Kabupatèn Pacitan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kabupatèn Pacitan
Lambang Pacitan.jpg
Lambang Pacitan
Sesanti: "Tata Pramana Hargeng Praja"
250px
Dina Dadi: ...
Kutha krajan: Kutha Pacitan
Bupati: H. Sujono
Wakil Bupati:
Jembar
 -Total:

1.389,87 km²
Kacamatan
 -Cacahe:

12 Kacamatan
Padunung
 -Total:
 -Kapadhetan:

+/-538.000 (2003)
+/-387 jiwa/km²
Suku Bangsa: wong Jawa
Agama: Kajawèn, Islam, Protèstan, Katulik, Hindhu lan Buda
Basa: basa Jawa lan basa Indonésia

Pacitan ya iku kabupatèn sing ana ing Provinsi Jawa Wétan, Indonésia. Kutha krajané ya iku kutha Pacitan. Geographical coordinates kutha Pacitan ana: 8° 12' 0" lintang kidul, 111° 7' 0" bujur wétan. Kabupatèn iki duwé jembar wewengkon sakiwa-tengené 1.389,87 km², pendhuduke kacacah kurang luwih 538.000 jiwa (2003).

Sekilas[besut | besut sumber]

Wewengkon Pacitan duwé aji wigati sanjerone sajarah arkéologi amarga ana kana pernah ditemokne fosil-fosil manungsa purba. Saliyané guwa Guwa Tabuhan sing wis luwih dhisik misuwur, Guwa Luweng Jaran sing durung suwé ditemokne ini lan diperkiraake sing paling jembar ana Asia kidul wétan. Secara administratif Pacitan dipara dadi 12 Kacamatan, ya iku:

Wates wewengkon Kabupatèn Pacitan ing sisih wétan ya iku Kabupatèn Trenggalèk, sisih Lor ana Kabupatèn Panaraga, sisih kulon anan Kabupatèn Wanagiri lan ing sisih kidul ana Samudra Hindia

Secara géografis kabèh laladan sing sapérangan gedhé pagunungan kapur ora cocog kanggo tetanèn tanduran pari.

Gaplèk[besut | besut sumber]

Kahanan géografis Pacitan sing sapérangan gedhé akèh gumuk-gumuk tandhus sing ora cocog kanggo tetanèn tanduran pari, mulané iku gaplèk utawa téla dadi pilihan saka jaman biyèn. Gaplek ya iku oyot wit tela pohung sing digaringaké sabanjuré dibebak lan diadang dadi sega thiwul. Mula saka iku, manawa thiwul dadi ciri pambéda saka kutha Pacitan pancèn ora salah. Sega thiwul dadi panganan pokok kanggo masarakat sing urip ana pérangan pagunungan kidul kaya ta Gunungkidul,Wonosari,lan Trenggalèk. Nanging kanthi sangsaya apiké perékonomian saiki padha ninggal gaplèk kanggo panganan sadina-dina lan masarakat saiki luwih milih sega putih.

Basa Jawa Pacitan[besut | besut sumber]

Sanajan kanthi lumrahé basa jawa iku padha waé,ananging Basa jawa ana Pacitan duwé keunikan amarga ana ukara-ukara sing akèh ora bisa ditemoni ana laladan liyané.Sapérangan ukara-ukara mau saiki wis kechathet ana ing basa Jawa dhialèk Pacitan

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala Nyang Jaba[besut | besut sumber]