Kabupatèn Gresik

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Kabupatèn Gresik
Lambang Gresik.jpg
Lambang Gresik
Motto: ""
Gambar:Locator kabupatèn gresik.png
Dina Dadi: ...
Kutha krajan: Gresik
Bupati:
Wakil Bupati:
Jembar
 - Total:

1.137,05 km²
Kacamatan
 - Cacahe:

18 Kacamatan
Padunung
 - Total:
 - Kapadhetan:

+/- 1 yuta
+/- / km²
Suku bangsa: wong Jawa
Agama: Kajawèn, Islam, Protestan, Katolik, Hindu lan Buddha
Basa: basa Jawa lan basa Indonésia

Kabupatèn Gresik iku kabupatèn ing Jawa Wétan, kutha Gresik iku kutha krajan kabupatèné, kota-kota liyané :, lan liya-liyané. Jembar wewengkon Kabupatèn iki ± 1.137,05 km² utawa hèktar.

Sajarah[sunting | besut sumber]

Prasasti ing Gresik

Gresik wis dikenal wiwit abad kaping-11 nalika tuwuh dadi pusat dedagangan ora mung antar pulo, nanging wis sumrambah menyang manva Nagara.Minangka kutha bandhar,gresik akèh ditekani para pedagang Cina, Arab, Gujarat, Kalkuta, Siam, Bengali, Campa lan liya-liyané. Gresik wiwit tampil pinunjul jroning wacana sejarah wiwit tuwuhing agama Islam ing tanah Jawa. Panyebar agama islam kasebut ya iku Syech Maulana Malik Ibrahim sing bebarengan karosama Fatimah Binti Maimun mlebu ke Gresik ing wiwitan abad kaping-11. Wiwitané kabupatèn ini jenengé Kabupatèn Surabaya. Kanthi anané PP Nomer 38 Taun 1974 kagiatan pamaréntahan mbaka sethithik dipindhah menyang Gresik lan jenengé banjur owah dadi Kabupatèn Laladan Tingkat II Gresik kanthi pusat kagiatan ing Kutha Gresik[1].

Geografis[sunting | besut sumber]

Kabupatèn iki jembaré 1.137,05 km2 kanthi padunung 1.072.190 jiwa (2004). Kabupatèn Gresik dumunung ing posisi sing strategis ya iku antara 7' LS - 8' LS lan 112' BT - 133' BT. Sebagéyan gedhé wewengkon arupa dataran cendhèk kanthi èlevasi antara 0 - 12 mèter sadhuwuring lumahing banyu segara kajaba sebagéyan cilik ing sisih lor (Kacamatan Panceng) èlevasiné nganti 25 mèter sadhuwuring banyu segara[2].

Kabupatè Gresik wewatesan:

Pemerentahan[sunting | besut sumber]

Kabupatèn Gresik katata jroning 18 kacamatan, kalurahan lan désa. Kacamatan-Kacamatan ing kabupatèn iki ya iku:

Wisata[sunting | besut sumber]

Wisata budaya:

  1. Makam Maulana Malik Ibrahim
  2. Makam Pusponegoro
  3. Makam Raden Santri
  4. Makam Nyai Ageng Pinatih
  5. Makam Sunan Giri
  6. Petilasan Giri Kedaton
  7. Makam Sunan Prapen
  8. Makam Panembahan Resboyo
  9. Makam Panembahan Kawis Guwo
  10. Makam Dewi Sekardadu
  11. Makam Penembahan Agung
  12. Makam Putri Cempa
  13. Makam Senopati Tanggung Boyo
  14. Makam Fatimah Binti Maimun
  15. Petilasan Sunan Kalijogo
  16. Makam Sempu Supo
  17. Makam Bagus Mataram
  18. Goa Langseh
  19. Makam Panjang Doro/Sembodo
  20. Makam Waliyah Siti Zaenab

Wisata alam:

  1. Tlaga Kastoba
  2. Pasisir Labuhan
  3. Pasisir Mayangkara
  4. Pasisir P. Cina
  5. Pasisir Pasir Putih/Hutan Lindung
  6. Pasisir Tinggen
  7. Pasisir Ria Gili Barat
  8. Pasisir Ria Gili Barat Pasisir Delegan
  9. Pasisir Ujung Pangka
  10. Pasisir Mengare
  11. Air Panas Kepuh Lempongan
  12. Air Panas Kebondaya
  13. Tanjung Kodok
  14. Guwa Lawa
  15. Guwa Gelangagung

Rujukan[sunting | besut sumber]

Mangga Kapurih Ugi Mriksani[sunting | besut sumber]

Pranala jaba[sunting | besut sumber]