Lemak

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Lemak kalebu bahan kimia sing duwé susunan senyawa sing béda.[1] Lemak duwé wujud ketok (visible) lan ora tampak (invisible).[1] Lemak sing ketok tuladhané mentega, lenga goreng, lan sakpadane.[1] lemak sing ora ketok tuladhané daging, kacang lemah, susu, endhog, lan sakpadhane.[1]

Lemak duwé fungsi:[besut | besut sumber]

  1. Sumber tenaga
  2. Mbentukan sèl,
  3. Piranti usung vitamin larut lemak,
  4. ngirit protein
  5. mènèhi rasa wareg lan enak
  6. Dadi pelumas lan njaga suhu awak
  7. Kalorine dhuwur gunané dinggo nambahi tenaga marang wong sing racaké kerja abot-abot
  8. Asam lemak esensial iki kalebu prekursor sing mbentuk hormon tartemtu tuladhané prostaglandin sing wigati kanggo metabolisme
  9. Lemak bisa nglarutke vitamin A, B, D, lan K
  10. Lemak bisa dadi cadangan awak seperti ginjal, hati lan sakpadhane bisa dadi isolator, ananging bisa uga nglindungi saka kerusakan fisik fatal pas tabrakan

Jenise Lemak:[besut | besut sumber]

  1. asam lemak tidak jenuh tungga
  2. Asam lemak omega-3
  3. asam lemak rantai sedang
  4. asam lemak trans

Wonten déné bahan ngganti lemak:[besut | besut sumber]

  1. Simplesse bahan kang wes dikenalke kat awal taun 1988 saka Nutra
  2. Sukrosa poliester Senyawa iki ester saka sukrosa karo asam lemak rantai sedang
  3. Getah (gum) rena getah, kaya déné getah guar, getah arab, dan karagena
  4. Karbohidrat bisa ngganti lemak.[1]

Uji klinis, lemak sing wigati ya iku:[besut | besut sumber]

  1. Kolesterol
  2. Trigliserida (lemak netral)
  3. Fosfolipid
  4. Asam Lemak

Loro saka lemak bisa:[besut | besut sumber]

Obesitas sing racaké gawé masalah saka lemak, amarga bisa ndadeake weteng gedhé lan lemak-lemak akèh kang numpuk eneng ing weteng.[2] miturut Lopez-Jimenez kanda para peneliti ngramalke piye keséhatan masarakat amarga 25%-70% wong sing duwé lemak luwih ing wetenge resiko mati.[2]

Kategori Lemak:[besut | besut sumber]

  1. Lemak Tepu: duwé sipat beku lan atos ning suhu cendhèk.[3] Akehe sumber iki saka kéwan uga wit-witan tuladhané santen lan lemak sayur.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e [1] (diakses tanggal 12 Mèi 2011)
  2. ^ a b [2] (diakses tanggal 12 Mèi 2011)
  3. ^ a b [3] (diakses tanggal 12 Mèi 2011)