Kedhokteran

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Teken Aesculapius, simbul umum sing nglambangaké kedhokteran.

Kedhokteran (Inggris: medicine) iku èlmu lan seni sing nyinaoni lelara lan cara-cara nambani. Èlmu kedhokteran iku cabang èlmu kaséhatan sing nyinaoni cara njaga kaséhatan manungsa lan mbalèkaké manungsa marang kahanan séhat kanthi mènèhi pangobatan marang lelara lan cidera. Èlmu iki nyakup kawruh ngenani sistem awak manungsa lan lelara sarta pangobatané, lan panerapan saka kawruh kasebut.

Cawang èlmu kedhokteran[besut | besut sumber]

Profesi kedhokteran dituntut supaya mènèhi palayanan kaséhatan sing paling apik, apamanèh saiki cakupan èlmu wis tuwuh ngrembaka. Èlmu kedhokteran untu lan psikologi, sanadyan kerep dipisahaké saka kedhokteran umum, tetep dadi bagéan saka èlmu kedhokteran.

Dhokter bisa duwé kamampuan spesialisasi (wis nglakoni pendhidhikan lanjut pasca sarjana) lan subspesialisasi sing ingaran minangka dhokter spesialis. Pranatan spesialiasi lan gelaré béda-béda ing saben nagara.

Spesialiasi diagnostik[besut | besut sumber]

  • Laboratorium klinik iku layanan diagnostik klinis sing mengaplikasikan tèhnik laboratorium kanggo gawé diagnosis lan manajemen pasien. Ing Amérika Sarékat, layanan iki dumunung ana ing sangisoré pangawasan seorang patologis (ahli patologi). Wong sing bisa nyambutgawé ing babagan iki ya iku staf sing paham ngenani tèknologi kedhokteran, ing Indonésia Laboratorium patologi iki ana 2 :
  1. Patologi klinik
  2. Patologi anatomi

Disiplin èlmu pre-klinis[besut | besut sumber]

  • Anatomi iku èlmu sing nyinanoni struktur lan organisasi awak manungsa
  • Fisiologi iku èlmu sing nyinaoni fungsi manéka organ lan sistem organ sarta interaksiné sajeroning awak manungsa
  • Biokimia iku èlmu sing nyinanoni prosès-prosès kimia sing dumadi sajeroning awak manungsa
  • Histologi iku èlmu sing nyinanoni struktur mikroskopik lan fungsi jaringan pembentuk lan panyusun organ lan sistem organ sajeroning awak manungsa
  • Farmakologi iku èlmu sing nyinanoni usada, interaksi dan efeké marang awak manungsa
  • Patologi anatomi iku èlmu sing nyinanoni kelainan struktur mikroskopik lan makroskopik manéka organ lan jaringan sing disebabaké lelara utawa prosès lainnya
  • Patologi klinik iku èlmu sing nyinanoni kelainan sing dumadi sajeroning manéka fungsi organ utawa sistem organ
  • Parasitologi iku èlmu sing nyinanoni lelara-lelara sing disebabaké parasit
  • Mikrobiologi iku èlmu sing nyinanoni lelara-lelara sing disebabaké mikroba

Disiplin èlmu klinis[besut | besut sumber]

Cakupan antardisiplin[besut | besut sumber]

Èlmu kedhokteran uga mrèmbèt menyang babagan liya. sawetara babagan durung kaloka ing Indonésia.

Pranala njaba[besut | besut sumber]