Wahid Hasyim

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Wahid Hasyim
Wahid Hasyim.jpg
Mantri Agama Républik Indonésia 1
Lungguh
2 September 1945 – 14 November 1945
Présidhèn Soekarno
Kadhisiki Tidak ada, kalungguhan baru
Kagantèni Rasjidi
Lungguh
6 September 1950 – 3 April 1952
Présidhèn Soekarno
Kadhisiki Masjkur
Kagantèni Fakih Usman
Rerincèn priangga
Lair (1914-06-01)Juni 1, 1914
Nèderlan Jombang, Jawa Timur, Hindia Nèderlan
Pati April 19, 1953(1953-04-19) (umur 38)
Indonésia Cimahi, Jawa Barat, Indonésia
Bangsa Indonésia Indonésia
Sisihan Solehah binti KH Bisri Syansuri
Alur Hasyim Asy'arie (Bapak)
Abdurrahman Wahid (Anak)
Anak K.H. Abdurrahman Wahid
Aisyah Hamid Baidlowi
K. H Solahuddin Wahid
dr. Umar Wahid, Sp.P
Lily Chodijah Wahid
Hasyim Wahid
Agama Islam

Wahid Hasyim utawa kang asring karan Kiai Haji Abdul Wahid Hasyim (lair ing Jombang, Jawa Wétan, 1 Juni 1914 – séda ing Cimahi, Jawa Kulon, 19 April 1953 nalika yuswa 38 taun) iku Pahlawan Nasional Indonésia. Wahid Hasyim iku wong tuwané présidhèn nomer papat Indonésia, Abdurrahman Wahid. Dhèwèké iku putra pahlawan Hasyim Asy'arie. Wahid Hasyim disareke ing Tebuireng, Jombang.[1] Dhèwèké uga dadi salah sijiné perumus Pancasila lan Mantri Agama ing telu kabinèt (Kabinet Hatta, Kabinet Natsir, lan Kabinet Sukiman).

Mantan Ketuwa Tanfidiyyah PBNU (1948) lan Pimpinan nomer loro Pesantren Tebuireng (1947 – 1950) iku reformis ing babagan pendhidhikan ing pesantren lan pendhihikan Islam Indonésia. Dhèwèké misuwur minangka sing ngadegaké IAIN (saiki dadi UIN).[2]

Lakune[besut | besut sumber]

Ing taun 1939, Nahdatul Ulama (NU) malih dadi MIAI (Majelis Islam A'la Indonésia), salah siji parté lan organisasi Islam ing jaman penjajahan Walanda. Nalika Jepang nguwasani Indonésia ing tanggal 24 Oktober 1943, dhèwèké ditunjuk dadi Ketua Majelis Syuro Muslimin Indonésia (Masyumi), gantine MIAI. Dhèwèké uga mèlu ngadekake barisan Hizbullah, kang bantu perjuangan wong Islam ndadèkaké merdeka. Saliyané ing pulitik, taun 1944 dhèwèké ngadegaké Sekolah Tinggi Islam ing Jakarta. Nyedhaki dina kamardhekan taun 1945 dhèwèké dadi BPUPKI lan PPKI.

Cathetan suku[besut | besut sumber]