Kabupatèn Trenggalèk

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Trenggalèk
كَبُڤَتَينْ ترٚڠْڬَلَيكْ
ꦏꦨꦹꦥꦠꦺꦤ꧀ꦠꦽꦔ꧀ꦒꦭꦺꦏ꧀
Kabupatèn
Trenggalek coat of arms.png
Lambang
Locator kabupaten trenggalek.png
Pernahé Trenggalèk ing Jawa Wétan
NagaraIndonésia
ProvinsiJawa Wétan
Kutha krajanTrenggalèk
Pamaréntahan
 • BupatiDr. Emil Elestianto Dardak, M.Sc.
 • Wakil BupatiMochamad Nur Arifin
Laladan
 • Gunggung1,261.40 km2 (487.03 sq mi)
Cacah warga (Sènsus 2009)
 • Gunggung796,966
 • Pepadhet630/km2 (1,600/sq mi)
Bebrayan
 • WongJawa lan liya-liya
 • BasaJawa lan Indonesia
 • KepercayanIslam, Kristen Protestan, Katulik, Buddha, Hindu, Kong Hu Cu
Zona wektuWIK (UTC+7)
Kodhe laladan(+62) 355
Plat montorAG
Situs wèbwww.trenggalekkab.go.id
(ing basa Indonésia)

Kabupatèn Trenggalèk iku kabupatèn ing Jawa Wétan, Trenggalèk iku Trenggalèk kabupatèné, kutha-kutha liyané:, lan liya-liyané. Jembar wewengkon kabupatèn iki ± 1.261,40 km² utawa hèktar.

Wong Trenggalèk biyasa nyebut istilah iku disingkat dadi Nggalèk. Sing ndunungi kang pomah lan kang lunga njaban tlatah ingaran Wong Nggalèk lan Cah Nggalèk.

Wong Nggalèk lan Cah Nggalèk nduwé kebiyasaan ngowah-owahi jeneng kang ngganggo "di" dipocap "dek" utawa "i" dadi "èk". Kang Paidi diceluk Paidèk. Kang Sukidi diceluk Sukidèk. Mas Jadi diceluk Jadèk. Ora mung jeneng nanging uga istilah. "Lagi" turu dipocap "lagèk" turu.

Ora mung kang nganggo "i", isih ana manèh kang dipocap "èk". Contone "tuwa" dadi "tuwèk".

Géografi[besut | besut sumber]

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

Kabupatèn Trenggalèk katata sajeroning 14 kacamatan, 5 kalurahan lan 152 désa. Kacamatan-Kacamatan ing kabupatèn iki ya iku:

  1. Bendungan
  2. Dongko
  3. Durenan
  4. Gandusari
  5. Kampak
  6. Karangan
  7. Munjungan
  8. Panggul
  9. Pogalan
  10. Pule
  11. Suruh
  12. Trenggalèk
  13. Tugu
  14. Watulimo

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Jawa Wétan