Kedhokteran

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Teken Aesculapius, simbul umum kang nglambangaké kadhokteran.

Kedhokteran (Inggris: medicine) iku èlmu lan seni kang nyinaoni lelara lan cara-cara nambani. Èlmu kadhokteran iku cabang èlmu kaséhatan kang nyinaoni cara njaga kaséhatan manungsa lan mbalèkaké manungsa marang kaanan séhat kanthi mènèhi pangobatan marang lelara lan cidera. Èlmu iki nyakup kawruh ngenani sistem awak manungsa lan lelara sarta pangobatané, lan panerapan saka kawruh mau.

Cawang èlmu kadhokteran[besut | besut sumber]

Profesi kadhokteran dituntut supaya mènèhi palayanan kaséhatan kang paling apik, apamanèh saiki cakupan èlmu wis tuwuh ngrembaka. Èlmu kadhokteran untu lan psikologi, sanadyan kerep dipisahaké saka kadhokteran umum, tetep dadi péranganing èlmu kadhokteran.

Dhokter bisa duwé kamampuan spesialisasi (wis nglakoni pendhidhikan lanjut pasca sarjana) lan subspesialisasi kang ingaran minangka dhokter spesialis. Pranatan spesialiasi lan gelaré béda-béda ing saben nagara.

Spesialiasi diagnostik[besut | besut sumber]

  • Laboratorium klinik iku layanan diagnostik klinis kang mengaplikasikan tèhnik laboratorium kanggo gawé diagnosis lan manajemen pasien. Ing Amérika Sarékat, layanan iki dumunung ana ing sangisoré pangawasan seorang patologis (ahli patologi). Wong kang bisa nyambutgawé ing babagan iki ya iku staf kang paham ngenani tèknologi kadhokteran, ing Indonésia Laboratorium patologi iki ana 2:
  1. Patologi klinik
  2. Patologi anatomi

Disiplin èlmu pre-klinis[besut | besut sumber]

  • Anatomi iku èlmu kang nyinanoni struktur lan organisasi awak manungsa
  • Fisiologi iku èlmu kang nyinaoni fungsi manéka organ lan sistem organ sarta interaksiné sajeroning awak manungsa
  • Biokimia iku èlmu kang nyinanoni prosès-prosès kimia kang dumadi sajeroning awak manungsa
  • Histologi iku èlmu kang nyinanoni struktur mikroskopik lan fungsi jaringan pembentuk lan panyusun organ lan sistem organ sajeroning awak manungsa
  • Farmakologi iku èlmu kang nyinanoni usada, interaksi dan efeké marang awak manungsa
  • Patologi anatomi iku èlmu kang nyinanoni kelainan struktur mikroskopik lan makroskopik manéka organ lan jaringan kang disebabaké lelara utawa prosès lainnya
  • Patologi klinik iku èlmu kang nyinanoni kelainan kang dumadi sajeroning manéka fungsi organ utawa sistem organ
  • Parasitologi iku èlmu kang nyinanoni lelara-lelara kang disebabaké parasit
  • Mikrobiologi iku èlmu kang nyinanoni lelara-lelara kang disebabaké mikroba

Disiplin èlmu klinis[besut | besut sumber]

Cakupan antardisiplin[besut | besut sumber]

Èlmu kadhokteran uga mrèmbèt menyang babagan liya. sawetara babagan durung kaloka ing Indonésia.

Pranala njaba[besut | besut sumber]