Kutha Kadhiri

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Kutha Kediri)
Kutha Kadhiri
Lambang Kota Kediri.jpg
Lambang Kutha Kadhiri
Sesanti: "Djojo ing Bojo"
Locator kota kediri.png
Dina Dadi:
Walikutha: Abdullah Abu Bakar, S.E
Wakil Walikutha:
Jembar
 -Total:

63,40 km²
Kacamatan
 -Cacahe:

3 Kacamatan
Padunung
 -Total:
 -Kapadhetan:

+/-252.000 (2003)
+/-3.975 jiwa/km²
Suku Bangsa: wong Jawa
Agama: Kajawèn, Islam, Protèstan, Katulik, Hindhu lan Buda
Basa: Basa Jawa lan Basa Indonésia

Kutha Kadhiri iku kutha ing Jawa Wétan, jembar wewengkon kutha iki ± 63,40 km².

Sajarah[besut | besut sumber]

Kutha Kadhiri duwé sajarah kang mulya. Kadhiri ing jaman biyèn dadi laladan wigati ing nusantara. Pusating kraton ing nusantara pas wektuné. Kadhiri uga dadi laladan cikal bakal lairé kraton-kraton gedhé kang minayungi kraton-kraton liya.

Artine Lambang Kutha Kadhiri[besut | besut sumber]

  1. Buta Lacaya: Buta Lacaya ya iku jeneng patih ing pamaréntahan Sri Aji Jayabaya kang setia, labuh nagari utawa adaté mau Ki Ageng Dhoho. Penjaga Kadhiri kang teguh, lamba.
  2. Perisai: Lambang pertahanan
  3. Macan Putih: diibaratké Sri Aji Joyoboyo mumpuni nujum ing Kadhiri, lambang waspada
  4. Kembang Melati: kembang nasional (Kembang Pusaka Indonésia,) duwé godhong lima ya iku ing lambang Pancasila
  5. Beras lan Kapas: lambang kamakmuran
  6. Dewi Kilisuci: lambang wong kang ora mentingaké dhèwèké dhéwé. Labuh marang nagara lan rakyat
  7. Pitah, ana tulisan "Djojo ing Bojo": piranti kang dadi panyambung, lambang nyarujuk dadi siji
  8. Suwiwi ana wuluné, cacahé 17 lan 8, buntut ana wulu 4 lan 5: lambang Proklamasi Kamardhékaan Bangsa Indonésia [1]

Géografi[besut | besut sumber]

Kadhiri kuta kang ana ing pèrènging Kali Brantas. Wates-wates Kutha Kadhiri ya iku; wates lor ana Kabupatèn Kadhiri, wates Kidul ana Blitar-Tulungagung, wates wétan ana Malang, wates kulon ana Nganjuk. Kadhiri iku kutha kang ngapit Kali Brantas, mula diarani kaya duwé rong pérangan ya iku Kadhiri Kulon Kali lan Kadhiri Wétan Kali. Yén miturut pétungan géografis, Kadhiri dumunung ing 111,05°-112,03° Bujur wétan lan 7,45°-7,55° Lintang kidul

Pamarêntahan[besut | besut sumber]

Tujuwan lan Cara[besut | besut sumber]

Tujuwan pamarintah Kutha Kadhiri ya iku; "Mbangun Kutha Kadhiri dadi Luwih Apik ing Ngarsa"

Kanggo ngawujudake tujuan kang mau ing dhuwur, ana peranganing cara kang dari titiane pamaréntahan, kaya ta:

  1. Ngawujudaké kutha kang resik, lan warga takwa nganggo kemanusiaan uga pangaturan kang efektif, irit, lan terus-terusan.
  2. Ngawujudaké kutha lan warga kang sugeng ngangggo pangaturan lan olah laladan (pabrik usaha, dagang, jasa, papan, lan prangkat kanggo wong akèh) uga ngundhakaké kasejahteraan.
  3. Ngawujudaké kutha lan warga kang narik, aman, lan tentrem ing warga kutha, donyo usaha, uga laladan liyané.
  4. Ngawujudaké kutha lan warga kang swatantra, apik, duwèni akal kang anyar, nganggo mberdoyo warga uga ngundhakaké makarya wong pamaréntahan.

Kutha Kadhiri katata saka 3 kacamatan, 46 kalurahan. Kacamatan-Kacamatan ing kutha Kadhiri ya iku:

Ékonomi & Sosial[besut | besut sumber]

Kutha iki ngembangaké kualitas ing péranganing aspek. Saka pagulawentahan, sarana rekréasi, pamaréntahan, nganti ulah raga.

Ing sarana wisata, kutha iki duwé akèh papan wisata kaya ta blumbang (patirtan), Guwa, Taman Sekartaji nganti musèum. Kejaba iku, kutha Kadhiri uga nawarké dalan kang mligi kanggo rékréasi kaya ta dalan Dhoho, dalan Pattimura (punjering olèh-olèh), dalan Taman Sekartaji lan dalan Lèdjén Soeprapto (dalanan stadion Brawijaya).

Dalan Dhoho iku salah sajining dalan punjer ékonomi kutha Kadhiri. Ning kana ana atusan toko kang nawarké rena-renane klambi, tas, sepatu, jinising toko kaca mripat, obat-obat nganti piranti mangsak. Anggoné buka toko saka jam 08.00 isuk nganti jam 21.00 bengi. Bubar toko-tokoné tutup, dalan Dhoho ora banjur sepi, amarga èmpèran toko wiwit dibuka kanggo dhasaran wong bakul pecel tumpang (panganan kas Kadhiri). Yèn diitung-itung, cacahé warung pecel tumpang sing ana ing Dalam Dhoho nganti atusan. Lumrahé warung-warung iku tutup jam 24.00 nganti 02.00 isuk, gumantung entèk durungé dhagangan. Kajaba iku, dalan Dhoho uga dipepaki karo papan panginepan (hotèl), cacahé hotèl ing dalanan kang ora patia dawa iku nganti ana telu (3). Yèn Yogyakarta duwé dalan Malioboro, semana uga Kadhiri sing duwé dalan Dhoho. Kaya mangkono, kahanané dalan Dhoho kang ora tau turu, mesthi ramé lan digawé jujugan wisatawan saka kutha liyan.

Dalan Pattimura dalan kang diarani punjering olèh-olèh kas Kadhiri. Dalan iki dikebaki karo bakul Gethuk Gedhang, Tahu Takwa (Tahu Kuning), Stik Tahu, lan liya-liyané. Dalanan iki uga ora tau sepi, masia ora ramé banget kaya dalan Dhoho. Wong kang nguasai toko-toko ing Pattimura akèh saka turunané Cina. Yasan-yasan tokoné uga isih kaya yasan \bkuna\b Cina.

Dalan Lètjén Soeprapto (dalanan Stadion Brawijaya). Dalan iki dadi punjering suporter PERSIK (Persatuan Sepak Bola Kadhiri) Kadhiri. Pèrènging dalan iki dikebaki toko, sekolahan, rumah toko lapangan bal-balan, partirtan Tirtoyoso, lan partirtan Kowak. Dalan iki ora tau sepi, uga amarga kanggo dalan nyambungké Kadhiri Kutha lan kabupatèn.

Dalan Taman Sekartaji ya iku dalan senengané bocah nom-noman. Dalan iki gawé kepénak wong nongkrong, amarga ora patia ramé uga ana bebakulan jagung bakar. Wis adaté bocah nom-noman Kadhiri nongkrong ning dalanan iki nganti bengi.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Kutha Kadhiri


  1. ^ Lambang Kutha Kedhiri