Basa Madura

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Basa Madura (Basa Madhura)
Dipituturake ing: Madura, Bawean, Kangean, Jawa Wétan, Kalimantan (Indonésia)
Cacah Panutur: 15 yuta
Ing donya urutan ping:  ?
Rumpun Basa
Klasifikasi:
Austronesia

 Malayu-Polinesia
  Malayu-Polinesia Kulon
   Sundik
     Basa Madura

Status Resmi
Basa Laladan: Provinsi Jawa Wétan
Kode Basa
ISO 639-1 mad
ISO 639-2 mad
SIL MHJ, KKV

Basa Madura iku basa sing dipituturake déning wong Madura. Basa iki digunakaké in pulo Madura, Jawa Wétan lan tlatah-tlatah liyané.

Tlatah panyebarané Basa Madura[besut | besut sumber]

Basa Madura sing ing basa asliné diucapaké "medhureh" dicaturaké mligi ing tlatah Madura, kapuloan Kangéan, Masalembo, lan tlatah wétaning Jawa Wétan, kaya ta ing Surabaya, Pasuruan, Malang, lan mayoritas ing wewengkon Prabalingga, Situbondo, Bondowoso, Lumajang, Jember lan Banyuwangi. Saliyané iku, uga akèh wong Madhura ing tlatah Kalimantan. Kira-kira cacahé ana 10 utawa 15 yuta jiwa.

Undhak-usuké basa Madura[besut | besut sumber]

Umumé, basa Madura ing undhak-usuké uga padha karo Basa Jawa. Ana alus lan kasar. Nanging ing basa iki, dibagi dadi telung rupa.

  • Ja'-Iya (Ngoko)
  • Enggi-Enthen (Madya)
  • Enggi-Bunten (Krama)

Rupa-rupaning Basa Madhura[besut | besut sumber]

Basa Madhura dhéwé uga kebagi dadi rupa-rupa, sing diweruhi kaya ta:

  • Dhialek Bangkalan
  • Dhialek Sampang
  • Dhialek Pamekasan
  • Dhialek Sumenep
  • Dhialek Pendhalungan (Sing dipituturake ing Jawa Wétan)
  • Dhialek Kangean
  • Basa Bawean.