Kabupatèn Pacitan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Kabupatèn Pacitan
Lambang Pacitan.jpg
Lambang Pacitan
Motto: "Tata Pramana Hargeng Praja"
250px
Dina Dadi: ...
Kutha krajan: Kutha Pacitan
Bupati: H. Sujono
Wakil Bupati:
Jembar
 - Total:

1.389,87 km²
Kacamatan
 - Cacahe:

12 Kacamatan
Padunung
 - Total:
 - Kapadhetan:

+/- 538.000 (2003)
+/- 387 jiwa/km²
Suku Bangsa: wong Jawa
Agama: Kajawèn, Islam, Protestan, Katolik, Hindu lan Buddha
Basa: basa Jawa lan basa Indonésia

Pacitan ya iku kabupatèn sing ana ing propinsi Jawa Timur, Indonésia. Kutha krajané ya iku kutha Pacitan. Geographical coordinates kutha Pacitan ana: 8° 12' 0" lintang kidul, 111° 7' 0" bujur wetan. Kabupatèn iki nduwèni jembar wewengkon sekitar 1.389,87 km², pendhuduke kacacah kurang luwih 538.000 jiwa (2003).

Sekilas[sunting | besut sumber]

Wewengkon Pacitan nduwèni nilai penting sanjerone sejarah arkéologi amerga ana kana pernah ditemokne fosil-fosil menungsa purba. Saliyane guwa Gua Tabuhan sing wis luwih dhisik misuwur, Gua Luweng Jaran sing durung suwe ditemokne ini lan diperkiraake sing paling jembar ana Asia kidul wetan. Secara administratif Pacitan dipara dadi 12 Kacamatan, ya iku:

  1. Kacamatan Pacitan
  2. Kacamatan Kebonagung
  3. Kacamatan Arjosari
  4. Kacamatan Tulakan
  5. Kacamatan Ngadirojo
  6. Kacamatan Punung
  7. Kacamatan Pringkuku
  8. Kacamatan Donorojo
  9. Kacamatan Nawangan
  10. Kacamatan Tegalombo
  11. Kacamatan Sudimoro
  12. Kacamatan Bandar

Wates wewengkon Kabupatèn Pacitan ing sisi wetan ya iku Kabupatèn Trenggalek, sisi Lor ana Kabupatèn Panaraga, sisi kulon anan Kabupatèn Wanagiri lan ing sisi kidul ana Samudra Hindia

Secara geografis kabeh laladan sing sebageyan gedhe pegunungan kapur ora cocok kanggo tetanen tanduran pari.

Gaplèk[sunting | besut sumber]

Kahanan geografis Pacitan sing sebagian gedhé akèh gumuk-gumuk tandhus sing ora cocok kanggo tetanèn tanduran pari, mulané iku gaplèk utawa téla dadi pilihan saka jaman biyen. Gaplek ya iku oyot wit tela pohung sing digaringaké sabanjuré dibebak lan diadang dadi sega thiwul. Mula saka iku, manawa thiwul dadi ciri pambéda saka kutha Pacitan pancèn ora salah. Sega thiwul dadi panganan pokok kanggo masyarakat sing urip ana pérangan pegunungan kidul kayata Gunung Kidul,Wonosari,lan Trenggalek. Nanging kanthi sangsaya apiké perékonomian saiki pada ninggalaké gaplèk kanggo panganan sedina-dina lan masyarakat saiki luwih milih sega putih.

Basa Jawa Pacitan[sunting | besut sumber]

Sanajan secara umume basa jawa iku padha wae,ananging Basa jawa ana Pacitan nduwèni keunikan amarga ana ukara-ukara sing akeh ora isa ditemoni ana laladan liyane.Sebageyan ukara-ukara mau saiki wis kechathet ana ing basa Jawa dialek Pacitan

Delengen Uga[sunting | besut sumber]

Pranala Nyang Jaba[sunting | besut sumber]

Cithakan:Kabupatèn Pacitan