-C-]n sajeroning sekuens asam amino H-[-NH-CHR-CO-]n-OH protein tersebut, dengan R merupakan pérangan sing nonjol saka krangka kasebut ing saben asam amino.

Insulin (basa Latin insula, "pulo", amarga diprodhuksi ing Pulo-pulo Langerhans ing pankreas) iku sawijining hormon polipeptida sing ngatur metabolisme karbohidrat. Saliyané minangka "efektor" utama sajeroning homeostasis karbohidrat, hormon iki uga mèlu sajeroning metabolisme lemak (trigliserida) lan protein – hormon iki duwé properti anabolik. Hormon kasebut uga mengaruhi jaringan awak liyané.

Insulin dipigunakaké sajeroning pangobatan sawetara jinis diabetes mellitus. Pasien kanthi diabetes mellitus tipe 1 gumantung marang insulin eksogen (disuntikaké ing sangisoré kulit/subkutan) kanggo kaslametané amarga kakurangan absolut hormon kasebut; pasien kanthi diabetes mellitus tipe 2 duwé tingkat produksi insulin sethithik utawa kebal insulin, lan kadhang kala mbutuhaké pengaturan insulin yèn pangobatan liya ora cukup kanggo ngatur kadhar glukosa getih.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]