Genetika

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Cithakan:Genetika sidebar

DNA minangka basis molekuler saka èlmu pawarisan.

Génétika iku cabang biologi kang nyinaoni gen, variasi genetis, lan hereditas ing organisme urip.[1][2] Iku dianggep lapangan biologi, nanging kereb nugel akeh karo èlmu kauripan lan banget sambungané karo sinau saka sistem informasi.

Bapak saka génétika yaiku Gregor Mendel, ilmuwan abad-19 pungkasan lan friar Agustinian. Mendel nyinaoni 'pawarisan sipat', pola ing carané sipat tumurun saka tuwane kanggo turunane. Dhèwèké ngamati yen organisme (tetanduran polong) warisan sipat kanthi cara "unit warisan" kang diskrét. Istilah iki, isih digunakake saiki, iku definisi kang luwih ambigu saka kang diarani gen.

Pawarisan sipat lan mékanisme pawarisan molekul gen isih prinsip utama saka génétika ing abad ke-21, nanging génétika modern wis ngluwihi pawarisan nganti sinau fungsi lan prilaku gen. Struktur lan fungsi, jenis, lan distribusi gen disinaoni ing kontèks saka sèl, organisme (tuladhane dominasi) lan ing kontèks saka populasi. Génétika wis menehi munggah kanggo sawetara sub-babagan kalebu epigénétika lan génétika populasi. Organisme sing disinaoni ing lapangan kang amba iki nyakup domain gesang, kalebu baktèri, tetanduran, kéwan, lan manungsa.

Prosès genetik ing kombinasi karo lingkungan lan pengalaman kanggo mengaruhi perkembangan lan prilaku organisme, asring diarani minangka alam mungsuh piwulang. Lingkungan intra- utawa ekstra-sèlulèr saka sèl utawa organisme bisa nguripké utawa matèni transkripsi gen. Tuladha klasik iku loro wiji saka jagung kang gèné podho rupo, siji diselehake ing iklim sedheng lan siji ing iklim garing. Nalika dhuwur rata-rata ing loro jagung uga ditemtokake gen dadi padha, kang ing iklim garing mung mundak setengah saka dhuwuré sijiné ing iklim sedheng amarga kurang banyu lan gizi ing lingkungan.

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ Griffiths, Anthony J. F.; Miller, Jeffrey H.; Suzuki, David T.; Lewontin, Richard C.; Gelbart, eds. (2000). "Genetics and the Organism: Introduction". An Introduction to Genetic Analysis (7th ed.). New York: W. H. Freeman. ISBN 0-7167-3520-2. 
  2. ^ Hartl D, Jones E (2005)

Wacan luwih lanjut[besut | besut sumber]

  • Bruce Alberts; Dennis Bray; Karen Hopkin; Alexander Johnson; Julian Lewis; Martin Raff; Keith Roberts; Peter Walter (2013). Essential Cell Biology, 4th Edition. Garland Science. ISBN 978-1-317-80627-1. 
  • Griffiths, Anthony J. F.; Miller, Jeffrey H.; Suzuki, David T.; Lewontin, Richard C.; Gelbart, eds. (2000). An Introduction to Genetic Analysis (7th ed.). New York: W. H. Freeman. ISBN 0-7167-3520-2. 
  • Hartl D, Jones E (2005). Genetics: Analysis of Genes and Genomes (6th ed.). Jones & Bartlett. ISBN 0-7637-1511-5. 
  • King, Robert C; Mulligan, Pamela K; Stansfield, William D (2013). A Dictionary of Genetics (8th ed.). New York: Oxford University Press. ISBN 0-1997-6644-4. 
  • Lodish H, Berk A, Zipursky LS, Matsudaira P, Baltimore D, Darnell J (2000). Molecular Cell Biology (4th ed.). New York: Scientific American Books. ISBN 0-7167-3136-3. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Wikibooks
Wikibooks gadhah buku kanthi sesirah
Cithakan:Library resources box
Cithakan:WVD

Cithakan:Genetika kromosom Cithakan:Biologi

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Genetika&oldid=1083699"