Kabupatèn Pacitan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Aksara Latin
     
Pacitan
كَابُوڤَاتَينْ ڤَاچِيتَانْ
ꦏꦧꦸꦥꦠꦺꦤ꧀ꦥꦕꦶꦠ꧀ꦠꦤ꧀
Kabupatèn
Lambang Pacitan.jpg
Lambang
Sesanti: Tata Pramana Hargeng Praja
ꦠꦠꦥꦿꦩꦤꦲꦂꦒꦼꦁꦥꦿꦗ
Locator kabupaten pacitan.png
Pernahé Pacitan ing Jawa Wétan
NagaraIndonésia
ProvinsiJawa Wétan
Kutha krajanPacitan
Pamaréntahan
 • BupatiIndartato
 • Wakil BupatiYudi Sumbogo
Laladan
 • Gunggung1,389,87 km2 (536,63 sq mi)
Cacah warga (Sènsus 2015)
 • Gunggung728,049
 • Pepadhet520/km2 (1,400/sq mi)
Bebrayan
 • WongJawa,
 • BasaJawa lan Indonesia
 • KepercayanIslam, Kristen Protestan, Hindu, Katulik, Buddha
Zona wektuWIK (UTC+7)
Kodhe laladan(+62) 357
Plat montorAE
Situs wèbwww.pacitankab.go.id
(ing basa Indonésia)
Teluk Pacitan tahun 1929

Pacitan (Carakan: ꦏꦧꦸꦥꦠꦺꦤ꧀ꦥꦕꦶꦠ꧀ꦠꦤ꧀, Pegon: كَابُوڤَاتَينْ ڤَاچِيتَانْ), yaiku kabupatèn kang ana ing Provinsi Jawa Wétan, Indonésia. Kutha krajané yaiku kutha Pacitan. Geographical coordinates kutha Pacitan ana: 8° 12' 0" lintang kidul, 111° 7' 0" bujur wétan. Kabupatèn iki duwé jembar wewengkon sakiwa-tengené 1.389,87 km², pendhuduke kacacah kurang luwih 728.049 jiwa (2015).

Kacamatan[besut | besut sumber]

Wewengkon Pacitan duwé aji wigati sanjerone sajarah arkéologi amarga ana kana pernah ditemokaké fosil-fosil manungsa purba. Saliyané guwa Guwa Tabuhan kang wis luwih dhisik misuwur, Guwa Luweng Jaran kang durung suwé ditemokaké iki lan diperkirakaké kang paling jembar ana Asia kidul wétan. Secara administratif, Pacitan dipara dadi 12 Kacamatan, yaiku:

  1. Danaraja
  2. Pringkuku
  3. Punung
  4. Pacitan
  5. Kebonagung
  6. Arjasari
  7. Nawangan
  8. Bandar
  9. Tegalamba
  10. Tulakan
  11. Ngadiraja
  12. Sudimara

Wates wewengkon Kabupatèn Pacitan ing sisih wétan yaiku Kabupatèn Trenggalèk, sisih Lor ana Kabupatèn Panaraga, sisih kulon anan Kabupatèn Wanagiri lan ing sisih kidul ana Samudra Hindia

Secara géografis, kabèh laladan kang sapérangan gedhé pagunungan kapur ora cocog kanggo tetanèn tuwuhan pari.

Basa Jawa Pacitan[besut | besut sumber]

Sanajan kanthi lumrahé basa jawa iku padha waé, nanging Basa jawa ana Pacitan duwé keunikan amarga ana ukara-ukara kang akèh ora bisa ditemoni ana laladan liyané. Sapérangan ukara-ukara mau saiki wis kechathet ana ing basa Jawa dhialèk Pacitan

Deleng uga[besut | besut sumber]

Pranala Jaba[besut | besut sumber]