Désa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Pamérangan administratif Indonesia
Tingkat Provinsi

Provinsi
Daerah KhususDaerah Istimewa

Tingkat Kabupatèn/Kutha

KabupatènKutha
Kabupatèn Administratif
Sagoe

Tingkat kacamatan

kacamatan
DistrikSagoe Cut

Tingkat Kelurahan/Désa

KelurahanDésa
BanjarNagariKampungGampong

Uga Delengen

DusunDukuhLingkungan
Rukun Warga
Rukun Tetangga

Désa, miturut dèfinisi universal, ya iku aglomerasi panggonan ing karang padésan (rural). Ing Indonésia, istilah désa iku kanggo wewengkon administratif ing Indonésia sing ana ing ngisoré kacamatan lan dipandégani déning Kepala Désa. Kepala Désa iku biasané diarani Lurah. Wiwit lumakuné otonomi laladan Istilah désa bisa disebut kanthi jeneng liya, upamané ing Sumatra Kulon disebut nagari, lan ing Papua lan Kutai Kulon, Kalimantan Wétan disebut kampung. Semana uga kabèh istilah lan institusi ing désa bisa disebut kanthi jeneng liya miturut karakteristik adat istiadat désa kasebut. Bab iki dadi salah siji pangakon lan pakurmatan pamaréntah marang asal usul lan adat istiadat saenggon.

Désa ing Indonésia[besut | besut sumber]

Miturut Peraturan pamaréntah Nomor 72 Tahun 2005 ngenani Désa, disebut yèn désa iku kesatuan masyarakat hukum sing nduwèni wates-wates wewengkon sing nduwèni wewenang kanggo ngatur lan ngurus kapentingan masyarakat saenggon, miturut asal-usul lan adat istiadat saenggon sing diakoni lan diurmati jroning sistem pamaréntahan Nagara Kesatuan Républik Indonésia.

Désa iku dudu bawahan kacamatan, amarga kacamatan minangka bagéan saka perangkat laladan kabupatèn/kutha, lan désa dudu bagéan saka perangkat laladan. Béda karo Kalurahan, désa nduwèni hak ngatur wewengkoné luwih ombèr. Nanging jroning perkembangan sabanjuré, sawiji désa bisa diowahi statusé dadi kalurahan.

Kawenangan désa ya iku:

  • Nyelenggarakaké urusan pamaréntahan sing wis ana miturut hak asal usul désa
  • Nyelenggarakaké urusan pamaréntahan sing dadi kawenangan kabupatèn/kutha sing dipasrahaké pengaturané marang désa, ya iku urusan pamaréntahan sing sacara langsung bisa ningkataké pelayanan masyarakat.
  • Tugas pembantuan saka pamaréntah, pamaréntah Propinsi, lan pamaréntah Kabupatèn/Kuthta
  • Urusan pamaréntahan liya sing dpasrahaké marang désa.

pamaréntahan Désa[besut | besut sumber]

Désa nduwèni pamréntahan dhéwé. pamaréntahan désa dumadi saka pamaréntah désa (sing nyakup Kepala Désa lan Perangkat Désa) lan Badan Permusyawaratan Désa (BPD)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Désa&oldid=1058427"