Basa Nasal

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Bahasa Nasal
Asal Indonesia
Laladan Sumatera
Panyatur asli
3.000 (2013)[1] (tanpa surya)
Austronesia
Kodhe basa
ISO 639-3 nsy

Basa Nasal ya iku basa kang ana ning wewengkon Bengkulu Kidul, Sumatera, Indonésia[2]. Sekien daérah kang nuturaken basa Nasal ana ning Kabupatén Kaur, Provinsi Bengkulu, uga parek bari wates Provinsi Lampung. Basa iki ana ning telung désa, ya iku Tanjung Betuah lan Gedung Menung ning Kacamatan Muara Nasal lan Tanjung Baru, Kacamatan Maje[2]. Masarakat kang nuturaken basa Nasal akéhé nganut agama Islam. Masarakat Nasal pegawéané ning babagan agraris atawa tani, sanajan daérahé parek karo segara. Air Nasal ya iku aran kali kang dadi aran kelompok basa iki. Air iku tegesé kali/kalén. Penutur basa Nasal cacahé kegolong setitik ya iku kira-kira 3.000 wong. Daérah basa Nasal ana ning antara daérah basa dialék Melayu (Basa Kaur, Serawai, Melayu Bengkulu, Semenda) lan dialék basa Lampung Krui. Miturut Anderbeck lan Aprilani (SIL 2013), basa Nasal manjing kelompok basa isolat ning basa Malayo-Polinesia.

Basa iki wis ilok diteliti taun 1895 lan diterbitaken ning Holle series. Sing keloro dicatet ning buku panalitèn Pemetaan Bahasa Daerah di Sumatra Barat dan Bengkulu[3]. Uga ketelu dibahas karo Anderbeck (2007), dhèwèké nyimpulaken yèn basa Nasal ana kemungkinan manjing dialék basa Lampung. Anderbeck nganggo data sing Holle kanggo rekonstruksi basa Proto-Lampung.

Contoh basa Nasal ning ukara:[besut | besut sumber]

a)Jawa: Tamu wis teka

Nasal: məndaʔ kaʔ hatʊŋ

b)Jawa: Isun durung weru

Nasal: ɲaʔ ko panday

c)Jawa: Jaréé Hasan wis mangkat

Nasal: laɲo hasan kaʔ bəxaŋkat[4]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Laporan Ethnologue
  2. a b Anderbeck, Karl; Aprilani, Herdian (2013). The Improbable Language: Survey Report on the Nasal Language of Bengkulu, Sumatra. SIL International. kk. 1–3. 
  3. Kasim, Yuslina (1987). Pemetaan Bahasa Daerah di Sumatra Barat dan Bengkulu. Jakarta: Pusat Pembinaan dan Pengembangan Bahasa Departemen Pendidikan dan Kebudayaan. k. 30. 
  4. Anderbeck, Karl; Aprilani, Herdian (2013). The Improbable Language: Survey Report on the Nasal Language of Bengkulu, Sumatra. SIL International. k. 27.