Kabupatèn Blitar

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Aksara Latin
     
Blitar
كابوڤاتين بليتار
ꦏꦧꦸꦥꦠꦺꦤ꧀‌ꦧ꧀ꦭꦶꦠꦂ
Kabupatèn
Lambang Kabupaten Blitar.webp
Lambang
Sesanti: Hurub hambangun praja
ꦲꦸꦫꦸꦧ꧀ꦲꦩ꧀ꦧꦔꦸꦤ꧀ꦥꦿꦗ
Gunung Kelud
Gunung Kelud
NagaraIndonésia
ProvinsiJawa Wétan
Gabung13 Agustus 1324
Kutha krajanKanigara
Kacamatan
Pamaréntahan
 • BupatiDrs. H. Rijanto, M.M
 • Wakil BupatiMarhaenis Urip Widodo, S.Sos.
Laladan
 • Gunggung1,588,79 km2 (0,61.344 sq mi)
Cacah warga (Sènsus 2015)
 • Gunggung1,126,639
 • Pepadhet0,71/km2 (1,8/sq mi)
Bebrayan
 • WongJawa, Madura, Arab, Cina lan liya-liya
 • BasaJawa, Madura lan Indonesia
 • KepercayanIslam, Kristen Protestan, Katulik, Hindu, Buddha
Zona wektuWIK (UTC+7)
Kodhe pos66100
Kodhe laladan(+62) 0342
Plat montorAG
Situs wèb[http://www.blitarkab.go.id] (ing basa Indonésia)

Kabupatèn Blitar (Carakan: ꦏꦧꦸꦥꦠꦺꦤ꧀‌ꦧ꧀ꦭꦶꦠꦂ, Pegon: كابوڤاتين بليتار), inggih punika salah sawijining kabupatèn ing tlatah Jawa Wétan mawi kutha krajan ing Kanigara. Jembaripun kabupatèn punika sawatawis 1,588.79 km2.

Géografi[besut | besut sumber]

Blitar, kutha lan kabupatèn, dumunung ing sikil Gunung Kelud, Jawa Wétan. Tlatah Blitar tansah kapapar lahar Gunung Kelud kang wis njeblug ping puluhan wiwit taun 1331. Lapisan lemah vulkanik kang ditemokaké ing Blitar iku sejatiné minangka asil saka lahar beku Gunung Kelud kang njeblug sacara périodik wiwit pirang-pirang taun kepungkur.

Kali Brantas kang mili saka wétan menyang kulon mbagi Kabupaten Blitar dadi loro, yaiku sisih lor lan kidul. Sisih kidul Kabupatèn Blitar (asring diarani Blitar Kidul) akèh-akèhé saka jinis lemah grumusol. Lemah kang kaya ngono iku mung produktif menawa digunakaké kanggo nandur pohung, jagung, saha jati.

Wates Tlatah[besut | besut sumber]

Kabupatèn Blitar wewatesan:

ing sisih lor karo: Kabupatèn Kadhiri
ing sisih kidul karo: Samudra Indonésia
ing sisih kulon karo: Kabupatèn Tulungagung
ing sisih wétan karo: Kabupatèn Malang

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

Kabupatèn Blitar kapérang saking 22 kacamatan, 28 kalurahan, lan 220 désa. Kacamatan-kacamatanipun inggih punika:

Papan Wisata[besut | besut sumber]

  • Makam Bung Karna
  • Candhi Penataran
  • Pasisir Sérang
  • Pasisir Tambakreja
  • Pasisir Jalasutra
  • Rambut Monté
  • Sirah Kèncong

Deleng Uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]