Basa Kutai

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Basa Kutai
Asal Indonésia
Laladan Kalimantan Wétan (Indonésia)
Panyatur asli
500.000 (tanpa surya)
Latin, Jawi
Kodhe basa
ISO 639-1 -
ISO 639-2 -
ISO 639-3 Either:
vkt – Kutai Tenggarong
mqg – Kutai Kota Bangun

Basa Kutai ya iku basa kang kegolong basa Malayik atawa dialék Melayu lan dituturaken karong wong Kutai ning Provinsi Kalimantan Wétan. Miturut Monografi Daerah Kabupatén Kutai (1968:2)[1]. Tembung “kutai” asalé sing basa Cina kho dan thai kang tegesé nagara gedé[2]. Miturut perkiraané, ning urip sadina-dina wong Kalimantan Wétan iku nganggo basa Melayu minangka basa antara atawa lingua franca. Basa melayu ngembang ning Kutai toli dikenal minangka basa Kutai. Nganti sekien durung bisa dikira kapan basa Melayu awit dienggo ning wewengkon iki amarga durung ana panalitèn atawa pituduh bab kuen. Basa iki uga kanggo basa komunikasi antara wong Banjar, Dayak, Kutai lan wong anyar ning Tenggarong lan hulu Mahakam (Fudiat et.al, 1978:17)[1]. Miturut Ethnologue, basa Kutai ana dialék Kutai Tenggarong lan Kota Bangun[3][4].

Penelitan jaman Welanda[besut | besut sumber]

Penelitian bab basa Kutai wis ana sing awit jaman Welanda. Ya iku ana CA. Mees kang wis nulis disertasi dumasar sastra tulis Kutai sesirahé De Kroniek van Koetei. Disertasi iki ngemot pratélan tembung basa Kutai. Disertasi iku ditinjau déning W. Kern. TBG (1937). H. Witkamp ning karangané Een Bezoek aan eenige Oudheden in Koetei TNAG (1914) ngrembug dhialek Muara Ancalung lan nyatet 75 tembung dhialék iku. Ning karangané kang séjén De Kedang Rantau (OBomeo) TNAG (1928) Witkamp ngrembug gegayutan antara dhialék Bendang lan dhialék Pantun. S.C. Knappert nulis Beschrijving van de Onderafdeeling Koetei kemot ning BKI 58 (1905). Ning gancarané iku, liyané nulis basa-basa, Witkamp ngrembug sedurungé ana keding bahas dhialèk Melayu Kutai lan pratélan tembung basa Jawa ning basa Kutai[1].

Conto tembung[besut | besut sumber]

Basa Jawa Cerbon Basa Banjar Basa Kutai Tenggarong Basa Kutai Kota Bangun
Adus Mandi Mendi (Melusu) Mendi
Dalan Jalan Jelan Jelan
Getih Darah Derah Derah
Kelambi Baju Beju Beju
Dukun Balian Belian Belian
Basa Bahasa Bahasa Behesa
Becik Baik Beik Beik

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b c Suryadikara, Fudiat; Ibrahim, Sjahrial SAR; Lambut, M. P (1984). MORFOLOGI DAN SINTAKSIS BAHASA KUTAI. Jakarta: PUSAT PEMBINAAN DAN PENGEMBANGAN BAHASA DEPARTEMEN PENDIDIKAN DAN KEBUDAYAAN. 
  2. Suryadikara, Fudiat; Kawi, Djantera; Dursid, Durdje; Ismail, Abdurachman (1979). Bahasa Kutai. Jakarta: Pusat Pembinaan dan Pengembangan Bahasa Departemen Pendidikan dan Kebudayaan. k. 1. 
  3. "Malay, Kota Bangun Kutai". Dijupuk September 25, 2017. 
  4. "Malay, Tenggarong Kutai". Dijupuk September 25, 2017.