Jawa Wétan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Jawa Timur)
Provinsi Jawa Wétan
Provinsi Jawa Wétan
Lambang Jawa Wétan
Lambang Jawa Wétan
Sesanti: "Jer Basuki Mawa Béya"
Tegese:"Yèn kepéngin makmur, iki kudu ana pangorbanan"
Péta Jawa Wétan ing Indonésia
Dina Dadi:
Kutha krajan: Surabaya
Gubernur: Soekarwo
Jembar
 -Total:

47.922 km²
Daerah Tingkat II
 -Cacah:

29 Kabupatèn lan 9 Kutha otonom
Padunung
 -Total:
 -Kapadhetan:

+/-40.000.000
+/-834 / km²
Suku Bangsa: wong Jawa, wong Madura, wong Osing, wong Tengger, wong Cina, wong Sundha dll.
Agama: Kajawèn, Islam, Protèstan, Katulik, Hindhu lan Buda
Basa: basa Jawa, basa Madura, basa Osing lan basa Indonésia
Zona Wektu: (WIB)
Lagu Laladan: Karaban sapé, Tanduk majeng

Jawa Wétan (basa Indonésia: Jawa Wétan) iku provinsi ing Indonésia. Provinsi iki anané ing ujung wétan Pulo Jawa lan uga ngliputi Pulo Madura lan pulo Bawéan. Kutha krajan provinsi iki ya iku kutha Surabaya sing uga kutha gedhé kaping 2 ing Indonésia.

Sajarah[besut | besut sumber]

Géografi[besut | besut sumber]

110°54 bujur wétan nganti 115°57 bujur wétan lan 5° 371 lintang kidul nganti 8°48 lintang kidul.

Dhémografi[besut | besut sumber]

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

Pratélan Daerah Tingkat II:[besut | besut sumber]

  1. Kabupatèn Bangkalan
  2. Kabupatèn Banyuwangi
  3. Kabupatèn Blitar
  4. Kabupatèn BajaNagara
  5. Kabupatèn Bandhawasa
  6. Kabupatèn Gresik
  7. Kabupatèn Jember
  8. Kabupatèn Jombang
  9. Kabupatèn Kadhiri
  10. Kabupatèn Lamongan
  11. Kabupatèn Lumajang
  12. Kabupatèn Madhiun
  13. Kabupatèn Magetan
  14. Kabupatèn Malang
  15. Kabupatèn Majakerta
  16. Kabupatèn Nganjuk
  17. Kabupatèn Ngawi
  18. Kabupatèn Pacitan
  19. Kabupatèn Pamekasan
  20. Kabupatèn Pasuruan
  21. Kabupatèn Panaraga
  22. Kabupatèn Prabalingga
  23. Kabupatèn Sampang
  24. Kabupatèn Sidaharja
  25. Kabupatèn Situbandha
  26. Kabupatèn Sumenep
  27. Kabupatèn Trenggalèk
  28. Kabupatèn Tuban
  29. Kabupatèn Tulungagung
  30. Kutha Surabaya
  31. Kutha Batu
  32. Kutha Blitar
  33. Kutha Kadhiri
  34. Kutha Madiun
  35. Kutha Malang
  36. Kutha Majakerta
  37. Kutha Pasuruan
  38. Kutha Prabalingga

Kagunan lan Budaya[besut | besut sumber]

Budaya Jawa Wétanan iku rada béda karo Budaya Jawa Tengahan sing akèh diwarnani karo Kraton Surakarta lan Ngayogyakarta Hadiningrat. Apa sing diarani budaya Jawa Wétanan iku kasebar wiwit sisih wétan Kali Brantas ing Kertosono, Nganjuk. Yèn ing sisih kulon kali, tansah warna Jawa Tengahan. Kajaba iku, budaya Jawa Wétanan diwatesi karo Kali Bengawan Sala ing Babat, Lamongan; Kandangan, Kadhiri; lan lor Kali Lesti ing Kabupatèn Malang.

Cakupan Budayaning Arèkan iki ya nganti tlatah Jember sanajan kacampur karo budayaning Madura. Tlatah budaya Jawa Wétanan iki paraké ing wewengkon Mancanagari lan Sabrang Wétan sing prabawa Kratoné ora kuwat. Tenger-tenger khasé ya iku:

  1. Egalitèr, ya iku ora pati nganggo unggah-ungguh lan iku lumrahé prabawa budaya pasisiran.
  2. Blak-blakan, yèn ngomong ora tèdhèng aling-aling, ora nganggo lambang-lambang sing lumrahé dianggo wong Jawa Tengahan.
  3. Basa, basa sing dianggo wong Jawa Wétanan utawa budaya Arèkan ora mbédakaké antaraning ngoko lan krama, kadhang ngoko lan krama bisa kacampur ing pangucapan.

Kagunan budayaning Jawa Wétanan iku diwiwiti saka budaya para tani, sing asalé ora saka kraton. Kagunané asalé saka rakyat lan dirasakaké akrab karo warga. Warnané kagunan Jawa Wétanan iki ya iku:

Panganan lan Plesiran[besut | besut sumber]

Panganan kas[besut | besut sumber]

Plesir[besut | besut sumber]

Mitos lan Legenda[besut | besut sumber]

Tokoh[besut | besut sumber]

Tokoh-tokoh Jawa Wétan iki uga termasuk sing asal kelahiran Jawa Wétan.

Babagan pulitik[besut | besut sumber]

Babagan budaya[besut | besut sumber]

Babagan ulah raga[besut | besut sumber]