Kabupatèn Ngawi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Ngawi
كَبُڤَتَينْ ڠَوِ
ꦑꦧꦸꦥꦠꦺꦤ꧀ꦔꦮꦶ
Kabupatèn
Lambang Kabupaten Ngawi.jpg
Lambang
Sesanti: Ramah
Locator kabupaten ngawi.png
Pernahé Ngawi ing Jawa Wétan
Nagara Indonésia
Provinsi Jawa Wétan
Dina Dadi 7 Juli 1358 M
Kutha krajan Ngawi
Pamaréntahan
 • Bupati Ir. H.Budi Sulistyono[1]
 • Wakil Bupati Ony Anwar, S.T.
Laladan
 • Gunggung 1,245.70 km2 (480.97 sq mi)
Cacah warga (Sènsus 2010)
 • Gunggung 879,193
 • Pepadhet 710/km2 (1,800/sq mi)
Bebrayan
 • Wong Jawa
 • Basa Jawa lan Indonesia
 • Kepercayan Islam, Kristen Protestan, Hindu, Katulik, Buddha
Zona wektu WIK (UTC+7)
Kodhe laladan (+62) 351
Plat montor AE
Situs wèb www.ngawikab.go.id
(ing basa Indonésia)

Kabupatèn Ngawi (Carakan: ꦑꦧꦸꦥꦠꦺꦤ꧀ꦔꦮꦶ, Pegon: كَبُڤَتَينْ ڠَوِ), iku kabupatèn ing Jawa Wétan, kutha Ngawi iku kutha krajan kabupatèné, kutha-kutha liyané:, lan liya-liyané. Jembar wewengkon kabupatèn iki ± 1.245,70 km² utawa hèktar.

Sajarah[besut | besut sumber]

Tembung Ngawi iku saka tembung awi saka Basa Sansekerta sing tegesé pring lan olèh ater-ater ng. Kala semana ing Ngawi iku akèh wit pring, mula dijenengi Ngawi kaya déné jeneng-jeneng kutha sing ana ing Tanah Jawa sing adaté digayutaké karo jeneng tuwuh-tuwuhan.

Géografi[besut | besut sumber]

Kabupatèn Ngawi iku dumunung ing Provinsi Jawa Wétan lan dadi watesing Provinsi Jawa Wétan karo Jawa Tengah. Kabupatèn Ngawi wewatesan karo Kabupatèn Blora, Kabupatèn Bojonegoro, Kabupatèn Madiun sisih wétan, Kabupatèn Madiun sisih kidul, Kabupatèn Magetan lan Kabupatèn Sragèn ing sisih kulon.

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

Kabupatèn Ngawi ketata saking 18 kacamatan, 4 kalurahan lan 217 désa. Kacamatan-Kacamatan ing kabupatèn iki ya iku:

  1. Bringin
  2. Geneng
  3. Jogorogo
  4. Karanganyar
  5. Karangjati
  6. Kedunggalar
  7. Kendhal
  8. Kendungan
  9. Kwadungan
  10. Mantingan
  11. Ngawi
  12. Ngrambe
  13. Padas
  14. Pangkur
  15. Paron
  16. Pitu
  17. Sine
  18. Widodaren

Uga delengen[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]