Basa Sundha

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Basa Sundha (Basa Sundha)
Dipituturaké ing: Jawa Kulon, Banten (Indonésia)
Cacahé Penutur: 24 yuta
Ing donya urutan kaping:  ?
Rumpun basa
Klasifikasi:
Austronesia

 Malayu-Polinesia
  Malayu-Polinesia Barat
   Sundik
    Basa Sunda

Status Resmi
Basa Resmi ing: (Jawa Kulon)
Diatur déning:
Kodhe Basa
ISO 639-1 su
ISO 639-2 sun
SIL SUN

Basa Sundha iku basa Austronésia. Basa iki dipituturake déning kurang luwih 24 yuta jiwa, lan basa nomer loro sing dhuwur dhéwé ing tlatah Indonésia. Basa iki dicaturaké ing pérangan kulon Pulo Jawa, sisih kiduling Banten, Jakarta lan tlatah Pantura (Pasisir Lor Jawa)sisih kulon. Ing tlatah pasisir lor Jawa (Pantura) liyané, racaké basa Jawa sing dicaturaké.

Ing Jawa Tengah, basa Sundha uga dicaturaké ing tlatah Cilacap, mligi ing kecamatan Dayeuh Luhur, lan tlatah Brebes ing sisih kidul.

Amarga kena pangaribawa budaya Jawa, dadi ing Basa Sundha uga ana undak-usuk utawa gradasi babasan. Wiwit saka Basa Cohag atawa kasar pisan nganti Lemes pisan sing padha karo Krama.

Dhialèk Basa Sundha uga akèh, miwiti saka dhialèk Sundha Banten, nganti dhialèk Sundha ing Jawa Tengah, piwates ing Bantarkawung, Brebes lan diwatesi basa ing Kali Pemali, sing mula kecampur karo Basa Jawa. Nanging basa baku sing bisa ditampa déning sakabèhé penutur Basa Sundha sing asalé saka dhialèk kutha Bandung, utawa kerep ingaran basa sakola jaman mbiyèn.

Uga delengen[besut | besut sumber]