Kabupatèn Jombang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Jombang
كَبُڤَتَينْ جَومْبَڠْ
ꦏꦧꦸꦥꦠꦺꦤ꧀ꦗꦺꦴꦩ꧀ꦧꦁ
Kabupatèn
Logo Jombang.png
Lambang
Sesanti: Jombang Beriman (Bersih, Indah, dan Nyaman)
Locator kabupaten jombang.png
Pernahé Jombang ing Jawa Wétan
NagaraIndonésia
ProvinsiJawa Wétan
Dina Dadi1910 (asli)
1950 (ukum)
Kutha krajanJombang
Pamaréntahan
 • BupatiDr. Ec. H. Nyono Suharli Wihandoko
 • Wakil BupatiHj. Mundjidah Wahab, B.A.
Laladan
 • Gunggung1.159,50 km2 (0.44.769 sq mi)
Cacah warga (Sènsus 2015)
 • Gunggung1.240.985
 • Pepadhet1.1/km2 (2.8/sq mi)
Bebrayan
 • WongJawa, Madura, Arab, Cina dll.
 • BasaJawa, Madura lan Indonesia
 • KepercayanIslam 97.35%
Kristen Protestan 1.63%
Katulik0.53%
Hindu 0.33%
Buddha 0.09%
Konghucu 0.07%
Zona wektuWIK (UTC+7)
Kodhe pos61400
Kodhe laladan(+62) 321
Plat montorS
Situs wèbwww.jombangkab.go.id
(ing basa Indonésia)

Kabupatèn Jombang (Carakan: ꦏꦧꦸꦥꦠꦺꦤ꧀ꦗꦺꦴꦩ꧀ꦧꦁ, Pegon: كَبُڤَتَينْ جَومْبَڠْ), iku kabupatèn ing Provinsi Jawa Wétan. Kutha krajané Jombang. Jembar wewengkon kabupatèn iki 1.150 km². Jombang iku ana ing tengah-tengah wewengkoné Provinsi Jawa Wétan, kira-kira 80 km saka Surabaya. Jombang misuwur diarani Kutha Santri, amarga akèh pondhok pasantrèn ana ing kutha iki.

Akèh wong misuwur Indonésia asalé saka Jombang, antarané manten Présidhèn Indonésia K.H. Abdurrahman Wahid (Gus Dur), pahlawan nasional K.H. Hasyim Asy'ari lan KH Wahid Hasyim, Nurcholis Madjid (Cak Nur), Emha Ainun Najib (Cak Nun), Kapolri Timur Pradopo, Mantri Perindustrian M.S. Hidayat, karo Muhaimin Iskandar.

Sajarah[besut | besut sumber]

Pas jamané Karajan Majapahit, Jombang dadi bates sisih kulon kraton iki. Amarga iku, saiki akèh sisa-sisa tilas Karajan Majapahit ana ing Jombang, salah sawijining ya iku Candhi Ngrimbi. Nganti saiki, ana puluhan panggonan ing Jombang sing nganggo tembung Maja-. Taun 1811, diwangun Kabupatèn Mojokerto, lha Jombang kalebu salah sawijining kawedanan. Taun 1910, Jombang ngadeg dadi kabupatèn dhéwé. Bupati kapisan ya iku Radèn Adipati Arya Soeroadiningrat.

Géografi[besut | besut sumber]

Ana ing lor kewatesan karo Kabupatèn Lamongan, wétan karo Kabupatèn Mojokerto, kidul karo Kabupatèn Kadhiri lan Kabupatèn Malang, lan kulon karo Kabupatèn Nganjuk. Kira-kira 70% wewengkon Kabupatèn Jombang duwi dhataran cendhèk, sing kasebar ana ing sisih tengah. Ana ing sisih lor, ana perbukitan sing ora sepira dhuwur. Ana sing sisih kidul-wétan, ana pagunungan. Kabupatèn Jombang diliwati Kali Brantas ing sisih lor.

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

Kabupatèn Jombang ketata saking 21 kacamatan, 302 kalurahan lan 4 désa. Kacamatan-Kacamatan ing kabupatèn iki ya iku:

Bupati Jombang saiki ya iku Drs. Ec. H. Nyono Suharli W.. Pamaréntah Kabupatèn Jombang iku ana Sekretariat Laladan, Sekretariat DPRD, 13 Dinas Laladan, lan 11 Lembaga Teknis Laladan.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Jawa Wétan