Sultan Agung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Sultan Agung

Sultan Agung Prabu Hanyokrokusumo (lair: Mataram, 1593-séda: Mataram, 1645) iku raja Kasultanan Mataram sing maréntah taun 1613-1645. Ing sangisoré pimpinan Sultan Agung iki Mataram ngembang dadi krajan gedhé dhéwé ing Jawa lan Nusantara wektu semana.

Saka jasa-jasané minangka pejuang lan budayawan, Sultan Agung wis dikukuhaké dadi pahlawan nasional Indonésia adhedhasar S.K. Presiden No. 106/TK/1975 tanggal 3 November 1975 amarga wis gigih nentang praktik penjajahaning Walanda, kaping pindho sultan agung nyerang VOC ing Batavia, ing taun 1628 lan taun 1629

Silsilah Kulawarga[besut | besut sumber]

Asma asliné yakuwi Raden Mas Jatmika, utawa misuwur uga kanthi sebutan Raden Mas Rangsang. Minangka putra saka pasangan Prabu Hanyakrawati lan Ratu Mas Adi Dyah Banowati. Ramané yakuwi raja kaloro Mataram, déné ibuné yakuwi putri Pangeran Benawa raja Pajang.

Kapustakan[besut | besut sumber]

  • Babad Tanah Jawi, Mulai dari Nabi Adam Sampai Tahun 1647. (terj.). 2007. Yogyakarta: Narasi
  • M.C. Ricklefs. 1991. Sajarah Indonesia Modern (terj.). Yogyakarta: Gadjah Mada University Press
  • Moedjianto. 1987. Konsep Kekuasaan Jawa: Penerapannya olèh Raja-raja Mataram. Yogyakarta: Kanisius
  • Purwadi. 2007. Sajarah Raja-Raja Jawa. Yogyakarta: Media Ilmu


Sing mengku  sadurungé:
Adipati Martapura
Sultan Mataram
1613-1645
Diganti déning:
Amangkurat I


Cithakan:Pratélan kang Agung