Aksara Latin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Aksara Latin kuwi aksara sing sepisanan dianggo déning wong Romawi nulisakaké basa Latin kira-kira abad kaping-7 sadurungé Masèhi. Wong Romawi ajar nulis saka wong-wong Etruria. Déné wong Etruska ajar saka wong Yunani. Aksara Etruska minangka adapatasi saka aksara Yunani.

Ing wektu iki aksara Latin kuwi aksara sing paling akèh dianggo ing donya kanggo nulisaké werna-werna basa, klebu basa Indonesia.

Wong Romawi mung mbutuhaké 23 aksara kanggo nulis basa Latin:

  • A B C D E F G H I K L M N O P Q R S T V X Y Z

Worg Romawi mung migunakaké aksara gedhé waé. Aksara cilik lagi tuwuh ing tembé buri, saka wangun kursif tulisan tangan.

Aksara I lan V, bisa dianggo minangka vokal lan konsonan. Déné aksara K, X, Y lan Z mung digunakaké kanggo nulis tembung-tembung silihan saka basa Yunani.

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Aksara_Latin&oldid=820553"