Neurologi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Neurologi iku cawang èlmu kedhokteran sing nangani kelainan sistem saraf. Dhokter sing mligi ngurusi bidhang neurologi disebut neurolog lan nduwèni kemampuan kanggo ndhiagnosis, ngrawat, lan nata pasien lan kelainan saraf. Akèh-akèhé para neurolog dilatih kanggo nangani pasien diwasa. Kanggo bocah cilik ingayahi déning neurolog pediatrik, sing minangka cawang saka pediatri utawa ilmu kaséhatan anak. Ing Indonesia, dhokter kanthi spesialisasi neurologi diwènèhi gelar Sp.S. utawa Spesialis Saraf.

Bidang kerja[sunting | sunting sumber]

Para neurolog nangani kelainan jroning sistem saraf, klebu ing sistem saraf pusat (utek, batang utek, lan utek cilik), sistem saraf tepi (umpamané saraf utek), lan sistem saraf otonom. Neurolog uga bisa ndiagnosa lan mriksa sawetara kasus ing sistem otot lan balung (muskuloskeletal).

Kondhisi mayor klebu:

Pendhidhikan[sunting | sunting sumber]

Ing Indonesia, wong bisa ngayahi pendhidhikan spesialisasi saraf sawisé éntuk gelar profesi dhokter. Pendhidhikan spesialiasi bisa diayahi ing universitas sing mbuka program kasebut.

Pamriksaan[sunting | sunting sumber]

Jroning pamriksaan, neurolog ninjau riwayat kaséhatan pasien kanthi perhatian khusus ing kondhisi wektu semana. Pasien bakal njalani manéka pamriksaan klinis kaya pamriksaan pandulu, kakuwatan, koordinasi, rèflèks, lan rangsangan. Informasi kasebut bakal mbantu neurolog kanggo mesthèkaké panyakit kasebut magepokan karo sistem saraf. Pamriksaan sabanjuré diayahi kanggo ndhiagnosis panyakit sing disangga pasien.

Tugas klinis[sunting | sunting sumber]

Kasus umum[sunting | sunting sumber]

Para neurolog tanggung jawab ngenani dhiagnosis, parawatan, manajemen kondhisi pasiené. Yèn perlu tindhakan pambedhahan, neurolog kudu ngarujuk pasiené menyang dhokter spesialisasi bedhah saraf lan neuroradhiolog. Ing sawetara negara, neurolog diperlokaké kanggo negakaké kaputusan mati batang utek.

Neurolog uga tanggung jawab kanggo sawetara tindhakan mèdhis kaya fungsi lumbal. Nanging yèn neurolog ora ana, dhokter umum sing nduwé kemampuan bisa ngayahi fungsi lumbal kasebut.

Bidang kerja kanthi spesialiasi liya[sunting | sunting sumber]

Saben negara nduwèni cawang kedhokteran spesialis sing béda lan ing panerapan tugasé. Nyatané, akèh pasien stroke sing dirujuk menyang dhokter panyakit njero, kamangka bab iki bisa ditangani déning neurolog. Pasien sing ngalami angèl saré bisa uga dirujuk menyang ahli pulmunologi. Lara sirah sing ènthèng bisa dirujuk menyang dhokter umum.

Neurologi lan psikiatri[sunting | sunting sumber]

Senadyan panyakit jiwa diyakini ana kelainan ing sistem saraf, nanging bab iki ditangani déning psikater utawa ahli panyakit jiwa. Ana indhikasi kuwat yèn mekanisme neuro-kimiawi nduwèni peran wigati ing panyakit jiwa kaya skizofrenia. Kelainan saraf kerep uga nduwèni manifestasi panyakit jiwa kaya déprèsi pasca stroke, kapikunan sing dihubungaké karo panyakit Parkinson, dhisfungsi kognitif ing pendherita panyakit Alzheimer.

Ora ana prabédan sing gedhé antara neurologi lan psikiatri. Prabédan iki mung alesan praktis lan akar sajarah.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Neurologi&oldid=822537"