Kabupatèn Pacitan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Pacitan
كَبُڤَتَينْ ڤَچِتَنْ
ꦑꦧꦸꦥꦠꦺꦤ꧀ꦦꦕꦶꦠꦤ꧀
Kabupatèn
Lambang Pacitan.jpg
Lambang
Sesanti: Tata Pramana Hargeng Praja
ꦠꦠꦥꦿꦩꦤꦲꦂꦒꦼꦁꦥꦿꦗ
Locator kabupaten pacitan.png
Pernahé Pacitan ing Jawa Wétan
Nagara Indonésia
Provinsi Jawa Wétan
Kutha krajan Pacitan
Pamaréntahan
 • Bupati Indartato
 • Wakil Bupati Yudi Sumbogo
Laladan
 • Gunggung 1,389.87 km2 (536.63 sq mi)
Cacah warga (Sènsus 2015)
 • Gunggung 728,049
 • Pepadhet 520/km2 (1,400/sq mi)
Bebrayan
 • Wong Jawa,
 • Basa Jawa lan Indonesia
 • Kepercayan Islam, Kristen Protestan, Hindu, Katulik, Buddha
Zona wektu WIK (UTC+7)
Kodhe laladan (+62) 357
Plat montor AE
Situs wèb www.pacitankab.go.id
(ing basa Indonésia)
Teluk Pacitan tahun 1929

Pacitan (Carakan: ꦑꦧꦸꦥꦠꦺꦤ꧀ꦦꦕꦶꦠꦤ꧀, Pegon: كَبُڤَتَينْ ڤَچِتَنْ), ya iku kabupatèn kang ana ing Provinsi Jawa Wétan, Indonésia. Kutha krajané ya iku kutha Pacitan. Geographical coordinates kutha Pacitan ana: 8° 12' 0" lintang kidul, 111° 7' 0" bujur wétan. Kabupatèn iki duwé jembar wewengkon sakiwa-tengené 1.389,87 km², pendhuduke kacacah kurang luwih 728.049 jiwa (2015).

Kacamatan[besut | besut sumber]

Wewengkon Pacitan duwé aji wigati sanjerone sajarah arkéologi amarga ana kana pernah ditemokne fosil-fosil manungsa purba. Saliyané guwa Guwa Tabuhan kang wis luwih dhisik misuwur, Guwa Luweng Jaran kang durung suwé ditemokne ini lan diperkiraake kang paling jembar ana Asia kidul wétan. Secara administratif Pacitan dipara dadi 12 Kacamatan, ya iku:

  1. Danaraja
  2. Pringkuku
  3. Punung
  4. Pacitan
  5. Kebonagung
  6. Arjasari
  7. Nawangan
  8. Bandar
  9. Tegalamba
  10. Tulakan
  11. Ngadiraja
  12. Sudimara

Wates wewengkon Kabupatèn Pacitan ing sisih wétan ya iku Kabupatèn Trenggalèk, sisih Lor ana Kabupatèn Panaraga, sisih kulon anan Kabupatèn Wanagiri lan ing sisih kidul ana Samudra Hindia

Secara géografis kabèh laladan kang sapérangan gedhé pagunungan kapur ora cocog kanggo tetanèn tuwuhan pari.

Gaplèk[besut | besut sumber]

Kaanan géografis Pacitan kang sapérangan gedhé akèh gumuk-gumuk tandhus kang ora cocog kanggo tetanèn tuwuhan pari, mulané iku gaplèk utawa téla dadi pilihan saka jaman biyèn. Gaplek ya iku oyot wit tela pohung kang digaringaké sabanjuré dibebak lan diadang dadi sega thiwul. Mula saka iku, manawa thiwul dadi ciri pambéda saka kutha Pacitan pancèn ora salah. Sega thiwul dadi panganan pokok kanggo masarakat kang urip ana pérangan pagunungan kidul kaya ta Gunungkidul,Wonosari,lan Trenggalèk. Nanging kanthi sangsaya apiké perékonomian saiki padha ninggal gaplèk kanggo panganan sadina-dina lan masarakat saiki luwih milih sega putih.

Basa Jawa Pacitan[besut | besut sumber]

Sanajan kanthi lumrahé basa jawa iku padha waé,nanging Basa jawa ana Pacitan duwé keunikan amarga ana ukara-ukara kang akèh ora bisa ditemoni ana laladan liyané.Sapérangan ukara-ukara mau saiki wis kechathet ana ing basa Jawa dhialèk Pacitan

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala Nyang Jaba[besut | besut sumber]