Kabupatèn Brebes

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Brebes)
Jujug: pandhu arah, pados
{{{nama}}}
Lambang Kabupatèn Brebes

Lambang {{{nama}}}
Gambar:Locator kabupatèn brebes.gif

Peta lokasi {{{nama}}}
Koordinat : -
Motto: BERHIAS - Bersih, Hijau, Aman, Sehat
Provinsi Jawa Tengah
Kutha krajan Brebes
Jembar {{{luas}}}
Pedunung  
 · Cacahé {{{penduduk}}}
 · Kapadhetan {{{kepadatan}}} jiwa/km²
Pamérangan administratif  
 · Kecamatan {{{kecamatan}}}
 · Désa/kelurahan {{{kelurahan}}}
Dhasar hukum UU No. 13/1950
Tanggal -
Dina dadi {{{hari jadi}}}
{{{kepala daerah}}} {{{nama kepala daerah}}}
Kodhe area telepon 0283
APBD {{{apbd}}}
DAU Rp. 402.905.000.000
Suku bangsa {{{suku bangsa}}}
Basa {{{bahasa}}}
Agama {{{agama}}}
Flora resmi {{{flora}}}
Fauna resmi {{{fauna}}}
Zona wektu {{{zona waktu}}}
Bandhar udhara {{{bandar udhara}}}

Situs web resmi: www.brebeskab.go.id

Kabupatèn Brebes punika salah satunggaling kabupatèn ingkang wonten ing tlatah Jawa Tengah, Indonésia. Kabupatèn punika dumunung ing laladan pantura saha wewatesan langsung kaliyan propinsi Jawa Kulon, caket kaliyan kutha Cirebon.[1] Jembar wewengkon kabupatèn punika ngantos ± 166.117 hèktar utawi 1.657,73 km², cacah padunungipun ± 1.732.719 jiwa (2010), saha tingkat kepadhetan padunungipun ngantos ± 953,20 jiwa/km².[1] Kutha krajannipun iiinggih punika Kacamatan Brebes, kacamatan-kacamatan sanèsipun antawisipun Losari, Tanjung, Ketanggungan, Larangan, Bumiayu, Salem, lan sanèsipun.[1] Brebes punika kabupatèn ingkang gunggunge penduduk paling kathah se-Jawa Tengah, lan paling luas ing Jawa Tengah kaping-2 sawise Kabupatèn Cilacap. Masarakat Kabupatèn Brebes utaminipun nganggé dhialèk Tegalan kaliyan basa Sundha.[1]

Sajarah[sunting | besut sumber]

Wonten ing kisah asal-usulipun, aran Brebes punika dipunpendhet saking tembung mbrembes.[1] Tlatah Brebes ingkang kathah toya saha asring ngendeng toya, sarta tasih rawa-rawa.[1] Andadosaken toya kathah ingkang merembes.[1] Mula lair tembung mrembes, kang ngalami pangowahan (verbastering) dados Brebes.[1]

Uga wonten kisah sanes ingkang nyariosaken Babad Brebes ingkang dipunpendhet saking cariyos mlebetipun agami Islam wonten ing tlatah Brebes (dhialèk lokal: Berbes) meski dialang-alangi, ing pamulaan wontenipun Brebes, mula iku wonten tembung Berbes ingkang katerusan dados Brebes.[1] Seminar panyusunan sajarah Brebes ("Seminar Perumusan Nama Brebes") ditindhakakén wonten ing Gedung DPRD Kabupatèn Brebes tanggal 1 November 1984.[2]

Pamaréntahan[sunting | besut sumber]

Pamaréntahan wonten ing kabupatèn Brebes dilaksanakaken déning Pamaréntah Laladan kaliyan Dewan Perwakilan Rakyat Laladan (DPRD) miturut asas desentralisali, ya iku seserahan wewenang saking pamaréntah pusat kanggo Laladan Otonom ing UU No. 22 Tahun 1999.[3]

Perwakilan[sunting | besut sumber]

DPRD Kabupatèn Brebes kasil Pemilihan Umum Legislatif 2009, wonten 10 parté pulitik ingkang dherek pamilihan, iiinggih punika:

Parté Kursi  %
50px 13 Kursi 26 %
Logo GOLKAR.jpg 7 Kursi 14 %
Pkb.jpg 7 Kursi 14 &
50px 6 Kursi 12 %
50px 5 Kursi 10 %
50px 4 Kursi 8 %
50px 4 Kursi 8 %
50px 2 Kursi 4 %
HANURA.jpg 1 Kursi 2 %
50px 1 Kursi 2 %
Total 50 Kursi 100 %

Lambang laladan[sunting | besut sumber]

Gambar:Lambang Kabupatèn Brebes.gif
Lambang laladan Kabupatèn Brebes

Bentuk kaliyan motif lambang Kabupatèn Brebes wonten maknanipun.[4] Godhong lambang laladan ingkang mbentuk dasar segi gangsal nglambangakén dasar nagara falsafah nagara ya iku Pancasila, werna biru nunjukaké wontenipun tlatah Brebes punika wonten ing laladan pesisir lan pegunungan.[4] Puncak segi gangsal nujukaken puncak gunung, ananging lengkung-lengkungipun nunjukaken gelombang segara.[4] Lintang kang anduwèni gangsal sudut warna kuning emas ngelambangaken menawi masarakat Brebes punika makhluk ingkang berKetuhananan Kang Maha Kuwaos.[4] Bundhering tigan kaliyan gambar brambang nglambangaké tigan asin sarta brambang kasil spesifik laladan.[4] Oyot gangsal ingkang warnanipun cemeng, pucuking brambang kang murub boten mati jumlahé gangsal nglambangaké kauripan ingkang dhémokrasi, (legislatif, eksekutif, yudikatif) ingkang kalaksanan kanthi dinamis mbentuk Dhémokrasi Pancasila.[4] Pitulas gabah, wolung kapas, patangpuluh mata rantai nglambangaken titimangsa Proklamasi Kamardikan bangsa Indonésia 17 Agustus 1945.

Pita putih ingkang garisipun cemeng, ngabungaké gabah kaliyan kapas.[4] Wonten ing tengahipun kaserat sesanti laladan Brebes iiinggih punika "Mangesthi Wicara Ebahing Praja"[4]. Tegesipun sedayanipun sesanti iiinggih punika rakyat kaliyan Pamarentah Laladan Kabupatèn Brebes anggadhahi tekad (Mangesthi) mbangun laladan kangge mujudaken kasejahteraan bareng-bareng (Wicara), mbangun (Ebahing) nagara (Praja) kaliyan bangsa.[4] Uga wonten tegesipun surya sengkala Mangesthi Wicara Ebahing Praja, iiinggih punika Mangesthi anggadhahi watak 8, Wicara nduwèni watak 7, Ebah(ing) nduwèni watak 6, lan Praja nduwèni watak 1.[4] Sakabehé Mangesti Wicara Ebahing Praja anduwèni makna taun Surya utawi Masehi 1678, taun punika pamarentahan Brebes miyos, ingkang titi mangsané 18 Januari 1678 dipuntandhani kaliyan dilantiké bupati Brebes ingkang kapisan iiinggih punika Radèn Arya Suralaya.[4]

Makna werna-werna sing kagawé[4] iiinggih punika pethak anggadhahi teges kejujuran, kesucian, kuning emas tegesipun kesatuan, keagungan, kemuliaan, kebijaksanaan, abrit tegesipun keberanian, ijem tegesé kemakmuran, kerukunan, cemeng tegesipun keteguhan, keabdian, kaliyan warna biru tegesipun kedamaian, kesetiaan.[4]

Wewengkon Brebes[sunting | besut sumber]

Ing wewengkon Kabupatèn Brebes, ana 17 kacamatan lan 1.112 dusun:[5]

Wewengkon Brebes
No. Jeneng Kacamatan Ibu Kota Kacamatan Cacahing Désa
01. Kacamatan Banjarharja Banjarharjo 25
02. Kacamatan Bantarkawung Bantarkawung 18
03. Kacamatan Brebes Brebes 23
04. Kacamatan Bulakamba Bulakamba 19
05. Kacamatan Bumiayu Bumiayu 15
06. Kacamatan Jatibarang Jatibarang 22
07. Kacamatan Kersana Kersana 13
08. Kacamatan Ketanggungan Ketanggungan 21
09. Kacamatan Larangan Larangan 11
10. Kacamatan Losari Losari 22
11. Kacamatan Paguyangan Paguyangan 12
12. Kacamatan Salem Salem 21
13. Kacamatan Sirampog Buniwah 13
14. Kacamatan Songgom Jatirokeh 10
15. Kacamatan Tanjung Tanjung 18
16. Kacamatan Tonjong Purwodadi 14
17. Kacamatan Wanasari Klampok 20

Bupati Brebes[sunting | besut sumber]

Asma-asmanipun Bupati Brebes saking taun 1678-2012, iiinggih punika:[6]

Sarana keséhatan[sunting | besut sumber]

Ora namung pusat keséhatan masyarakat (puskesmas) kang sumebar ning kutha krajan kacamatan sarta désa, uga ana rumah sakit kang dikelola déning pamerintah lan swasta ya iku :

Panganan lan plesiran[sunting | besut sumber]

Endhog Asin, panganan khas Brebes

Panganan khas sarta wisata kuliner[sunting | besut sumber]

Plesir[sunting | besut sumber]

Delengen uga[sunting | besut sumber]

Réferènsi[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (id)Asal-muasal Kota Brebes dipununduh tanggal 07 April 2011
  2. ^ (id)Naskah Putusan Seminar Tanggal 01 November 1984 dipununduh tanggal 07 2011
  3. ^ (id)Kabupatèn Brebes
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m (id)Tegesipun Lambang Laladan Kabupatèn Brebes dipununduh tanggal 07 April 2011
  5. ^ (id) Wewengkon Kacamatan Brebes dipununduh tanggal 07 April 2011
  6. ^ (id)Bupati-bupati Brebes dipununduh tanggal 07 April 2011

Pranala jaba[sunting | besut sumber]

Bupati Brebes (1678-2012)
No. Asmanipun Tahun
01. Tumenggung Arya Suralaya 1678-1683
02. Tumenggung Pusponegoro I
03. Tumenggung Pusponegoro II 1683-1809
04. Tumenggung Puspanagara III
05. K.A.A. Singasari Panatayuda I 1809-1836
06. K.A.A. Singasari Panatayuda II 1836-1856
07. K.A.A. Singasari Panatayuda III
08. R.T. Cakra Atmaja 1876-1880
09. R.M.A.A. Cakranegara I 1880-1885
10. R.M.T. Sumitra (Cakranegara II) 1885-
11. R.M. Martana 1907-1929
12. R. Sajikun 1907 (8 sasi)
13. K.R.T.M. Ariya Purnama Hadiningrat 1920-1929
14. R.A.A. Sutirta Pringga Haditirta 1936-1942
15. R. Sunarya 1942-1945
16. Sarimin Reksadiharja 1946
17. K.A. Syatori 1946-1947
18. R. Awal 1947-1947
19. Agus Miftah 1947-1948
20. R. Sumarna 1948-1950
21. Mas Slamet 1950-1956
22. R. Mardjaban 1956-1966
23. R.H. Sartono Gondosoewandito, SH 1967-1979
24. H. Syafrul Supardi 1979-1989
25. H. Hardono 1989-1994
26. H. Syamsudin Sagiman 1994-1999
27. H. Moh. Tadjudin Nuraly 1999-2001
28. Drs. H. Tri Harjono (Plth) 2001-2002
29. Indra Kusuma, S.Sos 2002-2010
30. H. Agung Widiantoro, SH, M.Si 2010-2012
31. Hj. Idza Priyanti, A.Md., S.E. 2012-2017