Kanker

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kanker katingal saking CT scan

Puru ayal utawi kanker utawi neoplasma ganas inggih punika lelara kang dipuntengeri kanthi kasanèsan siklus sel khas kang nyebabaken kamampuan sél kanggé:

Tiga sipat ganas punika ingkang bèntenaken kanker saking tumor jinak.saged mbentuk tumor, wonten ugi ingkang boten , kadasta leukimia.[1]

Bèntenipun tumor kaliyan kanker[besut | besut sumber]

Béntenipun tumor kaliyan kanker inggih punika: Tumor kapérang dados kalih inggih punika tumor ganas kaliyan tumor jinak. Tumor jinak namung gesang saha wujudipun éwah ageng, boten sanget bahaya, saha boten nyebar ing jaringan. Manawi tumor ganas inggih punika kanker ingkang gesang kathi rikat, boten terkendali saha ngrusak jaringan sanésipun.[2]

Jinis Kanker[besut | besut sumber]

Panyebab Kanker[besut | besut sumber]

Kanker dipunsebabaken saking pinten-pinten faktor, inggih punika:

Faktor keturunan[besut | besut sumber]

Faktor genetik nyebabaken pinten-pinten kulawarga kagungan risiko langkung inggil kanggé ngalami kanker manawi dipunjejeraken kaliyan kulawarga sanésipun. Mliginipun kanker ingkang bektaan genetik inggih punika, kanker payudara, kanker indung telur, kanker kulit saha kanker usus besar.

Faktor Lingkungan[besut | besut sumber]

Faktor panganan ingkang ngewrat bahan kimia[besut | besut sumber]

panganan ugi saged dados faktor wigati ing kaknker, kautama kanker pencernaan. Tuladha panganan ingkang saged nyebabaken kanker inggih punika:

  • panganan kang dipunasap utawi dipunasemaken (awujud acar), ningkataken kadadosanipun kanker lambung.
  • jat warna pakéan.
  • Logam berat kadasta merkuri ingkang asring wonten ing panganan seafood kang tercemar kadasta: kerang, ulam, lsp.
  • panganan (manis,tepung) kang dipunproses kanthi langkung.

Virus[besut | besut sumber]

Virus kang dipuncurigani nyebabaken kanker, inggih punika:

  • Virus Papilloma nyebabaken kutil piranti kelamin(genitalis), minangka salah satunggaling jalaran kanker leher rahim wonten ing tiyang éstri.
  • Virus Sitomegalo nyebabaken Sarkoma Kaposi (kanker sistem pembuluh darah kang dipuntengeri lesi kulit warnanipun abrit).
  • Virus Hepatitis B nyebabaken kanker hati.
  • Virus Epstein - Bar(ing Afrika) nyebabaken Limfoma Burkitt, ing Cina virus punika nyebabaken kanker hidung saha kanker tenggorokan.
  • Virus Retro wonten ing manungsa mliginipun virus HIV nyebabaken limfoma saha kanker darah sanésipun.

Infeksi[besut | besut sumber]

Faktor perilaku[besut | besut sumber]

  • ngrokok, ngonsumsi panganan kang kathah lemak, ombénan alkohol ugi minangka faktor perilaku.
  • perilaku sèksual inggih punika nglakokaken gayutan intim ing usia dini saha gantos-gantos pasangan.

Gangguan kaseimbangan hormonal[besut | besut sumber]

Hormon estrogen fungsinipun ngrangsang gesanganing sel kang cenderung nyebabaken kanker, progesteron nglindungi pagesanganing sel kang langkung, biyasanipun nyebabaken risiko kanker payudara, kanker leher rahim, kanker rahim saha kanker prostat saha buah zakar ing tiyang jaler.

Faktor kejiwaan, emosional[besut | besut sumber]

Stres, nyebabaken ganggguan kaseimbangan seluler sarira.

Radikal bébas[besut | besut sumber]

Radikal bébas inggih punika atom, gugus atom, utawi molekul ingkang kagungan electron bébas kang boten pasangan ing bundheran sekitaripun.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Pangertosan Kanker (dipununduh 01 November 2012)
  2. ^ Bentenipun tumor kaliyan kanker(dipununduh 01 November 2012)
  3. ^ Panyebab Kanker (dipununduh 01 November 2012)

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]