Basa Iban

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Basa Iban
AsalMalaysia, Indonésia
LaladanSarawak, Kalimantan Kulon
Panyatur asli
800,000 (tanpa surya)
Kodhe basa
ISO 639-2iba
ISO 639-3iba

Basa Iban ya iku basa kang dituturaké déning wong Iban ing laladan Kalimantan Kulon, Indonésia lan Sarawak, Malaysia[1][2]. Basa kang ana ing rong negara iki kalebu ing keluwarga basa Malayik. Wong Iban ing Indonésia dumunung ing Kabupatén Kapuas Hulu, Sanggau, lan Sintang (Kecamatan Sekayam). Teges tembung Iban iki miturut Tjilik Riwut ya iku “wong”. Basa Iban dipandum ing dhialék-dhialék. Miturut Tjilik Riwut ana dhialék Balau, Shang, Saribas, Undup, Kumpang, Sebujau, Seru, Kanowit, Empran, lan Gaat.

Basa Iban isih dienggo ing pasrawungan masarakat ing wates Sarawak lan Kalimantan Kulon. Liyané iku, basa iki uga dienggo ing acara agama, rapat, lan kulawarga. 

Conto basa[besut | besut sumber]

Aram kitai belajar jaku Iban, “Ayo kita sinau basa Iban”.

Bilik tinduk nyin beresi, “Senthong iku resik”.

indai mandi ba sungai, “Ibu adus ing kali”.

Ini aku udah parai, “Mbah putriku wis séda”[3].

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Iban". Ethnologue. 
  2. Kamal, Mustafa, dkk (1991). STRUKTUR BAHASA IBAN. Jakarta: PUSAT PEMBINAAN DAN PENGEMBANGAN BAHASA DEPARTEMEN PENDIDIKAN DAN KEBUDAYAAN. 
  3. Kamal, Mustafa, dkk (1985). Morfo Sintaksis Bahasa Iban. Jakarta: PUSAT PEMBINAAN DAN PENGEMBANGAN BAHASA DEPARTEMEN PENDIDIKAN DAN KEBUDAYAAN.