Ion

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Medan potensial elektrostatik saking ion Nitrat

Ion ya iku atom autawa sekumpulan atom kang duwé momotan listrik.[1] Ion asalé saka siji atom unsur (monoatom).[2] Uga ana ion kang asalé saka gabungan loro utawa luwih atom unsur kang béda (poliatom).[2] Ion kang momotan listriké négatif dijenengi anion.[1] Ion kang momotan listriké positif dijenengi kation.[1] Prosès kanggo pembentukan ion dikenal karo jeneng ionisasi.[1]Atom utawa kelompok atom kang terionisasi ditandai karo tikatas n+ utawa n-.[1] n ya iku jumlah elektron kang ilang utawané dientuké.[1]

Sajarah Ion[besut | besut sumber]

Ion pisanan ditemoké ana ing sawijining téyori déning Michaél Faraday nalika taun 1830.[3] Ion mau kanggo ngambaraké ngenani pérangan molekul kang geraké tumuju arah anoda utawa katoda ana ing tabung hampa udara (vacuum tube, CRT).[3] Nanging, mekanisme prastawa iki nembé bisa dideskripsikaké taun 1884 déning Svante August Arrhenius ana ing disertasi dhoktoré ing University of Uppsala.[3] Wiwitané téyori iki ditolak nanging sawisé iku disertasiné menangi Bebungah Nobél Kimia ana ing taun 1903.[3]

Ion Négatif lan Positif[besut | besut sumber]

Ion négatif keadaané stabil ana ing udara kanthi cara jiretan karo molekul banyu kang ana ing sekitaré.[4] Amarga saka mau, ion-ion négatif akèh ditemoké nalika udan.[4] Saben friksi utawa gésékan kang ana ing udara cenderung nghasilaké ion positif lan ngusir ion négatif.[4] Kedadéan mau amarga angin racaké nggawa debu utawa polutan.[4] Partikel debu utawa polutan iku duwé momotan positif.[4] Manawi gésékan udara cenderung ngasilaké ion positif, nanging benturan banyu iku malah ngasilaké ion négatif.[4] Nalika banyu nabrak abrak liya, ion positif iku tiba bareng banyu.[4] Sawaliké karo ion positif, ion négatif mabur bareng kabut kang metu saka deburan banyu.[4] Ion positif cenderung duwé dampak négatif kanggo keséhatan antarané:[4]

  1. Bisa ndadèkaké ketidakseimbangan kimiawi awak manungsa, bisa nganti ngganggu keséhatan.[4]
  2. Keracunan ion positif bisa ndadèkaké produksi hormon serotonin ana ing polo.[4]
  3. Bisa njalari blood dyscresia utawa gangguan kelainan pembekuan darah.[4]

Manfaaté ion négatif: Manfaat kang bisa diasilaké saka ion négatif kaya ta:[5]

  1. Ion Négatif ana ing udara bisa mlebu ana ing awak manungsa liwat pernapasan lan pori-pori kulit.[5] Ion iki mlebu ana ing sél njero awak mèlu ana ing arus aliran getih.[5] Ion Négatif ana ing awak bisa nguraiké asam laktat dadi zat kang ara bahaya (air lan ion laktat) kang gampang digawa aliran getih tumuju panggon pembuangan.[5]
  2. Saliyané iku Ion Négatif duwé kemampuan kanggo ningkatké kerja limpa kanggo nghasilké kekebalan awak.[5]
  3. Bisa mbersihké udara lan uga apik kanggo keséhatan.[5] Ion Négatif uga duwé manfaat kanggo matèni virus lan baktéri kang ana ing udara sekitaré dhéwé.[5]
  4. Ion Négatif uga migunani kanggo netralké Superoksida.
Kation Biyasa
Jeneng Kimia Formula Jeneng Liya
Kation Ringkas
Aluminium Al3+
Barium Ba2+
Berilium Be2+
Sesium Cs+
Kalsium Ca2+
Kromium(II) Cr2+ Kromus
Kromium(III) Cr3+ Kromik
Kromium(VI) Cr6+ Kromil
Kobalt(II) Co2+ Kobaltus
Kobalt(III) Co3+ Kobaltik
Kuprum(I) Cu+ Kuprus
Kuprum(II) Cu2+ Kuprik
Kuprum(III) Cu3+
Galium Ga3+
Helium He2+ (partikel-α)
Hidrogen H+ (Proton)
Ferum(II) Fe2+ Ferus
Ferum(III) Fe3+ Ferik
Plumbum(II) Pb2+ Plumbus
Plumbum(IV) Pb4+ Plumbik
Litium Li+
Magnesium Mg2+
Mangan(II) Mn2+ Manganus
Mangan(III) Mn3+ Manganik
Mangan(IV) Mn4+ Manganil
Mangan(VII) Mn7+
Merkuri(II) Hg2+ Merkurik
Nikel(II) Ni2+ Nikelus
Nikel(III) Ni3+ Nikelik
Kalium K+
Argentum Ag+
Natrium Na+
Strontium Sr2+
Stanum(II) Sn2+ Stanus
Stanum(IV) Sn4+ Stanik
Zink Zn2+
Kation Poliatom
Ammonium NH4+
Hidronium H3O+
Nitronium NO2+
Uranil UO22+
Mercury(I) Hg22+ Merkurus
Anion Biyasa
Jeneng Kimia Formula Jeneg Liya
Anion Ringkas
Arsenida As3−
Azida N3
Bromida Br
Klorida Cl
Fluorida F
Hidrida H
Iodida I
Nitrida N3−
Oksida O2−
Fosfida P3−
Sulfida S2−
Peroksida O22−
Oksoanion
Arsenat AsO43−
Arsenit AsO33−
Borat BO33−
Bromat BrO3
Hipobromit BrO
Karbonat CO32−
Hidrogen karbonat HCO3 Bikarbonat
Hidroksida OH
Klorat ClO3
Perklorat ClO4
Klorit ClO2
Hipoklorit ClO
Kromat CrO42−
Dikromat Cr2O72−
Iodat IO3
Nitrat NO3
Nitrit NO2
Fosfat PO43−
Hidrogen fosfat HPO42−
Dihidrogen fosfat H2PO4
Permangonot MnO4
Fosfit PO33−
Sulfat SO42−
Tiosulfat S2O32−
Hidrogen sulfat HSO4 Bisulfat
Sulfit SO32−
Hidrogen sulfit HSO3 Bisulfit
Anion dari Asid Organik
Asetat C2H3O2
Format HCO2
Oksalat C2O42−
Hidrogen oksalat HC2O4 Bioksalat
Anion Lain
Hidrosulfida HS Bisulfida
Tellurida Te2−
Amida NH2
Sianat OCN
Tiosianat SCN
Sianida CN

Cathetan suku[besut | besut sumber]