Kabupatèn Ngawi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Ngawi
كَبُڤَتَينْ ڠَوِ
ꦑꦧꦸꦥꦠꦺꦤ꧀ꦔꦮꦶ
Kabupatèn
Lambang Kabupaten Ngawi.jpg
Lambang
Sesanti: Ramah
Locator kabupaten ngawi.png
Pernahé Ngawi ing Jawa Wétan
NagaraIndonésia
ProvinsiJawa Wétan
Dina Dadi7 Juli 1358 M
Kutha krajanNgawi
Pamaréntahan
 • BupatiIr. H.Budi Sulistyono[1]
 • Wakil BupatiOny Anwar, S.T.
Laladan
 • Gunggung1,245.70 km2 (480.97 sq mi)
Cacah warga (Sènsus 2010)
 • Gunggung879,193
 • Pepadhet710/km2 (1,800/sq mi)
Bebrayan
 • WongJawa
 • BasaJawa lan Indonesia
 • KepercayanIslam, Kristen Protestan, Hindu, Katulik, Buddha
Zona wektuWIK (UTC+7)
Kodhe laladan(+62) 351
Plat montorAE
Situs wèbwww.ngawikab.go.id
(ing basa Indonésia)

Kabupatèn Ngawi (Carakan: ꦑꦧꦸꦥꦠꦺꦤ꧀ꦔꦮꦶ, Pegon: كَبُڤَتَينْ ڠَوِ), iku kabupatèn ing Jawa Wétan, kutha Ngawi iku kutha krajan kabupatèné, kutha-kutha liyané:, lan liya-liyané. Jembar wewengkon kabupatèn iki ± 1.245,70 km² utawa hèktar.

Sajarah[besut | besut sumber]

Tembung Ngawi iku saka tembung awi saka Basa Sansekerta sing tegesé pring lan olèh ater-ater ng. Kala semana ing Ngawi iku akèh wit pring, mula dijenengi Ngawi kaya déné jeneng-jeneng kutha sing ana ing Tanah Jawa sing adaté digayutaké karo jeneng tuwuh-tuwuhan.

Géografi[besut | besut sumber]

Kabupatèn Ngawi iku dumunung ing Provinsi Jawa Wétan lan dadi watesing Provinsi Jawa Wétan karo Jawa Tengah. Kabupatèn Ngawi wewatesan karo Kabupatèn Blora, Kabupatèn Bojonegoro, Kabupatèn Madiun sisih wétan, Kabupatèn Madiun sisih kidul, Kabupatèn Magetan lan Kabupatèn Sragèn ing sisih kulon.

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

Kabupatèn Ngawi ketata saking 18 kacamatan, 4 kalurahan lan 217 désa. Kacamatan-Kacamatan ing kabupatèn iki ya iku:

  1. Bringin
  2. Geneng
  3. Jogorogo
  4. Karanganyar
  5. Karangjati
  6. Kedunggalar
  7. Kendhal
  8. Kendungan
  9. Kwadungan
  10. Mantingan
  11. Ngawi
  12. Ngrambe
  13. Padas
  14. Pangkur
  15. Paron
  16. Pitu
  17. Sine
  18. Widodaren

Uga delengen[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]