Basa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Basa iku sawijining sistém simbul-simbul lan paugerané kanggo nggunakaké sistém iki. Basa uga bisa ngrujuk ing panggunan sistém kaya mengkéné utawa panyinaonané minangka sawijining fénoména.Lan piranthi kanggo sesrawungan ing antaraning manungsa siji lan sijine. Panemu liya ana sing mratelake yen bisa, ateges piranti sing awujud swara, tanda utawa tulisan kan andhedhasar pikiran lan kekarepan lan. Tegese basa kang kaya dhuwur mau, yaiku tegese basa sing kaprah, dingerteni dening umum.

Warna-warnane Basa[sunting | sunting sumber]

Manut wujude ana warna telu yaiku:[sunting | sunting sumber]

  • Basa Lisan, yaiku sawijining wangun komunikasi manungsa sing migunakaké tembung-tembung sing diturunaké saka kosakata sing akèh (kurang luwih 10.000) bebarengan karo manéka jeneng sing dipocapaké liwat utawa migunakaké organ cangkem. Tembung-tembung sing dipocapaké kasambung dadi untaian frasa lan ukara sing diklompokaké sacara sintaktis.
  • Basa Tulisan, yaiku sawijining wangun komunikasi manungsa sing migunakaké tembung-tembung sing diturunaké saka kosakata sing akèh (kurang luwih 10.000) bebarengan karo manéka jeneng sing ditulis ing médhia kayadéné dluwang, blabak, komputer lan médhia liyané.
  • Basa Isarat, yaiku wangun basa sing ngutamakaké komunikasi manual, basa awak, lan obahing lambé, dudu swara, kanggo komunikasi. Kaum tunarungu iku klompok utama sing migunakaké basa iki, biasané kanthi kombinasi karo tangan, orièntasi lan obahing tangan, lengen, lan awak, sarta èksprèsi praupan kanggo ngungkapaké pikiran.

Unsur dhasar basa[sunting | sunting sumber]

yaiku unsur paling cilik saka uni pocapan sing bisa kanggo mbédakaké tegese tembung. Fonèm iku awujud swara. Contoné tembung ulèr lan ulès nduwèni teges sing béda amarga prabédan ing fonem /r/ lan /s/. Uler kang ateges kewan, nanging ules tegese salah sijine jenis kain. Saben basa nduwèni jumlah lan jenis fonèm sing béda-béda. Upamané basa Jepang ora kenal fonèm /la/ saéngga tembung sing migunakaké fonèm /la/ diganti nganggo fonèm /ra/. Babagan fonèm isa disinauni ing fonetik lan fonologi.

yaiku unsur paling cilik saka pandhapukan tembung lan disesuaikake karo aturan sawijining basa. Ing basa Indonesia morfem bisa awujud imbuhan. Contoné tembung praduga nduwèni loro morfèm yaiku /pra/ lan /duga/. Tembung duga minangka tembung dhasar kanthi tambahan morfèm /pra/ nyebabaké owah-owahan makna ing tembung duga.

yaiku penggabungan tembung dadi ukara adhedhasar aturan sistematis sing ana ing basa tinamtu. Jroning basa Indonesia ana aturan SPO utawa subjèk-prédikat-objèk. Aturan iki béda ing basa liya, upamané ing basa Walanda lan Jerman aturan gawé ukara yaiku tembung kriya tansah dadi tembung kaloro ing saben ukara. Bab iki béda karo basa Inggris sing ngolèhaké tembung kriya dipasang ora ing urutan kaloro jroning ukara.

nyinaoni makna lan makna saka sawiji basa sing dibentuk sajroning ukara.

ngaji basa ing tahap pacelathon, paragraf, bab, cerita utawa literatur.

Kelompok Basa[sunting | sunting sumber]

Basa-basa dhaerah ing Indonesia[sunting | sunting sumber]


Basa-basa ing dunya[sunting | sunting sumber]

Sastra[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa&oldid=816785"