Kabupatèn Panaraga

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kabupatèn Panaraga
Kabupatèn
Official seal of Kabupatèn Panaraga
Seal
Motto: REOG (Resik Endah Omber Girang Gemirang)
Peta Kabupatèn Ponorogo
Peta Kabupatèn Ponorogo
Koordhinat: 7°52′10″S 111°27′46″E / 7.86944°S 111.46278°E / -7.86944; 111.46278
Nagara Indonésia
Propinsi Jawa Timur
Dina dadi 11 Agustus 1496
Government
 • Bupati H. Amin, SH
 • Wakil Bupati Yuni Widyaningsih, SH
Tlatah
 • Gunggung 1.371,78 km2 (52,965 sq mi)
Èlevasi 92 - 2,563 m (−8,317 ft)
Cacah jiwa (2010[1])
 • Total 855.281
 • Karapetan Pambulet sing ala ana ing kéné6.2/km2 (Pambulet sing ala ana ing kéné16/sq mi)
WIB (UTC+7)
Kode pos 63400
Kodhe laladan (+62) 0352
Nomer wahana AE
Sana jaringan ponorogo.go.id

Kabupatèn Panaraga (utawa ing éjaan basa Indonésia katulis Ponorogo) iku kabupatèn ing Jawa Wétan, Indonésia, kutha Panaraga iku kutha krajan kabupatèné. Kabupatèn iki ana ing sisih kulon Propinsi Jawa Wétan. Kabupatèn Ponorogo dikenal Kutha Reyog amargi laladan iki ya iku laladan asal saka kesenian Reyog sing wis dikenal teka mancaNagara.

Geografis[besut | besut sumber]

111° 17’ - 111° 52’ Bujur wetan lan 7° 49’ - 8° 20’ Lintang kidul. Wates wewengkon Kabupatèn Panaraga ya iku;

ing sisih lor karo: Kabupatèn Madhiun
Kabupatèn Magetan
Kabupatèn Nganjuk
ing sisih kidul karo: Kabupatèn Pacitan
ing sisih kulon karo: Kabupatèn Pacitan
Kabupatèn Wanagiri
ing sisih wétan karo: Kabupatèn Tulungagung
Kabupatèn Trenggalèk

Jarak Ibu Kutha Panaraga karo Ibu Kutha Propinsi Jawa Wétan (Surabaya) +/- 200 Km menyang arah Wétan lan nyang Ibu Kutha Nagara ( Jakarta ) +/- 800 Km nyang arah kulon. Kabupatèn Panaraga dibagi 2 sub area, ya iku area dataran dhuwur ya iku kacamatan Ngrayun, Sooko dan Pulung lan Kacamatan Ngebel sisané ya iku laladan dataran cendhak. Kali sing liwat ana 14 kali sing dawané udakara 4 teka 58 Km. Fungsi kali iki ya iku sumber irigasi kanggo papan tetanèn.[4]

Pemerentahan[besut | besut sumber]

Kabupatèn Panaraga ketata saking 21 kacamatan, 305 désa lan kalurahan. Kacamatan-Kacamatan ing kabupatèn iki ya iku:


Bupati Ponorogo wis diganti kaping 16 saka tahun 1944[5]. ya iku:

  1. R. Soesanto Tirtoprodjo (1944 – 1945)
  2. R. Tjokrodiprodjo (1945 – 1949)
  3. R. Prajitno (1949 – 1951)
  4. R. Moehamad (1951 – 1955)
  5. R. Mahmoed (1955 – 1958)
  6. R. M. Harjogi (1958 – 1960)
  7. R. Dasoeki (1960 – 1967)
  8. R. Soejoso (1967 – 1968)
  9. R. Soedono Soekirdjo (1968 – 1974)
  10. H. Soemadi (1974 – 1984)
  11. Drs. Soebarkah Poetro Hadiwirjo (1984 – 1989)
  12. Drs. R. Gatot Soemani (1989 – 1994)
  13. DR. H.M. Markum Singodimedjo (1994 – 2004)
  14. H. Muryanto, SH, MM (2004 – 2005)
  15. H. Muhadi Suyono, SH, MSi (2005 – 2010)
  16. H. Amin, SH (2010 - Sekarang)

Padunung[besut | besut sumber]

Jumlah padunung kabupatèn Panaraga ing Sensus penduduk tahun 2010 ya iku 855.281 jiwa.[1] Sejarah Padunung kabupatèn Panaraga saka tahun 1980 ya iku;

Tahun 1980 1990 2000 2010
Jumlah padunung 783.356 837.055 841.497 855.281
Sumber:Badan Pusat Statistik[6]

Agama[besut | besut sumber]

Agama sing dianut padunung kabupatèn Panaraga saka data Bappeda Jawa Timur ing tahun 2009 ya iku[7]:

Ing Kabupatèn Panaraga dumunung sawijining pondhok pesantrèn modhèrn ya iku Pondhok Modhèren Darussalam Gontor.

Mangga Kapurih Ugi Mriksani[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ a b "Tabel Hasil Sensus Penduduk 2010 Propinsi JAWA TIMUR". Dijupuk 2011-07-12.  Cacad sitiran: Invalid <ref> tag; name "penduduk" defined multiple times with different content
  2. ^ "Perpres No. 6 Tahun 2011". 2011-02-17. Dijupuk 2011-05-23. 
  3. ^ "Singkatan nama Kota (SNI 7657:2010)" (PDF). Dijupuk 2011-11-22. 
  4. ^ "Letak Geografi", diakses tanggal 12 Juli 2011.
  5. ^ "Sejarah Bupati Ponorogo dari Tahun ke Tahun". 2010-06-30. Dijupuk 2011-07-12. 
  6. ^ Publikasi Kabupatèn Hasil Sementara SP2010, diakses tanggal 19 Juli 2011.
  7. ^ Profil Laladan Kabupatèn/Kota di Jawa Timur Tahun 2007 - 2011, diakses tanggal 19 Juli 2011.

Pranala Jaba[besut | besut sumber]

Jawa Timur