Gajih

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Trigliserida

Gajih utawa ''lipid'' uga bisa diarani minyak hewani ing suhu ruang, ucul saka awujud kang kenthel lan cuèr.[1] Ing jero awak, gajèh bisa kanggo sumber ènèrgi kang èfisièn. [2]

Klasifikasi[sunting | sunting sumber]

Miturut Bloor, gajih bisa diperang dadi telung warna: [2][3]

  1. Gajih sederhana, yaiku campuran ester asam lemak lan sapérang alkhohol.[2][3] Tuladhané fat/minyak (TAG/trigliserida).[2][3]
  2. Gajih campuran, yaiku ester asam lemak kang ngandhut gugus tambahan saliyané alkhohol lan asam lemak.[2][3] Tuladhané fosfolipid lan glikolipid.[2][3]
  3. Gajih turunan, yaiku zat sangisoré golongan ester asam lemak, alkhohol lan hidropilis.[2][3] Tuladhané asam lemak, gliserol, alkohol padat, aldehid, keton bodies.[2][3]


Miturut sipat kimia (adhedhasar réaksi karo basa kuat)[3]

  1. Gajih "tersabunkan" (hidrolisis karo basa)(latin: sapo, soap=sabun=garam asam lemak).[3] Tuladhané TAG (triasil gliserol) lan fosfolipid.[3]
  2. Gajih tak tersabunkan.[3] Tuladhané: sterol (kolesterol), vitamin kang larut ing jero gajih.[3]


Miturut tingkat kejenuhan[4]

1. Asam lemak jenuh

Jeneng Asam Struktur Sumber
Butirat CH3(CH2)2CO2H Gajih saka susu
Palmitat CH3(CH2)14CO2H Gajih saka hewani lan nabati
stearat CH3(CH2)16CO2H Gajih saka hewani lan nabati

2. Asam lemak ora jenuh

Jeneng Asam Struktur Sumber
Palmitoleat CH3(CH2)5CH=CH(CH2)7CO2H Gajih saka hewani lan nabati
Oleat CH3(CH2)7CH=CH(CH2) 7CO2H Gajih saka hewani lan nabati
Linoleat CH3(CH2)4CH=CHCH2CH=CH(CH2)7CO2H Minyak nabati
linolenat CH3CH2CH=CHCH2CH=CHCH2=CH(CH2) 7CO2H Minyak biji rami


Kagunan[sunting | sunting sumber]

Gajih bisa digunakaké kanggo:[3]

  1. Kanggo sumber energi(nduweni kandungan 9 kkal/g)[3][5]
  2. Mbangun mémbran sèl lan bisa diliwati sapérang bahan kang mlebu lan metu saka sèl [3]
  3. Kanggo ngayomi organ-organ kang wigati utawa kanggo winates jaringan ing jero awak [3]
  4. njagaawak saka pangaru-aru njaba kayata: suhu, borok (infèksi) lan liya-liyané [3]
  5. Insulator listrik (supaya impuls-impuls syaraf bisa cepet ngrambat) [3]
  6. Biyantu transport senyawa-senyawa kayata vitamin, yèn ing jero getih bisa kanggo métabolisme [3]



Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id) Shvoong.com(dipunundhuh tanggal 18 April 2011)
  2. ^ a b c d e f g h Widodo, Wahyu. 2005. Tanaman Beracun dalam Kehidupan Ternak. Malang: UMM Pres.
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s (id) Lipid Lemak(dipunundhuh tanggal 22 April 2011)
  4. ^ (id) - Lemak dan Minyak(dipunundhuh tanggal 22 April 2011)
  5. ^ Manfaat lemak bagi tubuh manusia(dipunundhuh tanggal 22 April 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gajih&oldid=830121"