Eukariota

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Eukariota
Teksiran kala: Cithakan:Long fossil range
Eukaryotes and some examples of their diversity
Klasifikasi èlmiah
Domain: Eukaryota
Whittaker & Margulis,1978
Kerajaan
Animalia – Animals
Plantae – Plants
Filogeni alternatif

Eukariota (asalé saka basa Yunani "eu" sing tegesé "becik", lan "karyon" sing tegesé nunjuk ing nuklei sel) iku organisme kanthi sel komplèks, ing ngendi bahan-bahan genetikané disusun dadi nuklei sing kaiket membran. Eukariota klebu kéwan, tetanduran, lan jamur—sing akèh-akèhé multiselular—sarta manéka klompok liyané sing diklasifikasikaké sacara kolèktif minangka protista (akèh ing antarané uniselular). Suwaliké, organisme-organisme liyané, kayata bakteri, ora duwé nuklei lan struktur sel komplèks liyané; organisme-organisme kaya iku mau disebut prokariota.

Struktur[besut | besut sumber]

Umumé, sel eukariota duwé ukuran sing luwih gedhé tinimbang prokariota lan duwé bagéyan-bagéyan sub-selular sing disebut organel. Béda karo prokariota, DNA eukariota disimpen ing kumpulan kromosom sing kasimpen ing njero nuklei sing kabungkus membran nuklei. Saliyané nglakoni panyigaran sel sacara aseksual, akèh eukariota uga bisa nglakoni réprodhuksi seksual liwat prosès fusi sel, sing ora ditemokaké ing prokariota.

Réprodhuksi[besut | besut sumber]

Réproduksi eukariota dilakoni liwat sigar sel, sing umumé dumadi sacara mitosis, ya iku prosès sigaré inti sel sing njalari sawijining sel anak nampa dhuplikat utawa salinan saben kromosom sing diduwèni sel indhuk. Ing sakèhé eukariota ana uga réprodhuksi seksual, ing antarané sel haploid, ya iku sel sing mung duwé siji kromosom saka saben pasang kromosom sing diduwèni sel indhuk sing nglibataké prosès fusi inti sel (singami) lan panyigaran sacara meiosis sing ngasilaké sel diploid, ya iku sel sing duwé pasangan kromosom sing lengkap.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Eukariota&oldid=967486"