Kanker

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Kanker katingal saking CT scan

Puru ayal utawi kanker utawi neoplasma ganas inggih punika penyakit kang dipun tengeri kanthi kasanèsan siklus sel khas kang nyebabaken kamampuan sél kanggé:

Tiga sipat ganas punika ingkang bentenaken kanker saking tumor jinak.saged mbentuk tumor, wonten ugi ingkang boten , kadasta leukimia.[1]

Bentenipun tumor kaliyan kanker[besut | besut sumber]

Béntenipun tumor kaliyan kanker inggih punika: Tumor kaperang dados kalih inggih punika tumor ganas kaliyan tumor jinak. Tumor jinak namung gesang saha wujudipun éwah ageng, boten sanget bahaya, saha boten nyebar ing jaringan. Menawi tumor ganas inggih punika kanker ingkang gesang kathi cepet, boten terkendali saha ngrusak jaringan sanésipun.[2]

Jinis Kanker[besut | besut sumber]

Panyebab Kanker[besut | besut sumber]

Kanker dipun sebabaken saking pinten-pinten faktor, inggih punika:

Faktor keturunan[besut | besut sumber]

Faktor genetik nyebabaken pinten-pinten kaluwarga kagungan risiko langkung inggil kanggé ngalami kanker menawi dipun jejeraken kaliyan kaluwarga sanésipun. Mliginipun kanker ingkang bektaan genetik inggih punika, kanker payudara, kanker indung telur, kanker kulit saha kanker usus besar.

Faktor Lingkungan[besut | besut sumber]

Faktor panganan ingkang ngewrat bahan kimia[besut | besut sumber]

panganan ugi saged dados faktor penting ing kaknker, kautama kanker pencernaan. Tuladha panganan ingkang saged nyebabaken kanker inggih punika:

  • panganan kang dipun asap utawi dipun asemaken (awujud acar), ningkataken kadadosanipun kanker lambung.
  • jat warna pakéan.
  • Logam berat kadasta merkuri ingkang asring wonten ing panganan seafood kang tercemar kadasta: kerang, ulam, lsp.
  • panganan (manis,tepung) kang dipun proses sacara langkung.

Virus[besut | besut sumber]

Virus kang dipun curigani nyebabaken kanker, inggih punika:

  • Virus Papilloma nyebabaken kutil alat kelamin(genitalis), minangka salah satunggaling panyebab kanker leher rahim wonten ing tiyang éstri.
  • Virus Sitomegalo nyebabaken Sarkoma Kaposi (kanker sistem pembuluh darah kang dipun tengeri lesi kulit warnanipun abrit).
  • Virus Hepatitis B nyebabaken kanker hati.
  • Virus Epstein - Bar(ing Afrika) nyebabaken Limfoma Burkitt, ing Cina virus punika nyebabaken kanker hidung saha kanker tenggorokan.
  • Virus Retro wonten ing manungsa mliginipun virus HIV nyebabaken limfoma saha kanker darah sanésipun.

Infeksi[besut | besut sumber]

Faktor perilaku[besut | besut sumber]

  • ngrokok, ngonsumsi panganan kang kathah lemak, ombénan alkohol ugi minangka faktor perilaku.
  • perilaku seksual inggih punika nglakokaken hubungan intim ing usia dini saha gantos-gantos pasangan.

Gangguan kaseimbangan hormonal[besut | besut sumber]

Hormon estrogen fungsinipun ngrangsang gesanganing sel kang cenderung nyebabaken kanker, progesteron nglindungi pagesanganing sel kang langkung, biyasanipun nyebabaken risiko kanker payudara, kanker leher rahim, kanker rahim saha kanker prostat saha buah zakar ing tiyang jaler.

Faktor kejiwaan, emosional[besut | besut sumber]

Stres, nyebabaken ganggguan kaseimbangan seluler sarira.

Radikal bebas[besut | besut sumber]

Radikal bebas inggih punika atom, gugus atom, utawi molekul ingkang kagungan electron bebas kang boten pasangan ing bundheran sekitaripun.[3]

Cathethan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (id)Pangertosan Kanker (dipun unduh 01 November 2012)
  2. ^ (id)Bentenipun tumor kaliyan kanker(dipun unduh 01 November 2012)
  3. ^ (id)Panyebab Kanker (dipun unduh 01 November 2012)

Delengen Uga[besut | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Pranala Jaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kanker&oldid=1057709"