Basa Tétum

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Basa Tetun)
Tetum
Tetun, Lia-Tetun
Asal Timor Wétan
Laladan Asia Kidul-Wétan
Panyatur asli
800.000 (tanpa surya)
Status resmi
Basa resmi ing
Timor Wétan
Diatur déning National Institute of Linguistics
Kodhe basa
ISO 639-1
ISO 639-2 tet
ISO 639-3

Basa Tetun iku sawijining basa Austronesia sing dicaturaké ing Pulo Timor. Basa iki uga salah sijining basa resmi nagara Timor Wétan. Basa Tetun dicaturaké kurang luwih déning kurang luwih 800.000 jiwa. Basa iki sing dicaturaké ing Timor Wétan utawa Timor Lorosa'e ngandhut akèh tetembungan saka basa Portugis.

Dhialèk[besut | besut sumber]

Basa Tetun nduwé patang dhialèk:

  • Tetun-Dili utawa Tetun-Prasa
  • Tetun-Terik
  • Tetun-Belu
  • Dhialèk Nana'ek

Ukara-ukara dhasar[besut | besut sumber]

  • Bondia-"Sugeng énjing" (saka Portugis Bom dia).
  • Di'ak ka lae?-"Piyé kabaré?"
  • Ha'u di'ak -"Apik waé."
  • Obrigadu/Obrigada-"Matur nuwun", déning wong lanang/wadon (saka Portugis Obrigado/Obrigada).
  • Ita bele ko'alia Tetun?-"Njengan bisa basa Tetun?"
  • Loos-"Iya."
  • Lae-"Ora."
  • Ha'u' [la] komprende-"Aku ora mudheng" (saka Portugis compreender).