Sultan Agung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Mergefrom.svg Ana usul supaya artikel utawa pérangan saka artikel Sultan Agung Hanyakrakusuma digabungaké menyang artikel utawa pérangan iki.    (Rembug)
Sultan Agung

Sultan Agung Prabu Hanyokrokusumo (lair: Mataram, 1593 - seda : Mataram, 1645) iku raja Kasultanan Mataram sing marentah taun 1613-1645. Ing sangisoré pimpinan Sultan Agung iki Mataram ngembang dadi krajan paling gedhé ing Jawa lan Nusantara wektu semana.

Saka jasa-jasané minangka pejuang lan budayawan, Sultan Agung wis ditetepaké dadi pahlawan nasional Indonésia adhedhasar S.K. Presiden No. 106/TK/1975 tanggal 3 November 1975 amarga wis gigih nentang praktik penjajahaning walanda, kaping pindho sultan agung nyerang VOC ing Batavia , ing taun 1628 lan taun 1629

Silsilah Kulawarga[besut | besut sumber]

Asma asliné yakuwi Raden Mas Jatmika, utawa misuwur uga kanthi sebutan Raden Mas Rangsang. Minangka putra saka pasangan Prabu Hanyakrawati lan Ratu Mas Adi Dyah Banowati. Ramané yakuwi raja kaloro Mataram, déné ibuné yakuwi putri Pangeran Benawa raja Pajang.

Kapustakan[besut | besut sumber]

  • Babad Tanah Jawi, Mulai dari Nabi Adam Sampai Tahun 1647. (terj.). 2007. Yogyakarta: Narasi
  • M.C. Ricklefs. 1991. Sejarah Indonésia Modern (terj.). Yogyakarta: Gadjah Mada University Press
  • Moedjianto. 1987. Konsep Kekuasaan Jawa: Penerapannya oleh Raja-raja Mataram. Yogyakarta: Kanisius
  • Purwadi. 2007. Sejarah Raja-Raja Jawa. Yogyakarta: Media Ilmu


Sing mengku  sadurungé:
Adipati Martapura
Sultan Mataram
1613-1645
Diganti déning:
Amangkurat I


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sultan_Agung&oldid=992797"