Imunologi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Terapané imunologi

Imunologi minangka cabang biologi [1] sing ngliputi panélitian sistem kekebalan [2] ing kabèh organisme.[3] Bagan imunologi, langkah, lan kontekstualisasi fungsi fisiologis sistem kekebalan awak ing kesehatan lan penyakit; malfungsi sistem kekebalan awak ing kelainan imunologis (kayata penyakit otoimun,[4] hipersensitivitas,[5] kurangé kekebalan awak,[6] lan penolakan transplantasi [7] ); lan ciri fisik, kimia, lan fisiologis komponen sistem kekebalan in vitro,[8] in situ, and in vivo.[9] Imunologi duwé aplikasi ing pirang-pirang disiplin ilmu kedhokteran, utamané ing bidang transplantasi organ, onkologi, rheumatologi, virologi, bakteriologi, parasitologi, psikiatri, lan dermatologi.

Istilah kasebut digawe dening ahli biologi Ruslan yaiku Ilya Ilyich Mechnikov,[10] nyinaoni babagan imunologi lan nampa Hadiah Nobel kanggo karyané ing taun 1908. Dhéwéke nyelehaké eri cilik menyang larva lintang laut lan ngerteni sèl sing ora biasa ing sekitar eri kasebut. Iki minangka reaksi aktif awak sing nyoba njaga integritas. Mechnikov sing pisanan ngamati fenomena fagositosis,[11] ing endi awak mbela awaké dhéwé nglawan benda asing.

Sadurunge sebutan kekebalan,[12] saka imunitas oyot etymological, sing basa Latin kanggo "dibebasaké", dokter awal duwé ciri organ sing mengko bakal kabukten dadi komponen penting sistem kekebalan awak. Organ limfoid sing penting ing sistem kekebalan yaiku timus,[13] sumsum tulang, lan jaringan limfatik utama kayata limpa, amandel, pembuluh limfa, kelenjar getah bening, adenoid, lan ati. Nalika kahanan kesehatan saya parah kanggo status darurat, bagean organ sistem kekebalan awak, kalebu timus, limpa, sumsum balung, kelenjar getah bening, lan jaringan limfa liyané, bisa diilangi kanthi bedah nalika pasien isih urip. akéh komponen sistem kekebalan biasané sipate seluler lan ora ana gandhengané karo organ tartamtu, nanging luwih becik ditempelaké utawa sirkulasi ing macem-macem jaringan sing ana ing saindenging awak.

Imunologi klasik[besut | besut sumber]

Imunologi klasik hubungané karo bidang epidemiologi lan obat. Sinau babagan hubungan antara sistem awak, patogen, lan kekebalan. Sebutan kakébalan sing paling awal ditulis bisa ditrapaké manéh ing wabah Athena ing taun 430 SM. Thucydides nyathet manawa wong sing wis pulih saka penyakit sadurunge, bisa menehi perawat marang wong sing lara tanpa kena penyakit kaping pindho.[14] akéh masarakat kuno liyané duwé referensi babagan fenomena iki, nanging nalika abad kaping 19 lan 20 sadurunge konsep kasebut tuwuh dadi téori ilmiah.

Imunologi klinis[besut | besut sumber]

Imunologi klinis yaiku panélitian babagan penyakit sing disebabaké kelainan sistem kekebalan awak (kegagalan, tumindak nyimpang, lan tuwuh ganas unsur-unsur sèl sistem kasebut). Uga kalebu penyakit sistem liyané, ing ngendi reaksi kekebalan nyebabaké patologi lan fitur klinis. Imunologis klinis uga sinau cara kanggo nyegah upaya sistem kekebalan awak supaya bisa ngrusak allograf (nolak transplantasi).[15]

Imunologi diagnostik[besut | besut sumber]

Kekhususan ikatan antarané antibodi lan antigen ndadekaké antibodi minangka alat sing apik banget kanggo ndeteksi zat kanthi macem-macem teknik diagnostik. Antibodi khusus kanggo antigen sing dipengini bisa digandhengaké karo isotop (radio) utawa label neon utawa karo enzim sing mbentuk warna supaya bisa ndeteksi. Nanging, kamiripan antarané sawetara antigen bisa nyebabaké positip palsu lan kesalahan liyané ing tes kasebut kanthi reaksi anti-reaksi antibodi karo antigen sing ora pas.[16]

Paripustaka[besut | besut sumber]

  1. Fossen, Christian. "What is Biology?". www.ntnu.edu. Dibukak ing 2018-07-25.
  2. "Systems Immunology: Learning the Rules of the Immune System". Annual Review of Immunology. 36 (1): 813–42. April 2018. doi:10.1146/annurev-immunol-042617-053035. PMC 6597491. PMID 29677477.
  3. Janeway's Immunobiology textbook Searchable free online version at the National Center for Biotechnology Information
  4. "Autoimmune Diseases: Types, Symptoms, Causes and More". Healthline. Dibukak ing 2018-07-25.
  5. "Hypersensitivities | Microbiology". courses.lumenlearning.com. Dibukak ing 2018-07-25.
  6. "Specific Disease Types | Immune Deficiency Foundation". primaryimmune.org. Dibukak ing 2018-07-25.
  7. "Transplant rejection: MedlinePlus Medical Encyclopedia". medlineplus.gov. Dibukak ing 2018-07-25.
  8. "Immune responses in vitro. IV. Suppression of primary M, G, and A plaque-forming cell responses in mouse spleen cell cultures by class-specific antibody to mouse immunoglobulins". The Journal of Experimental Medicine. 135 (3): 675–97. March 1972. doi:10.1084/jem.135.3.675. PMC 2139142. PMID 4536706.
  9. "Regeneration and the immune system. I. In vitro and in vivo activation of lymphocytes by liver regeneration and the role of Kupffer cells in stimulation". European Journal of Immunology. 13 (11): 878–83. November 1983. doi:10.1002/eji.1830131104. PMID 6227489.
  10. "Ilya Ilyich Mechnikov (Elie Metchnikoff) (1845–1916)". The Embryo Project. Arizona State University.
  11. "Phagocytosis: Definition, Process, & Examples". Encyclopedia Britannica. Dibukak ing 2018-07-25.
  12. "Definition of immunity in English". Oxford Dictionaries.
  13. "The thymus and the immune system: layered levels of control". Journal of Thoracic Oncology. 5 (10 Suppl 4): S273–76. October 2010. doi:10.1097/JTO.0b013e3181f20474. PMC 2951290. PMID 20859118.
  14. Gherardi, E (2007-01-02). "The Concept of Immunity. History and Applications". Immunology Course Medical School, University of Pavia. Diarsip saka sing asli ing 2007-01-02. Dibukak ing 2018-07-27.
  15. "Transplant rejection: T-helper cell paradigm | British Society for Immunology". www.immunology.org. Dibukak ing 2019-04-23.
  16. "Approaches to minimizing interference by cross-reacting molecules in immunoassays". Clinical Chemistry. 37 (2): 144–53. February 1991. doi:10.1093/clinchem/37.2.144. PMID 1993317.