Excavata

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Excavata
Giardia lamblia, diplomonad parasit
Klasifikasi èlmiah
Domain: Eukarya
Krajan: Excavata
(Cavalier-Smith) Simpson, 2003
Filum

Metamonada
Loukozoa
Euglenozoa
Percolozoa

Excavata ik kumpulan utama saka eukariota[1] mawa sèl tunggal[2]. Kategori filogenetik Excavata dumadi saka manéka bentuk sing urip bébas utawa simbiosis lan kalebu sawetara parasit manungsa sing wigati.


Panglompokan[besut | besut sumber]

Excavata diklasifikasi dadi patang klompok utama ing tataran filum utawa superfilum. Iki dituduhaké déning tabel ing ngisor iki.

Superfilum Filum Genera Representatif Dhèskripsi
Discoba Euglenozoa conto Euglena, Trypanosoma Akèh parasit wigati siji klompok sing mawa plastida (kloroplas).
Percolozoa (Heterolobosea) conto Naegleria, Acrasis Akèh sing ganti-ganti bentuk saka bentuk mawa flagel lan amoeboid (mèmper amoeba).
Loukozoa (Jakobida) conto Jakoba, Reclinomonas Hidup bebas, kadhangkala mawa flagel lorikat. sawetara anggotané amitokondriata.
Metamonada Preaxostyla conto Oxymonads, Trimastix Flagelata amitokontriata, ana sing urip bébas (Trimastix) utawa urip ing usus mburi srangga
Fornicata conto Giardia, Carpediemonas Amitokondriata, kèh-akèhé simbiosis lan parasit kéwan.
Parabasalia conto Trichomonas Flagelata amitokontriata, biasané komensal ing usus srangga. Sawetara panyebab penyakit manungsa.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Hampl V, Hug L, Leigh JW; et al. (2009). "Phylogenomic analyses support the monophyly of Excavata and resolve relationships among eukaryotic "supergroups"". Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. 106 (10): 3859–64. doi:10.1073/pnas.0807880106. PMID 19237557.  Paramèter |month= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung)
  2. ^ Simpson, Ag; Inagaki, Y; Roger, Aj (2006), "Comprehensive multigene phylogenies of excavate protists reveal the evolutionary positions of "primitive" eukaryotes" (Free full text), Molecular biology and evolution 23 (3): 615–25, doi:10.1093/molbev/msj068, PMID 16308337  Paramèter |month= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung)

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Excavata&oldid=834407"