Trypanosoma

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Trypanosoma
Trypanosoma sp. PHIL 613 lores.jpg
Trypanosoma sp. among red blood cells.
Klasifikasi ngèlmiah
Dhomain: Eukaryota
Karajan: Excavata
Filum: Sarcomastigophora
Klas: Kinetoplastida
Ordho: Trypanosomatida
Génus: Trypanosoma
Gruby, 1843

Trypanosoma salah sawijining jinis génus saka Hemoflagellata kang akèh ditemoni ing jero getih mamalia minangka tripomostigot kang dawa.[1] Yèn dideleng saka spésiese Trypanosoma kang bisa nyebabaké lelara kanggo manungsa dibagi dadi telung jinis, ya iku:

  1. Trypanosoma rhodesiense
  2. Trypanosoma gambiense
  3. Trypanosoma cruzi[1]

Telu spésies iki ora bisa dibédaaké kanthi cara Morfologik ananging béda kanthi cara Ekologik lan Epidemiologik. Trypanosoma minangka flagellata getih kang urip ing jero jaringan hospes manungsa. Ing siklus uripé nglibataké srangga lan mamalia.[1]

Peran Trypanosoma[besut | besut sumber]

Bebayané Trypanosoma kanggo manungsa ing antarané:

  1. Typanosoma Gambiense lan Tryponosoma Rhodesiense: nyebabake lelara turu kanggo manungsa. Hospes perantarane ya iku laler tsetse (Glossina palpalis lan Glossina morsitans).
  2. Trypanosoma evansi: nyebabake lelara sura kanggo kewan ternak. Hospes perantarane ya iku Laler Tabanus.
  3. Trypanosoma Cruzi: nyebabake lelara chagas kanggo anak-anak.[2]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c [1] (kaundhuh tanggal 26 Oktober 2012)
  2. ^ [2] (kaundhuh tanggal 26 Oktober 2012)