Kabupatèn Sumenep

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Kabupaten Sumenep)
Jump to navigation Jump to search
Songènèb
كَبُڤَتَينْ سَوڠٚنٚبْ
Kabupatèn
Lambang Kabupaten Sumenep.png
Lambang
Locator kabupaten sumenep.png
Pernahé Sumenep ing Jawa Wétan
Nagara Indonésia
Provinsi Jawa Wétan
Dina Dadi 31 Oktober 1269
Pamaréntahan
 • Bupati Drs. KH. A. Busyro Karim, M.Si
 • Wakil Bupati Achmad Fauzi
Laladan
 • Gunggung 2,093,457.573 km2 (808,288.488 sq mi)
Cacah warga
 • Gunggung 1.041.915
 • Pepadhet 5.0×10−7/km2 (1.3×10−6/sq mi)
Bebrayan
 • Wong Madura, Jawa lan liya-liya
 • Basa Madura lan Indonesia
 • Kepercayan Islam, Kristen Protestan, Katulik, Hindu, Buddha, Kong Hu Cu
Zona wektu WIK (UTC+7)
Kodhe pos 69412
Kodhe laladan (+62) 328
Plat montor M
Situs wèb www.sumenep.go.id
(ing basa Indonésia)
Kabupaten iki kadhaptar minangka wilayah prodhuksi minyak lan gas paling gedhé ing Madura. Saiki dicathet, paling ora ana 8 perusahaan minyak lan gas sing eksploitasi lan 2 perusahaan sing isih nindakaké eksplorasi. Wilayah iki uga kalebu 50 kandhutan daérah paling sugih ing Indonesia miturut Majalah Ékonomi Ékonomi 2012 kanggo 31 karo total indèks 36[1].

Kabupatèn Sumenep (Pegon: كَبُڤَتَينْ سَوڠٚنٚبْ), iku kabupatèn ing Jawa Wétan tegesé ing Pulo Madura, kutha Sumenep iku kutha krajan kabupatèné, kutha-kutha liyané:, lan liya-liyané. Jembar wewengkon kabupatèn iki ± 2.093.457573 km² utawa hèktar.

Jeneng Songènèb ing panemune etimologi kasebut yaiku Basa Kawi / Jawa Kuno sing yen diterjemahake nduweni makna kaya ing ngisor iki:

  • Tembung "Sung" tegese lembah, lan
  • tembung "ènèb" kang tegese endhog sing sepi, Yen ditarjokake luwih jero, Songènèb / Songennep (basa Madura) tegese "lembah sepi".

Panggunaan tembung Kata Songenèp dhewe sing misuwur wiwit Kerajaan Singhasari wis mrentah tanah Jawa, Madura lan Sekitar, kaya kasebut ing Pararaton nalika nyebut "wilayah Sumenep" nalika Raja Kertanegara mendinohaken (ngilangi) Aria Wiraraja (penasehat kerajaan ing pulitik lan pamaréntahan) menyang wilayah Sumenep, Madura Wetan nalika taun 1269 Masehi

Géografi[besut | besut sumber]

113°032;54"-116°016;48" Bujur wétan lan 4°055'-7°024'1 Lintang kidul

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

kabupatèn Sumenep katata sajeroning 25 kacamatan, kalurahan lan désa. Kacamatan-Kacamatan ing kabupatèn iki ya iku:

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]


  1. ^ http://wartaekonomi.co.id/peringkat3