Virus

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Virus
Virus influenza, dideleng nganggo mikroskop èlèktron
Klasifikasi virus
Grup: I–VII
Kelas


I: Virus dsDNA
II: Virus ssDNA
III: Virus dsRNA
IV: Virus (+)ssRNA
V: Virus (−)ssRNA
VI: Virus ssRNA-RT
VII: Virus dsDNA-RT

Virus iku parasit kanthi ukuran mikroskopik sing nginfèksi sel organisme biologis. Virus mung bisa reproduksi ing sajroning material urip kanthi nginvasi lan ngendhalèkaké sel makluk urip amarga virus ora duwé kalengkapan selular kanggo reproduksi dhéwé. Istilah virus biasané ngrujuk marang partikel-partikel sing nginfèksi sel-sel eukariota (organisme multisel lan akèh jinis organisme sel tunggal), sauntara istilah bakteriofage utawa fage dipigunakaké kanggo jinis sing nyerang jinis-jinis sel prokariota (bakteri lan organisme liya sing ora duwé inti sel). Biasané virus ngandhut sethithik asam nukleat (DNA utawa RNA, nanging dudu kombinasi kaloroné) sing disingkupi sawijining bahan panglindhung sing kasusun saka protein, lipid, glikoprotein, utawa kombinasi kateluné. Genom virus nyandi proteinprotein sing dipigunakaké kanggo ngamot bahan genetikgenetik uga proteinprotein sing dibutuhaké sajroning daur uripé.

Virus asring didhebataké statusé minangka makluk urip amarga virus ora bisa nglakokaké fungsi biologisé sacara bébas. Amarga karakteristik khasé iki virus mesthi kaasosiasi karo panyakit tinentu, ing manungsa (upamané virus influensa lan HIV), kéwan (upamané virus flu burung), utawa ing tetanduran (upamané virus mosaik mbako/TMV).

Sajarah penemuan[sunting | sunting sumber]

  • Virus njebar saka sadurungé masehi, kathi dijelasake ing jinis-jinis panemuan salah sijiné kabukti ngenani virus jroning hieroglyph ing Memphis, ibu kutha Mesir kuno (1400SM) kang nemukake penyakit poliomyelitis, babagan liya virus ngenani panjenengané kasimpul minangka virus ngenani Raja Firaun Ramses V banjr tilar donya taun 1196 SM lan dipercaya tilar donya karana serangan virus Smallpox
  • Ing sadurugé masehi, virus endemik kang misuwur salah sijiné virus Smallpox kang nyerang masyarakat cina ing taun 1000. Ing taun 1798 , Edward Jenner nemukake ing kampung masyarakat kang ndhuweni pangawean meres susu ndhuweni kekebalan ing virus pox. Kahanan mengkana diduga karana Virus Pox kang ana ing sapi, ngelindungi manungsa saka Pox. Panemuan kasebut uga dipahami lan banjur dadi pelopor panggunaan vaksin

Pirsanana uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Virus&oldid=869795"