Wahid Hasyim

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Wahid Hasyim
Wahid Hasyim.jpg
Mantri Agama Républik Indonésia 1
Linggih
2 September 1945 – 14 November 1945
PrésidhènSoekarno
Kang sadurungéTidak ada, kalungguhan baru
Kang sawiséRasjidi
Linggih
6 September 1950 – 3 April 1952
PrésidhènSoekarno
Kang sadurungéMasjkur
Kang sawiséFakih Usman
Rerincèn dhiri
Lair(1914-06-01)Juni 1, 1914
Nèderlan Jombang, Jawa Timur, Hindia Nèderlan
PatiApril 19, 1953(1953-04-19) (umur 38)
Indonésia Cimahi, Jawa Barat, Indonésia
BangsaIndonésia Indonésia
SisihanSolehah binti KH Bisri Syansuri
AlurHasyim Asy'arie (Bapak)
Abdurrahman Wahid (Anak)
AnakK.H. Abdurrahman Wahid
Aisyah Hamid Baidlowi
K. H Solahuddin Wahid
dr. Umar Wahid, Sp.P
Lily Chodijah Wahid
Hasyim Wahid
AgamaIslam

Wahid Hasyim utawa kang asring karan Kiai Haji Abdul Wahid Hasyim (lair ing Jombang, Jawa Wétan, 1 Juni 1914 – séda ing Cimahi, Jawa Kulon, 19 April 1953 nalika yuswa 38 taun) iku Pahlawan Nasional Indonésia. Wahid Hasyim iku wong tuwané présidhèn nomer papat Indonésia, Abdurrahman Wahid. Dhèwèké iku putra pahlawan Hasyim Asy'arie. Wahid Hasyim disareke ing Tebuireng, Jombang.[1] Dhèwèké uga dadi salah sijiné perumus Pancasila lan Mantri Agama ing telu kabinèt (Kabinet Hatta, Kabinet Natsir, lan Kabinet Sukiman).

Mantan Ketuwa Tanfidiyyah PBNU (1948) lan Pimpinan nomer loro Pesantren Tebuireng (1947 – 1950) iku reformis ing babagan pendhidhikan ing pesantren lan pendhihikan Islam Indonésia. Dhèwèké misuwur minangka sing ngadegaké IAIN (saiki dadi UIN).[2]

Lakune[besut | besut sumber]

Ing taun 1939, Nahdatul Ulama (NU) malih dadi MIAI (Majelis Islam A'la Indonésia), salah siji parté lan organisasi Islam ing jaman penjajahan Walanda. Nalika Jepang nguwasani Indonésia ing tanggal 24 Oktober 1943, dhèwèké ditunjuk dadi Ketua Majelis Syuro Muslimin Indonésia (Masyumi), gantine MIAI. Dhèwèké uga mèlu ngadekake barisan Hizbullah, kang bantu perjuangan wong Islam ndadèkaké merdeka. Saliyané ing pulitik, taun 1944 dhèwèké ngadegaké Sekolah Tinggi Islam ing Jakarta. Nyedhaki dina kamardhekan taun 1945 dhèwèké dadi BPUPKI lan PPKI.

Cathetan suku[besut | besut sumber]