Frans Kaisiepo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Disambig variants icon.svg
Kanggé kagunan sanès saking ', mangga mriksani [[]].
Frans Kaisiepo
Frans Kaisiepo


Gubernur Irian Jaya ke-4
Masa jabatan
1964 – 1973
Pendahulu Elias Jan Bonai
Pengganti Acub Zaenal

Lahir 10 Oktober 1921
Biak, Papua
Meninggal 10 April 1979
Jayapura, Papua
Suami/Istri Anthomina Arwam
Maria Magdalena Moorwahyuni
Agama Kristen Protèstan

Frans Kaisiepo (lair ing Wardo, Biak, Papua, 10 Oktober 1921 – pati ing Jayapura, Papua, 10 April 1979 ing umur 57 taun) ya iku pahlawan nasional Indonésia saka Papua.

sujarah[besut | besut sumber]

Frans kalebat sajeroning Konferensi Malino taun 1946 kang mbahas pambentukan Républik Indonésia Sarékat lan makili saka Papua. Panjenengané ngusulake jeneng Irian, sajeroning kata njero basa Biak kang ngandut arti nguap. Saliyané panjenengané uga naté njabat dadi Gubernur Papua antara taun 1964-1973. Frans Kaisiepo disarekake an a ing Taman Makam Pahlawan Cendrawasih, Jayapura. kanggo ngenang asmané lan ngenang jasa lan parjuangané, dianggo jeneng Papan Anggegana Frans Kaisiepo ing Biak.[1] Frans wis dihukum penjara limang taun amarga Prancis ngasilaké pemberontakan marang Walanda ing Biak. Ing taun 1961 Frans netepake Partai Politik Irian. Sawisé program Trikora Soekarno muncul, kang pengin nyawiji Papua karo Indonèsia. Liwat perjanjian New York 15 Agustus 1963. [2]

Dheweke dikubur ing Perkuburan Pahlawan Cendrawasih, Jayapura. Kanggo mengeti jasa-jabatane, asmane diabadikan kanthi jeneng Bandara Frans Kaisiepo ing Biak.

Tanggal 19 Desember 2016, iki diciptakake wang kertas Rupiah anyar ing dhuwit Rp. 10.000.[3]


Kalungguhan pulitik
Kang sadurungé
Elias Jan Bonai
Gubernur Papua
19641973
Kang sawisé
Acub Zaenal


  1. "Frans Kaisiepo: Sejarah Perjuangan Seorang Papua untuk Indonesia". tirto.id (in Indonesia). Retrieved 2020-06-13.
  2. "Frans Kaisiepo: Sejarah Perjuangan Seorang Papua untuk Indonesia". tirto.id (in Indonesia). Retrieved 2020-06-13.
  3. ZRF, Angga Aliya. "Rupiah Desain Baru Terbit Hari Ini". detikfinance (in Indonesia). Retrieved 2020-06-13.