Kutha Malang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa

Kutha Malang (Aksara Jawa: ꦏꦸꦛꦩꦭꦁ, Pegon: كَوتَ مَلَڠْ) inggih punika salah satunggaling kutha kang manggon ing Jawa Wétan, Indonésia. Kutha Malang dipunadegaken nalika jamaning pamrentahan Walanda ing tanggal 1 April 1914 lan E. K Broeveldt njabat dados walikutha ka-1. Kutha puniki mapan ing dataran dhuwur sa-wiyar 145,28 km² saéngga ndadosaken Kutha Malang dados kutha paling ageng ka-2 ing Jawa Wétan sasampunipun Surabaya lan kutha paling ageng ka-12 ing Indonésia. Bareng-bareng kaliyan Kutha Batu lan Kabupatèn Malang, Kutha Malang nyawiji ing daerah kang manunggal kang diwastani Malang Raya.

Kutha Malang iki dikenal apik minangka kutha pandhidhikan amarga duwéni akéh lembaga pandhidhikan awit sekolah dhasar nganti sekolah dhuwur utawi universitas kang kualitasipun apik. Sakliyané kutha pandhidhikan, kutha iki uga dikenal minangka salah sawijining kutha tujuan pariwisata ing Indonésia amarga kutha iki ana ing dataran kang dhuwur saéngga ndadékaké kutha iki duwéni pemandangan kang apik banget.

Malang
كَوتَ مَلَڠْ
ꦏꦸꦛꦩꦭꦁ
Kutha
Seal of Malang City (Logo Kota Malang).svg
Lambang
Sesanti: Malang Kuçeçwara
ꦩꦭꦴꦔ꧀ꦏꦸꦯꦺꦯ꧀ꦮꦫ
Locator kota malang.png
Pernahé Malang ing Jawa Wétan
NagaraIndonésia
ProvinsiJawa Wétan
Dina Dadi1 Januari 2001
Pamaréntahan
 • WalikuthaDrs. H. Sutiaji
 • Wakil WalikuthaIr. H. Sofyan Edi Jarwoko
Laladan
 • Gunggung145,28 km2 (5,609 sq mi)
Cacah warga (Sènsus 2017)
 • Gunggung895,387
 • Pepadhet62/km2 (160/sq mi)
Bebrayan
 • WongJawa, Madura, Arab, Cina lan liya-liya
 • BasaJawa, Madura lan Indonesia
 • KapercayanIslam, Kristen Protestan, Katulik, Buddha, Hindu
Zona wektuWIK (UTC+7)
Kodhe laladan(+62) 341
Plat montorN
Situs wèbwww.malangkota.go.id
(ing basa Indonésia)
Kantor Balékutha Malang

Géografi[besut | besut sumber]

112,34'09"-11,41'34" Bujur wétan 7,54'52", 22-8,03'05", 11 Lintang kidul

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

Kutha Malang ketata sajeroning 5 kacamatan, lan 57 kalurahan. Kacamatan-Kacamatan ing kutha Malang yaiku:

Ékonomi & Sosial[besut | besut sumber]

Kutha Malang duwéni parékonomian kang maju saéngga dadi salah sawijining daerah kang digatékaké kaliyan Pemprov Jawa Wétan. Parékonomian Kutha Malang uga dadi salah sawijining parékonomian paling gedhé ing Jawa Wétan.

Deleng uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]