Gen

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Struktur kimia DNA

Gen iku bahan genetik sing magepokan kato sipat tartamtu.

Minangka bahan genetik mesthi waé gen diwarisaké saka sawijining individu marang individu liyané. Gen duwé wangun-wangun alternatif sing dijenengi alel. Ekspresi saka alel bisa sarupa, nanging wong luwih asring nggunakaké istilah alel kanggo èksprèsi gen sing kanthi fenotipik béda.

Gregor Mendel wis nduwé asumsi ngenani anané sawijining bahan sing magepokan karo sawijining sipat utawa karakter sing bisa diwarisaké. Panjenengané nyebutaké 'faktor'. Ing taun 1910, Thomas Hunt Morgan nuduhaké yèn gen ana ing kromosom. Sabanjuré, dumadi 'perlombaan' ramé kanggo nemu substansi sing arupa gen. Akèh bebungah Nobel sing banjur ditampa déning panliti sing mélu cawé-cawé ing subjek iki.

Ing wektu iku DNA wis tinemu lan dimangertèni mung ana ing kromosom (1869), nanging wong-wong durung pléga yèn DNA magepokan karo gen. Liwat panlitèn Oswald Avery marang bakteri Pneumococcus (1943), sarta Alfred Hershey lan Martha Chase (publikasi 1953) karo virus bakteriofag T2, wong lagi ngerti yèn DNA iku bahan genetik.

Saiki wong ngerti yèn gen arupa saberkas fragmen saka DNA sing bisa diekspresikaké selaras karo kaperluané.

Pirsanana uga[besut | besut sumber]