Basa Madura

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Basa Madura (Basa Madhura)
Dipituturake ing: Madura, Bawean, Kangean, Jawa Wétan, Kalimantan (Indonesia)
Cacah Panutur: 15 yuta
Ing donya urutan ping:  ?
Rumpun Basa
Klasifikasi:
Austronesia

 Melayu-Polinesia
  Melayu-Polinesia Kulon
   Sundik
     Basa Madura

Status Resmi
Basa Daerah: Provinsi Jawa Wétan
Kode Basa
ISO 639-1 mad
ISO 639-2 mad
SIL MHJ, KKV

Basa Madura iku basa sing dipituturake dening wong Madura. Basa iki digunakake in pulo Madura, Jawa Wétan lan tlatah-tlatah liyane.

Tlatah panyebarané Basa Madura[sunting | sunting sumber]

Basa Madura sing ing basa asliné diucapaké "medhureh" dipituturaké utamané ing tlatah Madura, kapuloan Kangéan, Masalembo, lan tlatah wétaning Jawa Wétan, kayata ing Surabaya, Pasuruan, Malang, lan mayoritas ing wilayah Probolinggo, Situbondo, Bondowoso, Lumajang, Jember lan Banyuwangi. Sakliyane iku, uga akèh wong Madhura ing tlatah Kalimantan. Kira-kira cacahé ana 10 utawa 15 yuta jiwa.

Undhak-usuké basa Madura[sunting | sunting sumber]

Umumé, basa Madura ing undhak-usuké uga padha karo Basa Jawa. Ana alus lan kasar. Nanging ing basa iki, dibagi dadi telung rupa.

  • Ja'-Iya (Ngoko)
  • Enggi-Enthen (Madya)
  • Enggi-Bunten (Krama)

Rupa-rupaning Basa Madhura[sunting | sunting sumber]

Basa Madhura dhewe uga kebagi dadi rupa-rupa, sing diweruhi kayata:

  • Dhialek Bangkalan
  • Dhialek Sampang
  • Dhialek Pamekasan
  • Dhialek Sumenep
  • Dhialek Pendhalungan (Sing dipituturake ing Jawa Wétan)
  • Dhialek Kangean
  • Basa Bawean.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Madura&oldid=803535"