Kabupatèn Gresik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kabupatèn Gresik
Lambang Kabupaten Gresik.png
Lambang Kabupatèn Gresik
Moto: Satya Bina Kertaraharja (Teguh Membangun Kesejahteraan)
[[Berkas:Noko2.JPG|300px|none|Pantai Noko, Pulau Bawean]]Pantai Noko, Pulau Bawean
Locator kabupaten gresik.png
Peta lokasi Kabupatèn Gresik di Jawa Wétan
Koordinat: 112°-113° BT dan 07°-08° LS
Propinsi Jawa Wétan
Tanggal peresmian -
Ibu kota Gresik
Pamaréntahan
 - Bupati Dr. Ir. H. Sambari Halim Radianto, S.T., M.Si.
 - Wakil Bupati Drs. H. Moh. Qosim, M.Si.
 - DAU Rp804.903.511.000.-(2013)[1]
Luas 1.191,25 km2
Gunggung cacah jiwa
 - Total 1.307.995 jiwa (2012)
 - Kepadatan 1.098 jiwa/km2
Démografi
 - Agama Islam, Kristen, Konghucu
 - Bahasa Jawa, Madura, Bawean, Indonésia
 - Kode area telepon 031
Pembagian administratif
Simbol khas daerah
 - Fauna resmi Rusa Bawean
Situs web www.gresikkab.go.id

Kabupatèn Gresik iku kabupatèn ing Jawa Wétan, kutha Gresik iku kutha krajan kabupatèné, kutha-kutha liyané:, lan liya-liyané. Jembar wewengkon Kabupatèn iki ± 1.137,05 km² utawa hèktar.

Sajarah[besut | besut sumber]

Prasasti ing Gresik

Gresik wis kaloka wiwit abad kaping 11 nalika tuwuh dadi punjer dedagangan ora mung antar pulo, nanging wis sumrambah menyang manva Nagara.Minangka kutha bandhar,gresik akèh ditekani para pedagang Cina, Arab, Gujarat, Kalkuta, Siam, Bengali, Campa lan liya-liyané. Gresik wiwit tampil pinunjul sajeroning wacana sajarah wiwit tuwuhing agama Islam ing tanah Jawa. Panyebar agama Islam mau ya iku Syech Maulana Malik Ibrahim sing bebarengan karosama Fatimah Binti Maimun mlebu ke Gresik ing wiwitan abad kaping 11. Wiwitané kabupatèn ini jenengé Kabupatèn Surabaya. Kanthi anané PP Nomer 38 Taun 1974 kagiyatan pamaréntahan baka sethithik dipindhah menyang Gresik lan jenengé banjur owah dadi Kabupatèn Daerah Tingkat II Gresik kanthi punjer kagiyatan ing Kutha Gresik[2].

Géografi[besut | besut sumber]

Kabupatèn iki jembaré 1.137,05 km2 kanthi sing ndunungi 1.072.190 jiwa (2004). Kabupatèn Gresik dumunung ing posisi sing strategis ya iku antara 7' LS-8' LS lan 112' BT-133' BT. Sapérangan gedhé wewengkon arupa dataran cendhèk kanthi èlevasi antara 0-12 mèter sadhuwuring lumahing banyu segara kajaba sapérangan cilik ing sisih lor (Kacamatan Panceng) èlevasiné nganti 25 mèter sadhuwuring banyu segara[3].

Kabupatè Gresik wewatesan:

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

Kabupatèn Gresik katata sajeroning 18 kacamatan, kalurahan lan désa. Kacamatan-Kacamatan ing kabupatèn iki ya iku:

Wisata[besut | besut sumber]

Wisata budaya:

  1. Makam Maulana Malik Ibrahim
  2. Makam Pusponegoro
  3. Makam Radèn Santri
  4. Makam Nyai Ageng Pinatih
  5. Makam Sunan Giri
  6. Petilasan Giri Kedaton
  7. Makam Sunan Prapen
  8. Makam Panembahan Resboyo
  9. Makam Panembahan Kawis Guwo
  10. Makam Dewi Sekardadu
  11. Makam Penembahan Agung
  12. Makam Putri Cempa
  13. Makam Senapati Tanggung Boyo
  14. Makam Fatimah Binti Maimun
  15. Petilasan Sunan Kalijogo
  16. Makam Sempu Supo
  17. Makam Bagus Mataram
  18. Goa Langseh
  19. Makam Panjang Doro/Sembodo
  20. Makam Waliyah Siti Zaenab

Wisata alam:

  1. Tlaga Kastoba
  2. Pasisir Labuhan
  3. Pasisir Mayangkara
  4. Pasisir P. Cina
  5. Pasisir Pasir Putih/Hutan Lindung
  6. Pasisir Tinggen
  7. Pasisir Ria Gili Barat
  8. Pasisir Ria Gili Barat Pasisir Delegan
  9. Pasisir Ujung Pangka
  10. Pasisir Mengare
  11. Air Panas Kepuh Lempongan
  12. Air Panas Kebondaya
  13. Tanjung Kodok
  14. Guwa Lawa
  15. Guwa Gelangagung

Kuliner Gresik[besut | besut sumber]

Panganan[besut | besut sumber]

Panganan mirunggan Gresik ya iku:

  • Sega krawu
  • Pudak
  • Sego rumo
  • Otak-utek bandeng
  • Bandeng sapit
  • Bonggolan
  • Jubung
  • Ayas
  • Ubus
  • Martabak Usus
  • Arang-arang Kambang
  • Bali Welut
  • Kotokan Bandeng
  • Ndog Badhèr
  • Gajih pinggir
  • Bontosan Giri kang mung ana ing wewengkon sakupenge makam Sunan Giri.
  • Sego menir
  • Lontong manggul
  • Sego karak
  • Kella Celok

Ombèn-ombèn[besut | besut sumber]

Ombénan mirunggan Gresik ya iku:

  • Es Siwalan
  • Legen panceng
  • Temu lawak
  • Wedang pokak

Acara Taunan[besut | besut sumber]

Acara kang dianakaké saben taun ing Gresik, ya iku:

Ulah raga[besut | besut sumber]

Ing Gresik duwèni tim bal-balan, ya iku:

Rujukan[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]