Kedhokteran

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Teken Aesculapius, simbul umum sing nglambangaké kedhokteran.

Kedhokteran (Inggris: medicine) iku èlmu lan seni sing nyinaoni panyakit lan cara-cara ngobati. Èlmu kedhokteran iku cabang èlmu kaséhatan sing nyinaoni cara njaga kaséhatan manungsa lan mbalèkaké manungsa marang kahanan séhat kanthi mènèhi pangobatan marang panyakit lan cidera. Èlmu iki nyakup kawruh ngenani sistem awak manungsa lan panyakit sarta pangobatané, lan panerapan saka kawruh kasebut.

Cawang èlmu kedhokteran[sunting | besut sumber]

Profesi kedhokteran dituntut supaya mènèhi palayanan kaséhatan sing paling apik, apamanèh saiki cakupan èlmu wis tuwuh ngrembaka. Èlmu kedhokteran untu lan psikologi, senadyan kerep dipisahaké saka kedhokteran umum, tetep dadi bagéan saka èlmu kedhokteran.

Dhokter bisa nduwèni kamampuan spesialisasi (wis nglakoni pendhidhikan lanjut pasca sarjana) lan subspesialisasi sing disebut minangka dhokter spesialis. Pranatan spesialiasi lan gelaré béda-béda ing saben nagara.

Spesialiasi diagnostik[sunting | besut sumber]

  • Laboratorium klinik iku layanan diagnostik klinis sing mengaplikasikan teknik laboratorium kanggo gawé diagnosis lan manajemen pasien. Ing Amérika Sarékat, layanan iki dumunung ana ing sangisoré pangawasan seorang patologis (ahli patologi). Wong sing bisa nyambutgawé ing babagan iki ya iku staf sing paham ngenani teknologi kedhokteran, ing Indonésia Laboratorium patologi iki ana 2 :
  1. Patologi klinik
  2. Patologi anatomi

Disiplin èlmu pre-klinis[sunting | besut sumber]

  • Anatomi iku èlmu sing nyinanoni struktur lan organisasi awak manungsa
  • Fisiologi iku èlmu sing nyinaoni fungsi manéka organ lan sistem organ sarta interaksiné jroning awak manungsa
  • Biokimia iku èlmu sing nyinanoni proses-proses kimia sing dumadi jroning awak manungsa
  • Histologi iku èlmu sing nyinanoni struktur mikroskopik lan fungsi jaringan pembentuk lan panyusun organ lan sistem organ jroning awak manungsa
  • Farmakologi iku èlmu sing nyinanoni obat-obatan, interaksi dan efeké marang awak manungsa
  • Patologi anatomi iku èlmu sing nyinanoni kelainan struktur mikroskopik lan makroskopik manéka organ lan jaringan sing disebabaké panyakit utawa proses lainnya
  • Patologi klinik iku èlmu sing nyinanoni kelainan sing dumadi jroning manéka fungsi organ utawa sistem organ
  • Parasitologi iku èlmu sing nyinanoni panyakit-panyakit sing disebabaké parasit
  • Mikrobiologi iku èlmu sing nyinanoni panyakit-panyakit sing disebabaké mikroba

Disiplin èlmu klinis[sunting | besut sumber]

Cakupan antardisiplin[sunting | besut sumber]

Èlmu kedhokteran uga mrèmbèt menyang bidang liya. sawetara bidhang durung dikenal ing Indonésia.

Pranala njaba[sunting | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kedhokteran&oldid=1025808"