Kabupatèn Batang

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kabupatèn Batang
Lambang Kabupatèn Batang
Lambang Kabupatèn Batang
Motto: "---"
Péta lokasi Kabupatèn Batang
Dina Dadi: ...
Ibukutha: Batang
Bupati: ---
Wakil Bupati: ---
Jembar
 - Total:

--- km²
Kecamatan
 - Cacahe:

--- Kecamatan
Pedhunung
 - Total:
 - Kapadhetan:

+/- --- yuta
+/- --- / km²
Suku Bangsa: wong Jawa
Agama: Kejawen, Islam, Protestan, Katulik, Hindu lan Buddha
Basa: Basa Jawa lan Basa Indonesia

Kabupatèn Batang iku salah siji kabupatèn ing Jawa Tengah, lokasiné ing panté lor, kutha Batang iku ibukutha kabupatèné, kota-kota liyane : ---, lan liya-liyane. Luas wilayah Kabupatèn iki ± --- km² utawa --- hèktar.

Toponimi[sunting | Owah sumber]

Nalika jaman dhisik, Sultan Agung ngutus Jaka Bahu supaya babad Alas Roban. Jaka Bahu nglaksanakake dhawuhe Sultan Agung, banjur ninggalake Mataram tumuju Alas Roban. Nanging nalika Jaka Bahu isih babad Alas Roban mau akeh gangguan sing dialami, dheweke banjur nglakoni tapa kanggo nggoleki apa penyebabe. Sanalika dheweke mangerteni menawa sing ngganggu yaiku lelembut sing dipimpin dening Dadungawuk. Jaka Bahu banjur nyerang Dadungawuk. Dadungawuk akhire bisa dikalahake dening Jaka Bahu lan janji ora bakal ganggu Jaka Bahu lan prajurite.

Jaka Bahu banjur nglanjutake anggone babad Alas Roban tumuju arah kulon nganti tekan Kali Kramat. Jaka Bahu banjur mikir arep gawe bendungan ing kali kuwi kanggo ngileni sawah-sawah. Sawise rampung mbangun bendungan, ana keanehan ing ilining banyu bendungan kuwi. Banyu kuwi kadhang mili cilik, kadhang uga gedhe. Nganti ing sawijining dina bendungan kuwi jebol. Jaka Bahu banjur nggoleki penyebabe. Pranyata ana tiang prau gedhe sing malang ing bendungan prajurit Jaka Bahu ora ana sing bisa nyingkirake tiang kuwi. Banjur Jaka Bahu nglakono semedi njaluk kekuatan supaya bisa nyingkirake tiang prau kuwi mau.

Wektu kuwi malem Jemuwah Kliwon. Nalika fajar, Jaka Bahu oleh kekuatan kang dikarepake. Jaka Bahu bisa nyingkirake tiang prau kuwi malah banjur ditugel pisan.

Sawise tiang prau kuwi tugel, ilining banyu dadi lancar. Nanging ing sawijining dina ana gangguan maneh. Bendungan kuwi jebol maneh. Jaka Bahu ora nglokro anggone nggoleki penyebabe. Jaka Bahu banjur mangerteni menawa ing bendungan kuwi ana gapura duweke bangsa lelembut kang awujud ula. Kerajaan lelembut kuwi dipimpin dening Drubiksa. Jaka Bahu ora trima menawa bendungan sing digawe dheweke dirusak dening Drubiksa. Dheweke ngamuk ana ing Kerajaan Drubiksa lan prajurit Drubiksa akeh sing nemahi pati.

Mangerteni bab kasebut, drubiksa ora trima. Dheweke banjur perang karo Jaka Bahu. Nganggo pedhang Swedhang dheweke banjur nyerang Jaka Bahu. Amarga saka kasektene pedhang Swedhang kuwi mau, Jaka Bahu bisa dikalahake, dheweke kena sabetan pedhang ing lengen lan wetenge ananging ora nganti nemahi pati amarga diselametake dening Ki Ageng Cempaluk. Mangerteni dheweke kangelan anggone nglawan raja Uling, Bahureksa gawe siasat. Dening Ki Ageng Cempaluk, Jaka Bahu diprentah supaya mlebu ing Keputren Kerajaan. Dheweke diprentah supaya ngrayu adine Drubiksa kang aran Drubiksawati supaya gelem menehi rahasia kasektene kakange.

Drubiksawati seneng marang Jaka Bahu. Nanging amarga Jaka Bahu mangerteni menawa Drubiksawati adhine Drubiksa. Jaka Bahu manfaatke kanggo nggoleki kelemahane Drubiksa. Kanthi syarat Jaka Bahu gelem nampa tresnane, Drubiksawati banjur gelem menehi pituduh rahasia kekuatane kangmase. Drubiksawati nyolong pedhang Swedhang kang ora liya yaiku sumber kakuwatane Drubiksa.

Sawise Jaka Bahu oleh pedhang mau, dheweke banjur nggoleki Drubiksa. Jaka Bahu lan Drubiksa akhire perang tanding. Mangerteni menawa pedhamg Swedhang ana ing tangane Jaka Bahu, Drubiksa wedi lan mlayu mengalor. Jaka Bahu ngejar lan bisa nyekel Drubiksa. Drubiksa janji ora bakal ngganggu manungsa maneh lan diwenehi bagian ing Alas Roban sisih lor.

Nalika Jaka Bahu lan Drubiksa cecaturan, pedhang Swedhang mau diselehake ing pinggir kali sing nikung kang diarani dang, banjur papan kuwi dijenengi Klidang. Saiki wes ora ana maneh sing ngganggu Jaka Bahu ngrampungake Bendungan mau. Tugas Jaka Bahu nyiapake papan kanggo para kadang tani ing Alas Roban wis paripurna.

Awit saka kemenanagan Jaka Bahu, para warga sekitar kali rumangsa seneng banjur gawe syukuran. Syukuran kuwi dijenengi Lomban. Lan Lomban kuwi mau didadekake tradisi warga Klidang setaun pisan ing tanggal 1 syawal.

Awit saka kemenangan Jaka Bahu, Sultan Agung banjur ngangkat Jaka Bahu pinangka Bupati Kendal. Ananging Jaka Bahu isih didhawuhi supaya methuk Putri Retno Rantan Sari sing didtipake ing Desa Kalisalak supaya diboyong menyang Mataram. Sultan Agung uga menehi piweling supaya aja ana pawongan kang wani njupuk bojo amarga Retno Rantan Sari arep dipek bojo Sultan Agung pinangka permaisuri. Jaka Bahu banjur tumuju ing daleme Pak Wongso amarga ing kono Retno Rantan Sari nginep. Sawise Jaka Bahu ngaturake maksud rawuhe, Pak Wongso masrahake Rantan Sari marang Jaka Bahu. Jaka Bahu sing diutus Sultan Agung pranyata malah seneng marang Rantan Sari. Kamangka sadurunge Jaka Bahu wis mangerteni menawa Rantan Sari arep dipek bojo dening Sultan Agung. Ananging Retno Rantan Sari uga seneng marang Jaka Bahu. Akhire Jaka Bahu sowan marang Ki Ageng Cempaluk njaluk wejangan. Nanging tanpa sengaja ing Desa Kalibeluk ana prawan kang rupane persis karo Retno Rantan Sari jenege Endang Muranti.

Jaka Bahu banjur mboyong Endang Muranti menyang Mataram supaya dipasrahake marang Sultan Agung. Ing tembene Sultan Agung ora duwe pangira menawa kuwi dudu Rantan Sari. Nanging amarga sawise tekan istana Endang Muranti semaput meruhi kaendahaning istana banjur sawise sadar ngakoni menawa dheweke dudu Rantan Sari ananging Endang Muranti. Sultan Agung banjur duka, banjur menehi ukuman tumrap Jaka Bahu yaiku supaya babad Alas Gambiran. Dene Endang Muranti banjur dibalekake maneh ing Kalibeluk.

Sajarah[sunting | Owah sumber]

Pemerintah Kabupatèn Daerah Tingkat II Batang diwangun miturut Undang-undang Nomer 9 Taun 1965, sing diamot jroning Lembaran Negara Nomer 52, tanggal 14 Juni 1965 lan Instruksi Menteri Dalam Negeri RI Nomer 20 Taun 1965, tanggal 14 Juli 1965.

Geografis[sunting | Owah sumber]

Sebagian gedhé wilayah Kabupatèn Batang arupa pebukitan lan pagunungan. Dataran cendhèk ing sadawaning pantai lor ora pati amba. Ing sisih kidul dumunung Dataran dhuwur Dièng, kanthi pucukè Gunung Prau (2.565 meter).

Kabupaten Batang dumunung ing koordinat 6o 51' 46" nganti 7o 11' 47" Lintang kidul lan antara 109o 40' 19" nganti 110o 03' 06" Bujur wétan ing pantai lor Jawa Tengah . Jembar wilayah 78.864,16 Ha.

Kabupatèn iki wewatesan :

ing sisih lor karo: Segara Jawa
ing sisih kidul karo: Kabupatèn Wanasaba lan Kabupatèn Banjarnegara
ing sisih kulon karo: Kabupatèn Pekalongan
ing sisih wétan karo: Kabupatèn Kendhal

Pemerentahan[sunting | Owah sumber]

Kabupatèn Batang ketata saking 14 kecamatan. Kecamatan-kecamatan ing Kabupatèn Batang yaiku:

Daftar bupati[sunting | Owah sumber]

  1. R. Sadi Poerwopranoto, 8 April 1966 - 31 Mei 1967
  2. R. Harjono Prodjodirdjo, 31 Mei 1967 - 10 Oktober 1972
  3. Soejitno, 10 November 1972 - Maret 1979
  4. Soekirdjo, 21 Maret 1979 - Januari 1988
  5. Soehoed, 26 Juli 1988 - 26 Juli 1993
  6. Moeslich Effendi, SH, 26 Juli 1993 - 26 Juli 1998
  7. Djoko Poernomo, SH, MM, 22 Oktober 1998 - 7 Agustus 2001
  8. Bambang Bintoro, SE, 11 Februari 2002 - 2011
  9. Yoyok Riyo Sudibyo, Februari 2012 - Saiki

Plesiran[sunting | Owah sumber]

Pesisir Sigandu, Kebon Teh Pagilaran, Agrowisata Salak Sodong, Curug Genting, Curug Gombong, Kolam Renang Bandar, Rest Area Jatisari, Pesisir Ujungnegoro, Pesisir Pelabuhan, Pesisir Kuripan, THR Kramat.

Mangga Kapurih Ugi Mriksani[sunting | Owah sumber]

Pranala jaba[sunting | Owah sumber]

Bali menyang: Jawa Tengah

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kabupatèn_Batang&oldid=948624"