Basa kadhaton

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Basa Bagongan)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Basa Jawa Bagongan utawa Basa Bagongan[1] iku siji cabang basa Jawa sing mung dianggo ing lingkungan kraton Mataram. Basa iki wiwit dikembangaké nalika jaman pamaréntahan Sultan Agung kanthi angkah kanggo ngilangaké kasenjangan antarané para pejabat pura lan kulawarga raja.

Wektu saiki basa Bagongan tansaya arang dianggo, malah amèh musna. Panganggoné mung golongan tuwa sing kenal anané jinis basa mau.

Titikan[besut | besut sumber]

Basa Bagongan duwèni titikan:[2]

  1. Aku diganti Manira
  2. Kowe diganti Pakenira
  3. Awalan dak- diganti Manira
  4. Awalan ko- diganti Pakenira
  5. Panambang -ku diganti kula
  6. Panambang -mu diganti dalem
  7. Punapi = punapa
  8. Boya = ora
  9. Besaos = bae


Panggunaan[besut | besut sumber]

Basa Bagongan dipigunakaké déning para pejabat pura, utawa sing biyasa karan sentana dalem nalika wicara marang siji lan sijiné. Ora kaya basa Jawa salumrahé, basa iki kurang migatèkaké undha0usuk basa saéngga dadi luwih luwes.


Rujukan[besut | besut sumber]

  • Purwadi. 2007. Sajarah Raja-Raja Jawa. Yogyakarta: Media Ilmu
  1. Harimurti Kridalaksana, Kamus linguistik, GPU 10fixed, 2008, ISBN 9792235701, 9789792235708
  2. Kuntari, Umi, 1976-,. Unggah-ungguh basa Jawa : tata cara & etika penggunaan bahasa Jawa. Yogyakarta. ISBN 9796201860. OCLC 1061257165.