Dhialèk

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Dhialèk tegesé varian-varian sinkronis basa. Basa nduwé variasi kang béda-béda nanging isih bisa dimangerteni déning penutur. Dhialèk ya iku variasi basa miturut panganggo. Dhialèk asalé saka basa Yunani dialektos. Béda karo ragam basa, variasi dialèk bèda antaranè siji karo liyané nanging isih bisa nunjukaké kamiripan saèngga durung pantes dianggep basa kang béda. Dhialèk dibédakaké adedasar kosakata, tatabasa, lan pangucapan utawa widyaswara. Dhialèk dibedakaké antarané geografi dhialèk lan sosial dhialèk.[1].

Sosial Dhialèk[besut | besut sumber]

Kang diarani sosial dhialèk kayata:

  1. Basa ngoko lan
  2. Basa krama inggil
  3. Basa krama alus

Geografi Dhialèk[besut | besut sumber]

Kang diarani geografi dhialèk kayata:

  1. Dhialèk Semarang
  2. Dhialèk Jogja
  3. Dhialèk Solo
  4. Dhialèk Tegal
  5. Dhialèk Banyumas, lan sakpiturute.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Wedhawati; Nurlina, Wiwin Erni Siti; Setiyanto, Edi; Sukesti, Restu. Tata Basa Jawa Mutakhir. Kanisius, Yogyakarta. 2006. Hal 13
Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Dhialèk&oldid=1075834"