Dayak

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Suku Dayak / Wong Dayak
Wong Dayak
Pedunung wigati ing
Indonésia, Malaysia dan Brunei
Basa

Daya, Dayak Melayik, Dayak Barito, Dayak Borneo Utara, Dayak Banuaka, Indonésia, Inggris dan Melayu.

Agama

Kristen (Katolik dan Protestan), Islam, Kaharingan, Buddha dan Hindu

Suku bangsa cedhak dhéwé

Banjar, Kutai, Melayu, Sambas

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Dayak utawa Daya (ejaan kawak: Dajak atau Dyak) iku kumpulan pirang-pirang subetnis Austronesia kang dianggep minangka pendhudhuk asli kang manggon ing Pulo Kalimantan (Brunei, Malaysia kang kaperang saka Sabah lan Sarawak, sarta Indonésia kang dumadi saka Kalimantan Kulon, Kalimantan Wetan, Kalimantan Tengah, lan Kalimantan Kidul).[1] Budaya warga Dayak ya iku Budaya Maritim utawa bahari.[2] Arep kabeh jeneng sesebutan wong Dayak duwéni teges minangka perkara kang ana gegayutane karo kali, apa manèh jeneng-jeneng rumpun lan jeneng kulawargane.[2] Suku bangsa Dayak dumadi saka nem Stanmenras utawa rumpun ya iku rumpun Klemantan utawa Kalimantan, rumpun Iban, rumpun Apokayan iku Dayak Kayan, Kenyah lan Bahau, rumpun Murut, rumpun Ot Danum-Ngaju lan rumpun Punan.[2]

Pamérangan Sub-Sub Ètnis[sunting | besut sumber]

Wong Dayak, kaperang saka sub-sub suku kang kurang luwih cacahe 405 sub (miturut J. U. Lontaan, 1975). Sub-sub suku Dayak ing pulau Kalimantan duwéni tatakrama lan budaya kang arep padha, marang sosiologi kemasyarakatane lan bedane adat istiadat, budaya, utawa basa kang khas. Dhisike, suku Dayak manggon ing laladan pesisir pasisir lan kali-kali.

Etnis Dayak Kalimantan miturut antropolog J.U. Lontaan, 1975 sajroning bukune Hukum Adat lan Adat Istiadat Kalimantan Kulon, kapérang saka 6 suku gedhe lan 405 sub suku cilik, kang nyebar ing sakabehing Kalimantan.[3]

Konflik[sunting | besut sumber]

Dayak (tetembungan kang kolektif kanggo masyarakat asli Kalimantan) sawise ngalami akehing konflik watarane etnis. Ing wiwitan 1997 lan banjur ing taun 1999, bentrokan-bentrokan brutal kedaden ing watarane wong-wong Dayak lan Madura ing Kalimantan Barat lan Kalimantan Tengah. Puncake konflik iki kedaden ing Sampit nalika taun 2001. Konflik-konflik banjur dadi omongan ing koran-koran ing Indonésia. Sasuwene konflik taun 1997, kanthi cacahe kang akeh saka penduduk (baik Dayak maupun Madura) tewas. Banjur pirang-pirang prakiraan resmi babagan cacahing korban tewas, wiwit saka 300 nganti tekan 4.000 wong miturut sumber-sumber independen. Ing taun 1999, wong-wong Dayak, bebarengan karo kelompok-kelompok Melayu lan Cina merangi para pendatang Madura; 114 wong tewas. Miturut salah siji tokoh masyarakat Dayak, konflik kang kedadden nalika iku, pisanane susu watarane wong-wong Dayak lan Madura, nanging watarane wong-wong Melayu lan Madura. Akeh-akehe amarga wong-wong Melayu kang melu ing prekara iki migunakake simbol-simbol budaya Dayak nalika kerusuhan kedaden.

Cathetan Sikil[sunting | besut sumber]

  1. ^ (en)Sellato, Bernard (2002). Innermost Bornéo: studies in Dayak cultures. NUS Press. hlm. 19. ISBN 2914936028. ISBN 9782914936026
  2. ^ a b c (en)www.indonesianhistory.info Ethnicity and territory in the late colonial imagination (kaundhuh tanggal 5 Agustus 2011)
  3. ^ Hukum Adat dan Istiadat Kalimantan Barat, J.U. Lontaan. 1975


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Dayak&oldid=1015461"