Nani Wartabone

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados

Nani Wartabone, (lair 30 Januari 1907 – kapundhut ing Suwawa, Gorontalo, 3 Januari 1986 nalika yuswa 78 taun), kang pikantuk gelar Pahlawan Nasional Indonésia taun 2003, iku putra Gorontalo lan tokoh perjuangan saka propinsi kang ana ing Sulawesi Lor. Perjuangane diwiwiti nalika dheweke ngedekake Jong Gorontalo ing Surabayanalika taun 1923. Banjur dheweke dadi Ketua Parté Nasional Indonésia (PNI) cabang Gorontalo.

Telung taun sadurunge Proklasmasi Indonésia 17 Agustus 1945, dheweke lan warga Gorontalo wis ngumandhangake proklamasi kamardikan Gorontalo, nalika tanggal 23 Januari 1942.

Bubar tentara Sekutu dikalahake déning Jepang ing Perang Asia-Pasifik, Walanda nduwèni rencana mbubarake Gorontalo kang diwiwiti tanggal 28 Desember 1941 diwiwiti mbakar gudhang-gudhang kopra lan minyak ing Pabean lan Talumolo.

Cithakan:Pahlawan Indonésia


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Nani_Wartabone&oldid=1052203"