Spésies

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Spésies utawa jinis iku takson kang dipigunaaké ing taksonomi kanggo nunjuk siji utawa sapérangan klompok individu (populasi) sing padha lan bisa saling mbuahi siji lan sijiné ing saknjeron klompoké (saling mbagi gen) nanging ora bisa karo anggota klompok sing béda. Anggota-anggota ing sawijining spésies manawa saling kawin bisa ngasilaké keturunan kang fertil tanpa alangan reproduktif. Bisa uga, sapérangan klompok ing sawijining spésies ora saling berkawin amarga alangan geografis nanging manawa ditemoaké lan dikawinké bisa ngasilaké keturunan fertil. Loro spésies kang béda manawa saling kawin bakal ngadhepi masalah alangan biologis; manawa ngasilaké keturunan kang séhat, keturunané iki biasané steril/mandul.

Spésies, manawa disebut ing jeneng ilmiah, disingkat sp. (Contoné Phalaenopsis sp. — ateges "sakjinis Phalaenopsis", nemawa jamak disingkat spp.).

Ing taksonomi kéwan ana sawijining tingkat takson ing sakngisoré spésies: subspésies (disingkat ssp. (nanging biasané ora ditulis ing jeneng ilmiah kéwan). Ing taksonomi tetanduran, fungi, lan bakteri ana takson liya sakngisoré subspésies: varietas, subvarietas, lan forma.