Kabupatèn Ngawi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Aksara Latin
     
Ngawi
كابوڤاتين ڠاوي
ꦏꦧꦸꦥꦠꦺꦤ꧀ꦔꦮꦶ
Kabupatèn
Lambang Kabupaten Ngawi (svg).svg
Lambang
Peparab: Ramah • Benteng
Sesanti: Negeri Ngawi Ramah
Indonesia Ngawi Regency location map.svg
Pernahé Kabupatèn Ngawi
NagaraIndonésia
ProvinsiJawa Wétan
Dina Dadi7 Juli 1358 M
Kutha krajanKutha Ngawi
Pamaréntahan
 • BupatiOny Anwar Harsono[1]
 • Wakil BupatiDwi Riyanto Djatmiko
 • Sekertaris DaerahMokh Sodiq Triwidiyanto
 • Ketua DPRDHeru Kusnindar
Laladan
 • Gunggung1.395,80 km2 (538,92 sq mi)
Cacah warga (2022)
 • Gunggung897.473
 • Pepadhet640/km2 (1,700/sq mi)
Bebrayan
 • WongJawa
wong Ngawi
 • BasaJawa
- Jawa Mataraman
Indonesia
 • KepercayanIslam, Kristen Protestan, Hindu, Katulik, Buddha
Zona wektuWIK (UTC+7)
Kodhe pos63211 – 63285
Kodhe laladan(+62) 351
Plat montorAE J**/K*/L*/M*
Situs wèbwww.ngawikab.go.id
(ing basa Indonésia)

Kabupatèn Ngawi (Carakan: ꦏꦧꦸꦥꦠꦺꦤ꧀ꦔꦮꦶ, Pegon: كابوڤاتين ڠاوي), iku kabupatèn ing Jawa Wétan, Indonesia. Kutha krajané iku kutha Ngawi. Jembar wewengkon kabupatèn iki ± 1.395,80 km² utawa hèktar.

Sajarah[besut | besut sumber]

Tembung Ngawi iku saka tembung awi saka Basa Sansekerta sing tegesé pring lan olèh ater-ater ng. Kala semana ing Ngawi iku akèh wit pring, mula dijenengi Ngawi kaya déné jeneng-jeneng kutha sing ana ing Tanah Jawa sing adaté digayutaké karo jeneng tuwuh-tuwuhan.

Géografi[besut | besut sumber]

Kabupatèn Ngawi iku dumunung ing Provinsi Jawa Wétan lan dadi watesing Provinsi Jawa Wétan karo Jawa Tengah. Kabupatèn Ngawi wewatesan karo Kabupatèn Blora, Kabupatèn Bojonegoro, Kabupatèn Madiun sisih wétan, Kabupatèn Madiun sisih kidul, Kabupatèn Magetan lan Kabupatèn Sragèn ing sisih kulon.

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

Kabupatèn Ngawi ketata saking 18 kacamatan, 4 kalurahan lan 217 désa. Kacamatan-Kacamatan ing kabupatèn iki yaiku:

Deleng uga[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]