Kabupatèn Batang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kabupatèn Batang
Lambang Kabupatèn Batang
Lambang Kabupatèn Batang
Motto: ""
Péta lokasi Kabupatèn Batang
Dina Dadi: ...
Kutha krajan: Batang
Bupati:
Wakil Bupati:
Jembar
 - Total:

--
Kacamatan
 - Cacahe:

Kacamatan
Padunung
 - Total:
 - Kapadhetan:

+/- yuta
+/- / km²
Suku Bangsa: wong Jawa
Agama: Kajawèn, Islam, Protestan, Katulik, Hindu lan Buddha
Basa: Basa Jawa lan Basa Indonésia

Kabupatèn Batang iku kabupatèn ing Jawa Tengah, lokasiné ing pasisir lor, kutha Batang iku kutha krajan kabupatèné, kota-kota liyane :, lan liya-liyane. Luas wewengkon Kabupatèn iki ± -- utawa hèktar.

Toponimi[besut | besut sumber]

Nalika jaman dhisik, Sultan Agung ngutus Jaka Bahu supaya babad Alas Roban. Jaka Bahu nglaksanakake dhawuhe Sultan Agung, banjur ninggalake Mataram tumuju Alas Roban. Nanging nalika Jaka Bahu isih babad Alas Roban mau akeh gangguan sing dialami, dheweke banjur nglakoni tapa kanggo nggoleki apa penyebabe. Sanalika dheweke mangerteni manawa sing ngganggu ya iku lelembut sing dipimpin déning Dadungawuk. Jaka Bahu banjur nyerang Dadungawuk. Dadungawuk akhire bisa dikalahake déning Jaka Bahu lan janji ora bakal ganggu Jaka Bahu lan prajurite.

Jaka Bahu banjur nglanjutake anggone babad Alas Roban tumuju arah kulon nganti tekan Kali Kramat. Jaka Bahu banjur mikir arep gawé bendungan ing kali iku kanggo ngileni sawah-sawah. Sawise rampung mbangun bendungan, ana keanehan ing ilining banyu bendungan iku. Banyu iku kadhang mili cilik, kadhang uga gedhe. Nganti ing sawijining dina bendungan iku jebol. Jaka Bahu banjur nggoleki penyebabe. Pranyata ana tiang prau gedhe sing malang ing bendungan prajurit Jaka Bahu ora ana sing bisa nyingkirake tiang iku. Banjur Jaka Bahu nglakono semedi njaluk kekuatan supaya bisa nyingkirake tiang prau iku mau.

Wektu iku malem Jemuwah Kliwon. Nalika fajar, Jaka Bahu oleh kekuatan kang dikarepake. Jaka Bahu bisa nyingkirake tiang prau iku malah banjur ditugel pisan.

Sawise tiang prau iku tugel, ilining banyu dadi lancar. Nanging ing sawijining dina ana gangguan manèh. Bendungan iku jebol manèh. Jaka Bahu ora nglokro anggone nggoleki penyebabe. Jaka Bahu banjur mangerteni manawa ing bendungan iku ana gapura duwéke bangsa lelembut kang awujud ula. Kerajaan lelembut iku dipimpin déning Drubiksa. Jaka Bahu ora trima manawa bendungan sing digawé dheweke dirusak déning Drubiksa. Dheweke ngamuk ana ing Kerajaan Drubiksa lan prajurit Drubiksa akeh sing nemahi pati.

Mangerteni bab kasebut, drubiksa ora trima. Dheweke banjur perang karo Jaka Bahu. Nganggo pedhang Swedhang dheweke banjur nyerang Jaka Bahu. Amarga saka kasektene pedhang Swedhang iku mau, Jaka Bahu bisa dikalahake, dheweke kena sabetan pedhang ing lengen lan wetenge ananging ora nganti nemahi pati amarga diselametake déning Ki Ageng Cempaluk. Mangerteni dheweke kangelan anggone nglawan raja Uling, Bahureksa gawé siasat. Déning Ki Ageng Cempaluk, Jaka Bahu diprentah supaya mlebu ing Keputren Kerajaan. Dheweke diprentah supaya ngrayu adine Drubiksa kang aran Drubiksawati supaya gelem menehi rahasia kasektene kakange.

Drubiksawati seneng marang Jaka Bahu. Nanging amarga Jaka Bahu mangerteni manawa Drubiksawati adhine Drubiksa. Jaka Bahu manfaatke kanggo nggoleki kelemahane Drubiksa. Kanthi syarat Jaka Bahu gelem nampa tresnane, Drubiksawati banjur gelem menehi pituduh rahasia kekuatane kangmase. Drubiksawati nyolong pedhang Swedhang kang ora liya ya iku sumber kakuwatane Drubiksa.

Sawise Jaka Bahu oleh pedhang mau, dheweke banjur nggoleki Drubiksa. Jaka Bahu lan Drubiksa akhire perang tanding. Mangerteni manawa pedhamg Swedhang ana ing tangane Jaka Bahu, Drubiksa wedi lan mlayu mengalor. Jaka Bahu ngejar lan bisa nyekel Drubiksa. Drubiksa janji ora bakal ngganggu manungsa manèh lan diwenehi bagian ing Alas Roban sisih lor.

Nalika Jaka Bahu lan Drubiksa cecaturan, pedhang Swedhang mau diselehake ing pinggir kali sing punikang kang diarani dang, banjur papan iku dijenengi Klidang. Saiki wes ora ana manèh sing ngganggu Jaka Bahu ngrampungake Bendungan mau. Tugas Jaka Bahu nyiapake papan kanggo para kadang tani ing Alas Roban wis paripurna.

Awit saka kemenanagan Jaka Bahu, para warga sekitar kali rumangsa seneng banjur gawé syukuran. Syukuran iku dijenengi Lomban. Lan Lomban iku mau didadekake tradisi warga Klidang setaun pisan ing tanggal 1 syawal.

Awit saka kemenangan Jaka Bahu, Sultan Agung banjur ngangkat Jaka Bahu pinangka Bupati Kendhal. Ananging Jaka Bahu isih didhawuhi supaya methuk Putri Retno Rantan Sari sing didtipake ing Désa Kalisalak supaya diboyong menyang Mataram. Sultan Agung uga menehi piweling supaya aja ana pawongan kang wani njupuk bojo amarga Retno Rantan Sari arep dipek bojo Sultan Agung pinangka permaisuri. Jaka Bahu banjur tumuju ing daleme Pak Wongso amarga ing kono Retno Rantan Sari nginep. Sawise Jaka Bahu ngaturake maksud rawuhe, Pak Wongso masrahake Rantan Sari marang Jaka Bahu. Jaka Bahu sing diutus Sultan Agung pranyata malah seneng marang Rantan Sari. Kamangka sadurunge Jaka Bahu wis mangerteni manawa Rantan Sari arep dipek bojo déning Sultan Agung. Ananging Retno Rantan Sari uga seneng marang Jaka Bahu. Akhire Jaka Bahu sowan marang Ki Ageng Cempaluk njaluk wejangan. Nanging tanpa sengaja ing Désa Kalibeluk ana prawan kang rupane persis karo Retno Rantan Sari jenege Endang Muranti.

Jaka Bahu banjur mboyong Endang Muranti menyang Mataram supaya dipasrahake marang Sultan Agung. Ing tembene Sultan Agung ora duwé pangira manawa iku dudu Rantan Sari. Nanging amarga sawise tekan istana Endang Muranti semaput meruhi kaendahaning istana banjur sawise sadar ngakoni manawa dheweke dudu Rantan Sari ananging Endang Muranti. Sultan Agung banjur duka, banjur menehi ukuman tumrap Jaka Bahu ya iku supaya babad Alas Gambiran. Dene Endang Muranti banjur dibalekake manèh ing Kalibeluk.

Sajarah[besut | besut sumber]

Pamaréntah Kabupatèn Laladan Tingkat II Batang diwangun miturut Undang-undang Nomer 9 Taun 1965, sing diamot jroning Lembaran Nagara Nomer 52, tanggal 14 Juni 1965 lan Instruksi Menteri Dalam Negeri RI Nomer 20 Taun 1965, tanggal 14 Juli 1965.

Geografis[besut | besut sumber]

Sebagian gedhé wewengkon Kabupatèn Batang arupa pebukitan lan pagunungan. Dataran cendhèk ing sadawaning pasisir lor ora pati amba. Ing sisih kidul dumunung Dataran dhuwur Dièng, kanthi pucukè Gunung Prau (2.565 meter).

Kabupatèn Batang dumunung ing koordinat 6o 51' 46" nganti 7o 11' 47" Lintang kidul lan antara 109o 40' 19" nganti 110o 03' 06" Bujur wétan ing pasisir lor Jawa Tengah . Jembar wewengkon 78.864,16 Ha.

Kabupatèn iki wewatesan :

ing sisih lor karo: Segara Jawa
ing sisih kidul karo: Kabupatèn Wanasaba lan Kabupatèn BanjarNagara
ing sisih kulon karo: Kabupatèn Pekalongan
ing sisih wétan karo: Kabupatèn Kendhal

Pemerentahan[besut | besut sumber]

Kabupatèn Batang ketata saking 14 kacamatan. Kacamatan-kacamatan ing Kabupatèn Batang ya iku:

Daftar bupati[besut | besut sumber]

  1. R. Sadi Poerwopranoto, 8 April 1966 - 31 Mei 1967
  2. R. Harjono Prodjodirdjo, 31 Mei 1967 - 10 Oktober 1972
  3. Soejitno, 10 November 1972 - Maret 1979
  4. Soekirdjo, 21 Maret 1979 - Januari 1988
  5. Soehoed, 26 Juli 1988 - 26 Juli 1993
  6. Moeslich Effendi, SH, 26 Juli 1993 - 26 Juli 1998
  7. Djoko Poernomo, SH, MM, 22 Oktober 1998 - 7 Agustus 2001
  8. Bambang Bintoro, SE, 11 Februari 2002 - 2011
  9. Yoyok Riyo Sudibyo, Februari 2012 - Saiki

Plesiran[besut | besut sumber]

Pesisir Sigandu, Kebon Teh Pagilaran, Agrowisata Salak Sodong, Curug Genting, Curug Gombong, Kolam Renang Bandar, Rest Area Jatisari, Pesisir Ujungnegoro, Pesisir Pelabuhan, Pesisir Kuripan, THR Kramat.

Mangga Kapurih Ugi Mriksani[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Jawa Tengah