Dhialèk Ngayogyakarta

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Basa Jawa Yogyakarta utawa Dhialèk Yogyakarta iku dhialèk basa Jawa sing akèh tinemu utawa dianggo sajeroning pirembugan ing tlatah Ngayogyakarta. Wong Yogya iku rada seneng nyekak omongan, utawa nambahi ukara supaya kaprungu luwih manteb.

Tuladha:

  • Wèlèh, piyé ta wis dikandhani ra ngrungokké,jan ( jan iku sajatiné ora ana teges sing gumathok, mung bèn keprungu luwih manteb)
  • Piyé wis dhong (dong= ngerti) durung??
  • Wo jan payah tenan cah iki ra dhongan= wah pancèn payah banget bocah iki angèl ngertiné.(iki ukara sing bener ing basa Jawa)
  • Piyé jé? ukara iki ya kerep di enggo déning wong Yogya sing lagi bingung. Lumrahé dienggo déning wong Yogya sing rada adoh saka kutha.
  • Sajatiné (cekakan saka sajatiné) /jan jané(sak tenané)= sajatiné ya mbak wong iku ra(soko ora) sekolah nèng UGM, ukara sing tenan dadi sak tenané ya mbak wong iku ora sekolah nèng UGM

Wong Yogya uga seneng nambahi aksara "m" nèng ngarepé ukara utawa jeneng sing wiwitané b.

Contoné:

Baciro(jeneng kampung)= mbanciro

besuk= mbesuk

Uga delengen[besut | besut sumber]